用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 S.1第一次大考成績如何?
樓主: 小時候
go

S.1第一次大考成績如何?  

請問你們中學的成績表, 除SHOW總名次外, 是否"每科"都有SHOW"全級名次"的嗎???  

小傑媽媽  我哋冇show 科名次,就因為冇得比較,所以都唔知佢每次同其他人既距離大唔大!  發表於 13-6-29 11:32
orangebb  有, 每科都有; 我覺得咁樣幾好, 如果位置太後, 証明係佢跟唔上大隊.  發表於 13-6-29 10:49
woodst  每科都有SHOW全級名次  發表於 13-6-28 22:52
AC117  是show全級各科名次全班名次只show總平均,第一次阿仔最叻個科109/144,ut 已有一科上49,今次可能更進步,因有兩科拎全班前几名  發表於 13-6-28 19:32
kilykilyk  如果科目排名50內就會show出來  發表於 13-6-28 18:59

回覆:黃巴士 的帖子

我地有show 各科名次的

黃巴士  謮問每科名次是全班抑或是全級?  發表於 13-6-28 19:17

回覆:hw1115 的帖子

沒有驚喜只有失望

引用:我囝中文+70/100+,+英文+56/100+,+Maths+81

原帖由 hugub 於 13-06-28 發表
我囝中文 70/100 , 英文 56/100 , Maths 81/100 , LS 73/100, Geog 67/100, Bio 52/100
IS 好似易得分,初中Bio 是否很難,d 字超難串?阿仔除Maths 82/100外,第二高分是IS 78/100他都超懶溫,但成績ok的,全班平均分只是40,水準很不平均,唔知佢叻定在其他同學覺得超難,但衰仔有三科副科肥,英文都有兩張paper肥

hugub  其實BIO生字同 IS 差唔多... IS都係由CHEM及BIO加埋, S.1 CHEM及 BIO都係皮毛野... 我囝上學期CHEM 83分... 睇黎佢都係比較(化學)...  發表於 13-6-29 10:31

引用:阿仔每科都比中期試低咗幾分,+佢話深咗

原帖由 woodst 於 13-06-28 發表
阿仔每科都比中期試低咗幾分, 佢話深咗
大考深左是真的,範圍也多了,但好彩認真左才有小小進步,放完暑假唔知keep唔keep到,現在開始放肆打機了

orangebb  大考範圍真係勁多, 上學期佔3成, 下學期佔7成, 但幾多成都好, 都係要溫.  發表於 13-6-29 20:13

AC117 發表於 13-6-28 19:02
沒有驚喜只有失望
派左一半,同你一樣,沒有驚喜,只有失望,猶其英文,由上學期80幾跌到60幾

我女學校唔派卷,對完就收番,睇唔到她錯甚麼。同埋好多人都話IS易取分,但我女都只得60幾分,想請教大家有甚麼方法溫IS呢? 我見她次次溫書都只係睇書本,沒有筆記練習等溫,你們子女是怎樣溫書的呢? 可否分享下?

回復 安格斯媽媽 的帖子

我個女都英文科有答到, 但係數學科就"無眼睇".............

安格斯媽媽  阿仔話數學是中四題,仲話同ek之前有人放錯初中版差不多,完全無頭緒  發表於 13-6-29 10:06

回復 orangebb 的帖子

阿女其實整體成績都好咗, 科科都有進步, 尤以中文/中史/英作最顯著, 但係數學只"dddd"進步, 係幾分, 聽講又係好深, 全級都跌, 佢算"少少逆流".........之前同佢協議咗, 如果邊科唔得, 就要暑假操返, 今次派咗成績佢知自己數學係相對弱, 都同意要暑假放時間係呢科到, 而家諗緊橋點幫佢..........

回復 yiuyiu2000 的帖子

其實60幾分唔算低呀, 我問過阿女, 好多人IS係50幾60, 唔合格都大有人在, 中學分數真係同小學唔同, 有6字7字頭好好架喇.

回復 AC117 的帖子

我覺得IS/MATHS 呢類理科, 真係差異可以好大, 唔同文科, 唔識都可以吹到下.............

係 S.1 呀 ... 我地上學期讀 CHEM , 下學期讀 BIO ... 冇IS

黃巴士    發表於 13-6-29 10:53

回復 AC117 的帖子

我覺得IS/MATHS 呢類理科, 真係差異可以好大, 唔同文科, 唔識都可以吹到下............ ...
agreed!對于唔Like死讀,而又可取高分男生,非常有利。

orangebb  所以我真係好服9A10A嘅同學, 文又得, 理又得!  發表於 13-6-29 20:14
安格斯媽媽  阿仔Maths前五名四個是男生,其實佢班只有十几個男生  發表於 13-6-29 16:45

回復 hw1115 的帖子

唔好灰心...我仔都試過唔合格,都是後來追番~  

=======================================

哈哈! 比您提醒了我添, 可能計埋上學期後, 全年總成績會合格喎.

kilykilyk    發表於 13-6-29 14:01

S1 成績好壞都不代表甚麼,好只是出試卷就他,差可能已達全班平均平均水平,希望他們能夠盡快找到適合的讀書方法,S2有真正的進步,大家一齊加油

orangebb  真係唔代表乜野架, 大家都在摸索中...........  發表於 13-6-29 20:15
黃巴士  AGREED!! 只是起步而已, 大家ADD OIL!  發表於 13-6-29 17:06

黃巴士 發表於 13-6-28 18:45
請問你們中學的成績表, 除SHOW總名次外, 是否"每科"都有SHOW"全級名次"的嗎???   ...

囝校是有平時分的, 除了平時默書, QUIZ外, 如欠交功課, 上課態度, 寫NOTED, 功課整齊....都計分??
你們有這些項目分計(欠交功課, 上課態度, 寫NOTED, 功課整齊)的嗎??

安格斯媽媽  他就時這樣被拖得勁低  發表於 13-7-17 13:26

回覆:黃巴士 的帖子

無明確顯視分點計,但平時分因不能完成堂上作文,上學期老師1分都唔比,英作都不合格,所以上學期中英文都跌入谷9低,希望下學期好轉,他近月可達標完成,還在大考有一篇中作合格,總分也緊緊達標,但欠功課都頗嚴重,但態度也開始改變, 希望老師手下留情 :;pppp:

回復 黃巴士 的帖子

都有平時分, 但係計小測, 默書, projects之類立雜野, 就唔覺有筆記, 上堂態度........其實你仔仔學校好全面, 希望小朋友平時都學習認真, 係好事嚟!  

我聽阿女講, 小學時, 有同學就係平時態度囂張, 因為佢唔聽書都識, 就成日係到做自己野, 玩, 攪人......., 成日比老師照肺, 但無奈佢到考試係考得幾好........但係, 我覺得, 做人態度係比成績重要, 就算將來呢個小朋友學有所成, 但係態度咁囂張, 都會好容易得罪人, 真係要教!

突然忽發奇想, 不如大家將自己小朋友較強又取得高分嘅科目, 分享下點樣溫習吖!