用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 僅 三 成 教 師 享 28 天 暑 假
go

僅 三 成 教 師 享 28 天 暑 假 [複製鏈接]

(星島日報報道)

暑假即將來臨,但教師為了安排學生補課等原因,無緣享受悠長假期。香港女教師協會與教育政策關注社的調查發現,逾半受訪教師在去年暑假未能充分休息,一成教師的暑假更不足十天,僅三成半人在暑假享有二十八日或以上假期。團體要求當局為教師制定合理工時,並要求標準工時委員會將教師工作納入研究範圍,讓教師可重獲暑假作休息及進修。

兩團體在五月以問卷訪問來自三十所中小學共七百六十名教師,發現自評在去年暑假獲得充分休息的受訪教師僅四成三人,比例不足一半;兩成六人更不滿暑假未獲充分休息或與家人享受假期。

教師在暑假期間返校工作,以補課及當值為主,而逾五成中學教師稱去年暑假為學生補課,相信與備戰文憑試有關。

對於教師暑假的多寡,調查發現三成四受訪教師享有連續二十八日或以上暑假,但以中小學教師比較,獲長假待遇的小學教師高達五成,中學卻低至兩成。一成受訪教師暑假更短至十天以下,幾乎「無假放」。六成七人認為最少有連續二十八日暑假,兩成二人支持最少連續二十一日,而認同視乎學校需要作安排僅百分之六。

中學通識教育科教師曾玉萍指,去年因準備文憑試而補課頻繁,在酷熱天氣下師生均感辛苦,實際教學效果有限,但家長卻主動致電學校要求補課,「有家長以為不補課就是老師偷懶,坦白說有時補課只為安撫家長。」

女教師協會副主席李瑞美亦指,教師無暑假充分休息,「教師新學期返學個個都是殘樣,沒了活力。試問沒有愉快教師,怎有愉快學生?」

教育政策關注社主席張民炳質疑,學校縮短教師暑假形同「奴役」,要求標準工時委員會將教師工作納入研究範圍。

女教師協會主席周蘿茜亦指,現時英國教師可享有長達六周暑假,反觀本港卻是缺乏指標,要求當局規定教師至少享有連續二十八日暑假,而標準工時則訂為每周四十至四十八小時,讓學校可靈活處理,毋須「一刀切」訂立硬性指標;她又建議學校可安排教師分成兩組,讓他們能連續放暑假,作為休息、進修、與家人共聚天倫等,確保教師團隊的身心健康。

真令人羨慕 ...... 連續 28 天

Yanamami  做老師好辛苦,一大堆非教學的工作。。。  發表於 13-6-24 23:03
   0    0    0    0
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:(星島日報報道)暑假即將來臨,但教師為了安

原帖由 ANChan59 於 13-06-24 發表
(星島日報報道)

暑假即將來臨,但教師為了安排學生補課等原因,無緣享受悠長假期。香港女教師協會與教育政 ...
其實現今做教師真係好辛苦。要面對學校要求、面對學生、面對同事、面對家長(還有怪獸家長)。超時工作,分分鐘會日12小時都唔夠。表面好似好多假,實質D假差唔多攞嚟做備課和幫學生保課。希望我地做家長可體諒吓老師的工作量和壓力

Yanamami  真喺好辛苦~~  發表於 13-6-24 23:01

回覆:CarmenJack 的帖子

各有前因莫羡人!!!

好多老師做到depressed。

Yanamami 發表於 13-6-24 23:06
好多老師做到depressed。
我是羨慕假期 ..... 我最多都是連續放 10 日。

shadeslayer  Most jobs these days with a decent pay would require working under extreme pressure.  發表於 13-6-24 23:20
Yanamami  果d假真喺補唔番長期受壓。有時可能用埋黎帶遊學添~  發表於 13-6-24 23:18
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 13-6-24 23:14

10-days holiday is considered luxury to many FTMs.

shadeslayer  10 days holiday from work, go home and become full time Dad over these 10 days.  發表於 13-6-24 23:31

其實好多工種都冇連續28日假期,放工後仍要帶工作回家繼續做。學生放暑假正是老師備課時候,預期有28日以上的有薪假期,是不是過份奢侈?

回覆:僅 三 成 教 師 享 28 天 暑 假

好多工都少過28日,但亦有好多多過28日!大家以為做老師放暑假咁正,其實一向都唔係完全真正放成個暑假,要當值丶帶隊丶預備新學年丶八月中都開始開一連串會議添。

仲有,事實係平日都成日工作十二小時!學生返8點,老師七點半開工啦。學生放學,老師要開會丶備課丶改簿丶行政工作丶出試題丶籌備活動丶有需要時仲要見家長等。好多時要做到七點先走,如果唔七點走,都係帶d工作返工作做咋! 仲有,好難請假,病假要同事代課會令d同事更辛苦,連少少空堂都無埋。事假自己紅事或直屬親人白事先有嗰最多兩三日。老師人工高咩?大把工高過啦!

教師係對人嘅工作,如果少少正常福利,都要俾人白眼,佢哋仲點有心有力去教師下一代,要個個捱到得個驅體去教學生(事實依家都有d老師係咁!)。唔好太苛刻,我哋香港嘅教育先有番d希望!

我聽教書朋友講,他是舊制的暑假是45日,已經不算紅日子,文中指28日是連續放徦。他都說他現在都放不足45日,按工作安排年年有出入,但比其他工作已經多好多假期!所以都不會投訴!

但他説有不同制度及不同人生階段會有不同選擇,如果有小朋友,會放短些,留番d假打散放,例如小朋友生病,考試等等。無牽掛者,會放長假多些!

Yanamami  我有朋友個仔小學畢業禮,校長不批她攞假參加。。。。假也不是想拿就拿的。  發表於 13-6-25 11:30

因為我有好多教中小學嘅朋友,所以我知不少真係好辛苦。當然,每間學校因應校長要求有d出入。有d學校全年打扙咁,有少部分學校hea d,以我觀察係d對教育都無咩要求嗰d囉學校囉。

ANChan59 發表於 13-6-24 23:14

假如放暑假果段期間冇人工, 唔知道會唔會掉轉頭覺得28日假太多了呢????

vincher    發表於 13-6-25 23:43

回復 pandamommy 的帖子

That's normal, some principals are very pushy and the turnover rates are high.

pandamommy 發表於 13-6-25 10:19
仲有,事實係平日都成日工作十二小時!學生返8點,老師七點半開工啦。學生放學,老師要開會丶備課丶改簿丶行 ...
同樣都系教師, 準時返工收工, 唔備課,上堂叫學生"自修"既"老師", 我讀書果陣都遇到唔少次(may be我"好運",多左好多自由活動時間), 相信而家都仲有存在........

就算放足28日, 都要在屋企做教案/ 備課. 人工辛苦但無人見到的.

crystal媽咪 發表於 13-6-25 12:39
就算放足28日, 都要在屋企做教案/ 備課. 人工辛苦但無人見到的.

其實可唔可以取消暑假呢?
講真而家間間學校有晒空調, 暑假返學校仲"嘆"過留系屋企, d中學生成日話本書甘厚都教唔晒, 一星期返5日.返個零 2 星期就有公眾假放.加埋考試 , 放假連考試時間仲多過返學時間, 返學邊有野學呢?

引用:Quote:crystal媽咪+發表於+13-6-25+12:39+

原帖由 samuel89 於 13-06-25 發表
其實可唔可以取消暑假呢?
講真而家間間學校有晒空調, 暑假返學校仲"嘆"過留系屋企, d中學生成日話本書甘 ...
學習,不一定要在正式課堂。你知道牛津大學一年三個學期,每學期只有十個星期,但它們卻有出名一對一或二的導修課。

學生一年下來,考完試,都要休息,unwind.

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 13-6-25 14:13
學習,不一定要在正式課堂。你知道牛津大學一年三個學期,每學期只有十個星期,但它們卻有出名一對一或二的 ...

大學 vs 中學 vs 小學我相信分別很大吧......你講既大學導修課如果在中小學實行可以work嗎?  呢個系2種完全唔同既教育理念,
‹ 上一主題|下一主題