用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 沉迷打機, 睇書....
go

沉迷打機, 睇書.... [複製鏈接]

1    0    0    0

你囝囝固執的情況,例如社交和偏食,好大機會是源自Asperger。Asperger其實是自閉症的一類。

沉迷睇書和打機,可以試下事前和他約法三章。
例如俾佢玩ipad之前,講定玩幾耐,然後用個timer同佢計時,夠鐘就停。如果唔肯停,就給他一些後果,例如第二日無得玩。

玩之前講好先,佢同意才讓他玩。

同埋,差不多夠鐘前,先給他一個warning, 等佢有心理準備。

至於玩甚麼遊戲,你也絕對有權柄可以代他決定。如果你不想他玩殺人的遊戲,可以提供另外兩三個選擇給他。

整個過程都要保持冷靜,莫生氣。讓囝囝明白,媽媽做這些完全是為了他的身心健康著想。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:沉迷打機, 睇書....

鐘响咗繼續玩,個個小朋友都會的。問題係睇我地家長有幾大決心,小朋友好精的,好快就試到我地既底線。

要佢地合作,起初需要“手起刀落” “講得出做得到”。過咗時就罰,佢地知道我地係好認真的,就會學識合作。

我囝囝又係一迷小說就叫十次都唔聽。我完全明白你想鼓勵囝囝多睇書的心情。晚上夠鐘瞓覺,我會收起佢本書。佢話瞓唔著,我就叫佢安靜咁躺著得啦。我囝晚上本書被我收起無得睇,就會一早醒來睇書。因為佢知道一早睇書我唔阻止。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:joanthony 的帖子

除了食薬,是否也需要心理輔導去解決偏執、沉迷等問題?

回到老問題,你不放ipad給他玩,不行嗎?才小一的孩子應該嚴一點啊。星期五六日應該一家人行山遠足、單車跑步、游水捉棋,玩其他活動代替遊戲機,對他的身心都健康點。

其實不是死局,是看父母自己的選擇。看你有多想處理問題,又或者看你認為問題有多大。
有了選擇,就會有行動。保持不變也是一種選擇。

有沒有試過接觸小童群益會尋求幫助呢?

小小媽咪

明顯地,誰是話事人?死局一個,除非樓主做返話事人

打爛嘢?罵人?點解樓主可以忍受容許?

joanthony 發表於 13-6-26 17:58
Thanks all 如果完全唔比佢打機係邊有可能? 佢會發脾氣打爛晒屋企d野架, 佢除左把口賤(e.g.肥婆跳落街死左 ...
理解你的難處,小朋友固執起來可以好難搞。尋找專業幫助亦是明智。

你唔比佢打機的同時要安排其他佢有興趣的活動,例如落街打波踏單車游泳,我見你話你個仔留係屋企唔係打機就睇書,都冇互動的活動,所以唔識同人相處。睇書本身係好,但睇到夜晚唔訓又壞眼就唔好了。

依家七歲都教唔好,過兩年無得教了!

我想知,你仔仔罵人,打爛屋企野 ,唔遵守協定時\後,樓主會點做?

醒目開學勳章 王國長老

用個 ipad 去要個小朋友定定地唔好搗亂, 真係有點本末倒置.

我囡唔係資優, 精力充沛, 曾被懷疑 ADHD, 做事都會好執拗, 我要做既評估做晒, 之後就搵課程畀佢上.

精力充沛就搵樣要高體能既跆拳畀佢玩, 上完就去 YMCA 上兒童課程, 最後係畫畫.

佢都好鍾意睇書, 我家貧但囡囡都有成 700 本書係度輪住睇, 唔夠時係學校借, 佢都因為睇書睇到要矯視.

我都有 ipad 架, 但我 set 左密碼無得開黎玩, 想玩一定要問準我, 想睇電視都要問左先開得.

由細到大知佢有問題, 我好多野都約法三章, 唔問準唔畀玩, 超時即收兼罰佢一段時間無得玩, 做下做下佢知無得試我底線唔敢再亂黎.

依家先七歲你就將個主導權交晒畀佢, 過多兩年你仲可以管到咩???  

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆:miriam 的帖子

引用:我想知,你仔仔罵人,打爛屋企野+,唔遵守

其實令公子把口賤(根據樓主形容)並非無原因。

我知樓主心中著急才上來找媽媽幫忙。我只能鼓勵你,既然上天給你非一般的孩子,你也得用上非一般的時間引導他、支持他。發脾氣,丟爛東西的行為由現在開始一律禁止,後果(懲罰)由樓主訂立,切記執行!別空口說白話!

冰封三呎非一天之寒。事已至此,縱力挽狂瀾,總得亡羊補牢,為時未晚。

有adhd同自閉,都唔係可以亂發脾氣同"口賤"鬧人既理由。樓主要認真管教。同佢約法三章,如果係佢控制唔到自己,請醫生開藥;如果佢覺得自己無錯,就要嚴厲認真教正。

我既仔都有adhd同自閉,我容許佢嬲,有情緒;但一定要佢知自己點解咁樣。咁佢地既eq先會進步。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉
‹ 上一主題|下一主題