用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

德望 VS St. Mary [複製鏈接]

請各位指教一下: 兩間學校哪間較谷? 以英文教學的科目是哪些? 老師有愛心?  
   1    0    0    0

以愛心而論, 一定係ST MARY好啦.  基本上除了校舍德望取勝外, 其它都應該係ST MARY好D.

十月媽咪  絕對同意! 千祈唔好放棄ST. MARY!  發表於 13-6-26 19:11

謝謝兩位媽媽意見

十月媽咪  恭喜你囡囡入到ST. MARY, 我的DREAM SCHOOL, 可惜囡囡無緣, 派唔到!   發表於 13-6-26 23:59

老師有冇愛心?可以怎樣比較呢?甲校A老師好cool,B老師就好錫小朋友,咁我問你甲校既老師有冇愛心?唔通全校老師都一個style?

如果上面兩位家長覺得SM老師比GH老師有愛心,請問可否舉D例子說明?(誠心請教,不是挑釁)

其實以上問題,我覺得應該要小朋友讀過兩間/有姊妹讀另一間,先可以作出較可信既比較。
從表面數據來說,我只會說SM公開試成績係比GH好。而GH運動方面就比較好。但係記住!一分耕耘一分收穫...
不過,最重要係搵到適合子女既學校!努力!

呢個版校長會睇, 你叫我哋舉例子, 我可以隨口舉一堆畀你, 但我唔會, 免得話係人身攻擊!  如果你小朋友無遇過, 咁係你小朋友好彩, 如果你小朋友未遇到, 都衷心希望你小朋友六年入面都遇唔到, 我是誠心誠意的祝福你的!

我同意一間學校A老師無愛心, 唔代表B老師都一樣咁衰, GH都係, 我小朋友都遇到有好有唔好的!

我同意另一位媽咪所講既, 只係唔好放棄ST MARY, 一間唔洗錢, 又有BAND 1英中做BACKUP既小學!....至於ST MARY啲老師有無愛心, 我唔知道, 我只知自己個女幾年嚟都發生過唔愉快既事!

我亦都好同意你話最緊要搵到適合小朋友既學校, 呢樣好重要!

回覆:十月媽咪 的帖子

其實我唔係亂咁舉例子,我囡真係有位老師好cool, 有位好錫我個囡。不是我好唔好彩,是我自己的真實例子,不過我唔會因為咁而評定GH老師有幾多愛心…

這是我的見解,亦是我對呀女所講既。而我亦認為任何一間學校都有老師冇咁好耐性,所以我先指出樓主的問題其實很難判斷。只可以從實際數據作比較會較客觀:例如公開試成績、公開比賽成績、校舍設施…

而且我覺得好唔係代表其他人覺得好,所以冇話最好既學校,只有最適合既學校…共勉之…

後記:
今晚放工番嚟問呀女:"你個老師咁cool,咁你鍾唔鍾意佢?"
呀女答鍾意,於是我問佢點解。
呀女答:"但係佢比心機教我地,雖然上堂時我地嘈佢會話罰我地,但係多數都只係嚇下我地..."

好多謝兩位媽咪甘詳細的資料和建議.... 祝女女學習愉快

引用:+本帖最後由+ms.bead+於+13-6-27+22:43+編

原帖由 ms.bead 於 13-06-27 發表

其實我唔係亂咁舉例子,我囡真係有位老師好cool, 有位好錫我 ...
Sorry 但我常常看到你的回應是代言人一樣

回覆:Confident 的帖子

代言人是有錢收的,係就好了…
你可以睇番我既留言,我從來都唔會叫人讀GH,亦唔會話GH比XX全部野都好!

因為正如我既理念:每人有唔同適合既學校,每間學校都有它的長短處…這些可能就是你冇留意的地方!

正因為我係GH家長,所以有人問關於GH既事,我會以用家身份希望將學校我所知道的事回答,但都係回答有數據的和我親身接觸的地方…這些不是EK成立的目的嗎?

之前看見你還十分關心GH既waiting位,祝閣下女兒找到合適的學校!

引用:+本帖最後由+ms.bead+於+13-6-28+08:37+編

原帖由 ms.bead 於 13-06-28 發表

代言人是有錢收的,係就好了…
謝謝關心,不想討論錯對,只是想說但其實不要過於表面,好多事有背後原因,沒有經歷過或許不明白,我理解。你或許不是從幼稚園部上好多事情不了解,所以過於一面倒!我認同gh是好學校,但不要過份盲目。

引用:Quote:原帖由+ms.bead+於+13-06-28+發表本

原帖由 Confident 於 13-06-28 發表
謝謝關心,不想討論錯對,只是想說但其實不要過於表面,好多事有背後原因,沒有經歷過或許不明白,我理解。 ...

你好,正如你所說,我沒有經歷過當然不知,所以我只會說我GH經歷過既事…

我相信我並不是盲目地一面倒吧,就這個post, 我第一篇發言已經話"如果計公開試成績是SM比較好!"

不少家長會pm問我GH既事,我都會同佢講如果concern大班和番得早,就不要揀GH了。

而且知道我經歷的,都知我上年第一輪根本冇報GH,我怎會盲目地崇拜GH?

再就這個post而言,我都有朋友女兒讀SM,都有聽過佢哋所講的苦痛經歷,但係我唔係第一身,所以我之前只說"一分耕耘一分收穫"而帶過…如果我係GH代言人,我已經大造文章!

正如你所說:不要流於表面,沒有經歷過當然唔知…

回覆:德望 VS St. Mary

同校車有個5年級的師姐,因為考完試係活動週…早上上校車時,我看到他的女兒背著很重很重的書包,於是我問他今日係活動週,應該唔駛帶書?他很氣憤地說女兒害怕帶漏野(因為冇帶野係要寫手册欠交) ,所以將d書帶埋番去…但隔了一會,他說學校教到他的女兒很乖,算了…

我說這件事可能又會話我係GH fans…

但我只是想說每間學校都有好同唔好既地方,舉出一d事出嚟等家長自己判斷下適唔適合自己小朋友咪仲好,好過只說"XX一定好過XX…"

引用:同校車有個5年級的師姐,因為考完試係活動

原帖由 ms.bead 於 13-06-28 發表
同校車有個5年級的師姐,因為考完試係活動週…早上上校車時,我看到他的女兒背著很重很重的書包,於是我問 ...
不要緊,大家只是討論,不應有敵意,所有討論可以自行過濾和心思一下,每間學校同樣有利幣,做人也是,優點缺點各有不同並無絕對。

引用:Quote:原帖由+ms.bead+於+13-06-28+發表同

原帖由 Confident 於 13-06-28 發表
不要緊,大家只是討論,不應有敵意,所有討論可以自行過濾和心思一下,每間學校同樣有利幣,做人也是,優點 ...
絕對贊成

回覆:ms.bead 的帖子

其實我覺得老師好唔好,係關乎佢自己的品德,愛心,修養,同係邊間學校當老師冇關. 間間學校都有好,有唔好既老師架啦!

lbb 發表於 13-7-4 19:23
其實我覺得老師好唔好,係關乎佢自己的品德,愛心,修養,同係邊間學校當老師冇關. 間間學校都有好,有唔好 ...

same comments!
‹ 上一主題|下一主題