用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將軍澳循道衛理及西灣河丘佐榮都剛剛收左,唔知點揀好? ...
go

將軍澳循道衛理及西灣河丘佐榮都剛剛收左,唔知點揀好?

將軍澳循道衛理就近屋企,西灣河丘佐榮都就幾出名,頭痛啦!

我信念就是住近D好. 小朋友不需那麼早起床

回覆:samso0730 的帖子

咁遠你都揀,為咩?

回覆:將軍澳循道衛理及西灣河丘佐榮都剛剛收左,唔知點揀好?

住將軍澳

叩之前唔係諗定嘅咩?

因之前大抽獎抽左間未聽過既,所以扣了很多間,諗住就算搬都要爲囡囡揾間好學校。

samso0730 發表於 13-6-24 16:27
因之前大抽獎抽左間未聽過既,所以扣了很多間,諗住就算搬都要爲囡囡揾間好學校。

...
建議將軍澳,近屋企方便好多

都有道理,但如果地點不是問題的話,你地又會點揀呢?

如果地點唔係問題,一定出面d學校好d,因為將軍澳d中學差d,不過係出面讀書小朋友好辛苦!

如果係咁,我唔熟依兩間,俾唔到實際意見!  但我見將循升中派位都唔錯,小朋友返學開心,丘佐榮都ok,在差距非特別大情況下,所以我覺得唔值花時間或金錢去西灣河讀。

恭喜晒先, 緊係近屋企好D啦, 天氣差時返學放心D,  時間又多D, 小朋友又可以瞓多D, 上堂都專心D架

醒目開學勳章

恭喜你呀,請問你將循是第一志願嗎?1-1-1?

samso0730 發表於 13-6-24 16:36
都有道理,但如果地點不是問題的話,你地又會點揀呢?

聽講好多將軍澳區都會出設東區讀,因為好似中學好d,丘佐榮我小朋友讀緊,校風是可以的,睇你想要咩.

回覆:samso0730 的帖子

丘佐栄係西灣河,成績聽說不俗。加上中學網是東區,東區網頗多英中,如:筲官、婦女會、港島民生、聖馬可、嘉諾撒、張祝珊、庇理羅士等,我不知道將軍澳的英中有幾多,但如果我孩子讀官津學校,我會看小學派位往績,及該區英中數量。

引用:將軍澳循道衛理就近屋企,西灣河丘佐榮都就

原帖由 samso0730 於 13-06-24 發表
將軍澳循道衛理就近屋企,西灣河丘佐榮都就幾出名,頭痛啦!

魚與熊掌, 就選近屋企

小學的話,始終以近為佳。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

中學網來說,東區比較多英中。如果返學放學有人帶既,我會選擇東區。6年後,入英中機會都比較大……

多謝大家的寶貴意見,我們會快快決定以免其他家長久等,十分明白心急地等待的滋味。

引用:丘佐栄係西灣河,成績聽說不俗。加上中學網

原帖由 qwe2132007 於 13-06-24 發表
丘佐栄係西灣河,成績聽說不俗。加上中學網是東區,東區網頗多英中,如:筲官、婦女會、港島民生、聖馬可、 ...
丘佐榮

回復 FeeFee123 的帖子

我住東區既,丘佐榮升中都ok ga, 好多都去中國婦女會.....將軍澳循道衛理我唔太清楚... ...係東區黎講,有人擺第一位