用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 111 同110即係點?
go

111 同110即係點?

睇咗好post都吾係好明

回覆:happyritamama 的帖子

1-1-1: 即是自行選校及統一派位甲部乙部都選同一間學校。
1-1-0:即是只有自行選校及統一派位的甲部都選同一間學校

因為自行同統一甲部可跨區
110 就係揀左跨區 只留返乙1揀自已區 (亦只可揀自已區)

110 可以係 跨跨本, 亦都可以係 本本本...

回覆:111 同110即係點?

不過好似呢家鄒勢111都唔俾ln!快D了解心儀小學叩門條件罷

spmok1999 發表於 13-6-24 18:54
110 可以係 跨跨本, 亦都可以係 本本本...

但110主要係針對跨跨本。

如果心儀學校係本, 乙一無揀番自行及甲一的本, 理論上是可能, 但實質上是不可能的, 因為乙一的機會較甲一大。而且, 如果本本本沒有選111, 那麼11就沒有意義了, 因此, 110應該只針對跨跨本而言吧。

醒目開學勳章 王國長老

cautionchan 發表於 13-6-24 19:06
不過好似呢家鄒勢111都唔俾ln!快D了解心儀小學叩門條件罷

大把學校111無得in, 根本叩門位少, 如果學校出名, 好多已經內定 (又或者要超勁叻, 111根本算唔上d咩)
況且個個家長都唔只叩一間架啦, 何必太在意111呢? 唔好為左呢個虛無縹緲既"機會"而影響選校

spmok1999  同意  發表於 13-6-25 12:23

little_yolky 發表於 13-6-25 11:51
但110主要係針對跨跨本。

如果心儀學校係本, 乙一無揀番自行及甲一的本, 理論上是可能, 但實質上是不可能 ...
就大抽獎人數近年越來越多而言, 110 = 本本本 的可能性我相信會增加, 既然乙部可抽的位較多, 有些成日上 EK 的家長睇睇埋埋咁得多叩門的帖心理上唔多唔少都受影響, 又視乎自己小朋友o既能力而捨難取易亦都可以理解..

先講 11 = 本本 的原因有機會係一些出名(活動教學/有特別支援)但又不是在本區最學術成績最top的學校, 受歡迎的原因可能係受(活動教學)的牌頭影響, 近年家長們較為關注一些過度活躍, 輕度自閉以及資優...等等之類的被介定為有某方面問題的兒童, 家長會因應小朋友本身o既特質而選校, 覺得選一間適合自己子女的學校遠比選一間傳統名校還要好? 希望能令子女在某方面的專長被發掘和發展, 在這情況下非傳統名校亦可能成為自行及甲一的熱門學校...
至於 0 = 本 亦有可能係有些家長避免派不到首一二志願因而被派去一些沒有選擇/排很後的學校而買的保險?

Charlotte_mom 發表於 13-6-25 12:01
大把學校111無得in, 根本叩門位少, 如果學校出名, 好多已經內定 (又或者要超勁叻, 111根本算唔上d咩)
況且 ...

我幫阿女選校便是 12N = 本本本 (自行選的那間是 1), 自行係揀一間唔夠分實唔收的學校(我係唔夠分的)...

統一派位是 011 = 本本本 (統一派位首志願是 1), 統一派位揀一間學位較多又唔係頂頭大熱的學校, 雖然都唔一定抽中但我覺起碼比那些 111 都係大熱門的學校抽中的機會還要高呢! 咁叩門的功夫還是已經準備好了...

cautionchan  12 NET???  發表於 13-6-26 08:39

引用:+本帖最後由+spmok1999+於+13-6-25+12:40+

原帖由 spmok1999 於 13-06-25 發表
唔明?011 ,大抽獎?

cautionchan 發表於 13-6-25 12:50
唔明?011 ,大抽獎?
011 即係 甲一乙一都係同一間, 而自行的那間不是甲一乙一所選的那間...

甘011又會有咩後果呀?

spmok1999 發表於 13-6-25 12:35
我幫阿女選校便是 12N = 本本本 (自行選的那間是 1), 自行係揀一間唔夠分實唔收的學校(我係唔夠分的)...

...
其實我唔明12 N 係乜, 我明011 係乜!
另答: 011 無乜野後果, 少左第時叩門有些學校必須的111

同埋少左去自己心儀的CHANCE, 不過自行你明知無CHANCE 可以不填,甘就無了誠意分ONLY

cautionchan 發表於 13-6-26 08:37
其實我唔明12 N 係乜, 我明011 係乜!
另答: 011 無乜野後果, 少左第時叩門有些學校必須的111
12N 即係...
自行揀本區A學校(1), 統一派位本區A學校甲部排第二(2), 統一派位本區A學校乙部排第N位置(N)...

我寧靜買保險都唔想搏叩門, 要111先叩得門都唔係咁容易爭得到, 買o左保險之後再叩更好o既門我就覺得會安心D...

不過每個人都有唔同情況, 有BACKUP就當然要進取一D啦...

spmok1999 發表於 13-6-26 09:16
12N 即係...
自行揀本區A學校(1), 統一派位本區A學校甲部排第二(2), 統一派位本區A學校乙部排第N位置(N)... ...
明白, 甘你A 學校不是太喜歡??? 排N 位在乙部!
甘萬一甲二中了, 甘乙一米乜都無囉???

cautionchan 發表於 13-6-26 10:02
明白, 甘你A 學校不是太喜歡??? 排N 位在乙部!
甘萬一甲二中了, 甘乙一米乜都無囉???
...
A 學校是喜歡的學校亦都是大熱學校, 排 N 位在乙部的原因係抽唔中o既機會都好大, 咁如果有另一間都喜歡而機會比 A 學校機會大的話我都傾向買保險多過事後搏叩門, 因為叩門機會仲難過統一派位...
如果 甲二 抽中就真係奇蹟, 簡直就係驚喜開香檳都o黎唔切啦, 仲點會在乎乙一呢?

甲部係咪可以選3間?係咪應該填3間都熱門同好鍾意既?3間都吾同區都得?

醒目開學勳章

happyritamama 發表於 13-6-26 13:58
甲部係咪可以選3間?係咪應該填3間都熱門同好鍾意既?3間都吾同區都得?

...

你絕對可以填,但2nd , 3rd 兩間嘅機會率係零

醒目開學勳章 王國長老

kerkermui 發表於 13-6-26 14:32
你絕對可以填,但2nd , 3rd 兩間嘅機會率係零

咁又未必, 睇你填邊間姐, 非熱門一樣有機

kerkermui  樓主講明熱門呀  發表於 13-6-26 16:40