用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 聖瑪加利男女英文小學
go

聖瑪加利男女英文小學 [複製鏈接]

請問面試要見家長嗎?小朋友面試會考什麼呢?

5    0    0    0

回復 yanlee06 的帖子

舊年小一1st round面試, 唔使in家長, 之後既唔知, 1st round已ko左
印象較深係佢考小朋友體能, 拋豆袋要小朋友接同行平行木.
但今年唔知有無唔同. 可以去佢個簡介會, 一定有人會問考咩.

回覆:yanlee06 的帖子

請參考小學一覧~深水埗區~聖瑪加利小學
應該有部份資料幫助的

去年1st round 不用見家長. 考小朋友:
體能,
自理,
寫自己中文名字,
讀一段英文及英文對答,
考認數字 (要用英文回答)
普通話對答(我個仔話他聽得明但用了廣東話回答),
配對中文字 (例如有田有月要懂配成胃字).

2nd round - 首先見小朋友, 英語對答, 問生活細節.
然後見家長, 以廣東話傾計.

回覆:聖瑪加利男女英文小學

舊年小女都有second in , 不過問了她一條英文問題,有関travel ! 佢唔識,連家長見面都不用了!first in 依希記得要考串字,有好多counter ! 小女話攤位遊戲!有考普通話同其他小朋友玩!

回覆:cautionchan 的帖子

回復 sampapa 的帖子

sampapa, 想借問聲SMC旁邊起屏風樓的事,有新進展嗎?  thx !

引用:舊年小女都有second+in+,+不過問了她一條英

原帖由 cautionchan 於 13-06-25 發表
舊年小女都有second in , 不過問了她一條英文問題,有関travel ! 佢唔識,連家長見面都不用了!first in 依 ...
好深

回覆:Christi 的帖子

現階段只希城規會反對GlC用地,不要改做單幢住宅,
屏風摟只可靠空氣質素和交通人流,在過去數年深水埗區議會是反對的
但政府今次是以興建一個有千人座位的劇院的條件而使投票時11人贊成3人反對。
最大問題是沒有資詢直接受影響的SMC和英華小學。
還有一處用地是影響四小龍附近學校的另一處屏風樓
這星期我們希望一人一信去城規會和環評局申訴

Christi  thanks.  發表於 13-6-26 09:12

回復 kokothy 的帖子

現在考小學真的不易.
‹ 上一主題|下一主題