用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無讀學卷幼稚園嘅憑實力考到好小學咖? ...
go

有無讀學卷幼稚園嘅憑實力考到好小學咖?

成日聽到話學券幼稚國好淺,究竟係咪真係會差D?乜interview唔係睇臨場表現咩?快樂自信唔足夠?

smalltungtung 發表於 13-6-25 00:22
成日聽到話學券幼稚國好淺,究竟係咪真係會差D?乜interview唔係睇臨場表現咩?快樂自信唔足夠?

...

問題現在不只是Interview,大部份直資和私小都有設學術問題考小朋友,所以除了臨場表現,都真係要一定學術根基,不過呢方面不一定靠學校,可以自己訓練小朋友,

回覆:有無讀學卷幼稚園嘅憑實力考到好小學咖?

我囡囡讀有學券學校,派第十四志願後,叩七間,三間收,兩間後補,一間七月三通知,一間唔得,叩門前多做小一券,教小朋友有禮貌,說話大聲有信心就得

ghosta618  你囡囡好叻喎!  發表於 13-6-25 07:06

醒目開學勳章

我大囡學校係出名沒有壓力功課少教學程度正常的普通幼稚園, 上年都有小朋友考到英華, 陳守仁.

rainbowcov  有D 會係出面補架嘛.  發表於 13-6-25 17:13

引用:成日聽到話學券幼稚國好淺,究竟係咪真係會

原帖由 smalltungtung 於 13-06-25 發表

...
我小朋友的幼稚園有學券的。 今年考入小學結果十分理想。 包括DBS,  Paul boys, St. Paul co-edc, 高主教同St. Louis。 學校學術淺,但所有小朋友自理能力非常高,cheerful, and有自信。

我仔讀學卷幼稚園,考唔到直資同私校,叩門津校,六間有三間收

ghosta618    發表於 13-6-25 07:07

有學券大部分都係愉快學習,但返學前或放學後都會去補身,所以一樣考到DGS,DBS ,st Paul co etc

引用:有學券大部分都係愉快學習,但返學前或放學

原帖由 jumpjl 於 13-06-25 發表
有學券大部分都係愉快學習,但返學前或放學後都會去補身,所以一樣考到DGS,DBS ,st Paul co etc

...
有些家長可能想留些資源去進補才讀有學券!

讀學卷幼稚園都考到好學校,咁d家長有何苦追求好深好谷呢!

聽過有家長好開心咁話小朋友幼稚園程度高,上到小學可以「食老本」,就覺得匪夷所思。

Jane1983 發表於 13-6-25 08:48
讀學卷幼稚園都考到好學校,咁d家長有何苦追求好深好谷呢!

聽過有家長好開心咁話小朋友幼稚園程度高,上 ...

一樣米養百樣人。其實學券幼稚園同牟利私幼我唔覺得有好大分別。幼稚園主要學習自理、合群、服從指令,學術0麻, 在幼稚園是過眼云煙, 我覺得6-7歲才應該開始學習。留多啲錢學興趣班好過。

囡囡近日迷上粵劇, 話要學唱大戲, 但就快升小一, 唔知能否適應, 又已學芭蕾舞及音樂, 唱大戲又貴, 正在考慮是否給她學。

rainbowcov  嘩, 你囡囡學咁多野呀?!  發表於 13-6-25 17:25

我女讀學券幼稚園, 不過在學券中算係偏深的, 我冇出外進補, 都考到直資.

有, 我女2年前讀完有學券幼稚園後考到私小, 係好多人話好既女校

補充,幼稚園到現在從沒補習

rainbowcov  咁你多唔多時間教佢野架?  發表於 13-6-25 17:28

如果讀學卷幼稚園嘅小朋友唔係憑實力考到好小學,咁樓主認為入左好小學嘅學卷幼稚園小朋友係憑咩呢?  

little_yolky  運氣=派位  發表於 13-6-25 14:39

回覆:loveDD 的帖子

我諗有人會靠人事

KHbaby 發表於 13-6-25 04:02
我小朋友的幼稚園有學券的。 今年考入小學結果十分理想。 包括DBS,  Paul boys, St. Paul co-edc, 高主教同 ...

St Paul Church??

回復 little_yolky 的帖子

如果小朋友鍾意,試吓無妨,讀K至初小,應該是最輕鬆的時候,可以比小朋友自由發展興趣和培養良好習慣。

反而到左小四、五,就見到吾少家長被逼cut小朋友的課外活動。

rainbowcov  嘩, 你囡囡學咁多野呀?!  發表於 半小時前

佢無學好多嘢, 只係兩樣, 芭蕾同音樂。依家又話要唱戲, 我仲未俾佢學, 因為覺得好貴。反正小一都有課外活動, 如果學太多怕影響讀書, 因為佢是一隻矇豬豬。

引用:我女讀學券幼稚園,+不過在學券中算係偏深的

原帖由 chanwendy 於 13-06-25 發表
我女讀學券幼稚園, 不過在學券中算係偏深的, 我冇出外進補, 都考到直資.
我都係

引用:有學券大部分都係愉快學習,但返學前或放學

原帖由 jumpjl 於 13-06-25 發表

...
學券都有名校𠺢!好似聖保羅鐵崗。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927