用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資叩門
go

直資叩門

請問有名直資中學可以叩門嗎?

名直資一般無 , 有位都從 waiting list 補上喇 , 如自行未有面試跟本不會考慮 !

有面試,但現階段不知要不要重新寄資料

如不在 waiting list 就不用 , 因為成績未達要求 !

Oh! I See   Thankyou

如果係waiting list內需要再補資料嗎? 7月9号前定係之後補呢?

MARGLAM 發表於 13-6-24 12:40
如果係waiting list內需要再補資料嗎? 7月9号前定係之後補呢?
如果已在後補名單之中的同學,可以立即將任何補充資料,包括校內成績和校外、內的獎項和証書交回學校。放榜後才交就會太遲了。
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 ohnono 的帖子

唔該哂!

唔明 即係面試後唔收都會通知你係ON WAITING LIST?

部份成績達標但礙於學位有限 , 學校會將小數學生列作後補名單內  , 一般會另發通知信 .

其實學校於開學前總有人放棄學位 , 原因是:1,極好的學生同時報多間直資均被取錄要作取舎. 2,獲取錄後有經濟考慮而放棄 , 3,最奇趣是有人以直資面試吸收經驗為自行收生作準傋 , 如被取錄亦不註册繼續參予统一派位 , 因巳證明孩子實力相當可考心儀官 ,津學校 !      

我仔仔waitng 緊 SPCC. 打去學校問想補充資料。但學校話唔收,只會跟waitng list order call.
問有幾多人wait 緊唔講得,阿仔排第幾唔講得。我個心情就更唔得

相信出名直資學校已經註冊哂!  waiting 機會渺茫。寄望7月9日放榜後有通知,否則只好疊埋心水入讀官津中學!

如果 spcc waiting list  你自行两間官津中學應好有機會 , 因直資與名官津學校可面試的學生很多時是同一批學生 , 經直資取錄一批學生後其實自行機會是提高不少的 !   

多謝你! 屋邨仔!

我都相信自行機會較高。因只是報了兩間地區英中,競爭不是太劇烈。

但我始終擔心官津中學資源較直資短決,好希望阿仔可入到SPCC,擴闊視野!