用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無讀學卷幼稚園嘅憑實力考到好小學咖? ...
樓主: smalltungtung
go

有無讀學卷幼稚園嘅憑實力考到好小學咖? [複製鏈接]

學券同係咪開心學習邊有關係架!只係大部分私幼都focus on language,呢樣學券幼稚園比較難做到。

不如你咁問仲好啦....
"有無讀冇學卷幼稚園嘅考唔到好小學咖?"

bobbob  有D直頭1間都考唔到  發表於 13-6-26 10:42

引用:+本帖最後由+spmok1999+於+13-6-26+08:23+

原帖由 spmok1999 於 13-06-26 發表

不如你咁問仲好啦....
有㗎!

crazymum 發表於 13-6-26 08:27
有㗎!
哈哈!! 其實看問題就知問問題者的心態!
想考好小學, 又覺得同幼稚園有關係, 甘別人答你無關係, 係唔係真係無關係,

別人答你有關係, 甘你又係唔係相信,

好好EQUIP 自己的孩子罷,

入左名幼你唔培養佢, INTERVIEW 時, 個性表露就無謂, 我真心覺得名幼係名氣同學術幫上手之外

甘INTERVIEW 唔止考筆試, 又可能對答, 自理

入左名幼都唔係鐵飯碗, 都要自己加把勁,

唔入名幼又唔等於入唔到, 米自己努力D

loveDD  同意  發表於 13-6-26 10:51

引用:Quote:crazymum+發表於+13-6-26+08:27+有㗎

原帖由 cautionchan 於 13-06-26 發表
哈哈!! 其實看問題就知問問題者的心態!
想考好小學, 又覺得同幼稚園有關係, 甘別人答你無關係, 係唔係真係 ...
我好認同無論入左乜野幼稚園,家長都係要努力架,小朋友係學校只係每日三個鐘,佢地最多既時間係係屋企,其實幼稚園只可以當一個輔助,家長期望小朋友既品德、性格特質、學術表現等等,都應該是自家培養的

引用:Quote:原帖由+smalltungtung+於+13-06-25+

原帖由 KHbaby 於 13-06-25 發表
我小朋友的幼稚園有學券的。 今年考入小學結果十分理想。 包括DBS,  Paul boys, St. Paul co-edc, 高主教同 ...
甘你最後決定了入SPCC ?????

griffinma 發表於 13-6-26 09:53
我好認同無論入左乜野幼稚園,家長都係要努力架,小朋友係學校只係每日三個鐘,佢地最多既時間係係屋企,其 ...
太部分都同意,但品德方面,某些地區幼稚園的小朋友無論行為或言語,都真係好曳,其他小朋友唔識分,真係會有樣乎樣,做家長嘅真係好好選擇!

Confident 發表於 13-6-26 10:52
甘你最後決定了入SPCC ?????
不好意思, 我是說在學校內有學生考入以上小學... 我們自己沒有去考SPCC...

引用:Quote:griffinma+發表於+13-6-26+09:53+我

原帖由 loveDD 於 13-06-26 發表
太部分都同意,但品德方面,某些地區幼稚園的小朋友無論行為或言語,都真係好曳,其他小朋友唔識分,真係會 ...
所以名幼唔一定好過普幼,只不過大多數係啫!要揾蒼海遺珠點都會有的!

loveDD 發表於 13-6-26 10:57
太部分都同意,但品德方面,某些地區幼稚園的小朋友無論行為或言語,都真係好曳,其他小朋友唔識分,真係會 ...
有d家長係吾教,小朋友好嘈、好曳、打人,佢覺得「細路仔係咁ga啦!」。

好得人怕!

點解冇?

crazymum 發表於 13-6-26 12:36
所以名幼唔一定好過普幼,只不過大多數係啫!要揾蒼海遺珠點都會有的!

...

癲媽又唔好咁講, "好"既定義人人不同

loveDD 發表於 13-6-26 10:57
現實是名幼稚園的小朋友, 品德也不見得一定好。我小朋友讀九龍塘學卷幼稚園,每天坐街車返學放學,同車的都是在九龍塘上課的小朋友們。其中最曳最蝦蝦霸霸的幾個,就是來自最名嗰間私立幼稚園。最有禮貌的,有來自學卷,有來自非學卷。我感到有些家長太着重學術,品德培養都放在一旁。

sasa1034  同意, 品德好重要  發表於 13-6-26 16:29

回覆:cautionchan 的帖子

你講中晒我心聲 我唔想咁早谷小朋友學術(如太早寫字),但又怕考小學無競爭力。好矛盾!

實有架啦,個問題應該係問個比例有幾高先o岩吧!

我仔間學卷幼稚園又真係出名淺和愉快學習, 但就好注重禮貌品德培養. 學術方面我唯有自己教. 考小學都有幾個offer 喇, 只是dbs 2nd in 滑鐵盧了

其實依家有D學校面試都會只係同小朋友傾下問下野, 無學術性問題
咁細既小朋友其實應該著重多D品德同學習態度打好基礎, 望子成龍個個父母都想, 但點樣培育有品德既小朋友都好重要.  
(只是個人見解)

引用:Quote:griffinma+發表於+13-6-26+09:53+我

原帖由 loveDD 於 13-06-26 發表
其實我覺得小朋友既行為係家長/屋企既問題多d,我唔相信有學卷既幼稚園無百厭既小朋友。我識得一個朋友,仔仔讀名幼,但仔仔大大力打媽媽,佢媽媽都唔反抗,仲縱容佢,仲'tum'佢唔好嬲tim

引用:Quote:原帖由+smalltungtung+於+13-06-25+

原帖由 KHbaby 於 13-06-25 發表
我小朋友的幼稚園有學券的。 今年考入小學結果十分理想。 包括DBS,  Paul boys, St. Paul co-edc, 高主教同 ...
聖公會?

‹ 上一主題|下一主題