用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York Vs Funful
go

York Vs Funful

回覆:York Vs Funful

引用:Could+anyone+kindly+give+comments?Many+t

原帖由 crg 於 13-07-08 發表
Could anyone kindly give comments?
Many thanks
york考小學好d.

不如去學校專區睇睇.

我囡囡在fun full 讀PN , 同時也有York K1 offer, 不過我己放棄York .我認為兩間差不多,但我喜歡fun full 比較低調,實而不華。

引用:我囡囡在fun+full+讀PN+,+同時也有York+K1+

回覆:crg 的帖子

本人覺得的學術都好好,二文三語都做得不錯。PN就已經學了三十幾個中文生字,A一Z都已學。數字就由1數到20。

引用:本人覺得的學術都好好,二文三語都做得不錯

原帖由 nicholeip 於 13-07-08 發表
本人覺得的學術都好好,二文三語都做得不錯。PN就已經學了三十幾個中文生字,A一Z都已學。數字就由1數到20 ...
方方的確很好!上星期收到kv. Call真係好難決定!kv學術深擔心囡囡辛苦!

我囡囡讀的那間是愉景新城分校. Funful 的家長大多低調,所以很少人提起,很多時候發言的大多不是用家。對我來說兩間差不多,升小決對是在同一個起點,反而父母的栽培決定小孩的前途。

我囝囝讀緊對𧗾道方方n班,學術好好,我囝是12月細B,當初我都怕教得太深我囝跟唔到,但最終都可以識哂,所以我覺佢地教得幾好,超細B都handle到。

引用:我囝囝讀緊對𧗾道方方n班,學術好好

引用:Quote:原帖由+day_bo+於+13-07-08+發表我囝

原帖由 crg 於 13-07-10 發表
請問校舍是否如好多人所講好舊?
係舊D但干淨!我囡返N班一年系剛返學病過一次,學術又深系間唔錯的幼稚園!

老師師資如何?各職員對小朋友好嗎?是否每個campus都有駐校姑娘?

媽媽.仲想問下學校茶點安排如何?我地番playgp有時就覺得茶點食得唔係幾健康,會俾雞味餅.覺得好多味精.

茶點-我从来不问所以帮不到你。 对我来说只要不是太过分, 雞味餅我还可以接受。 老師師資-你不如去Funful 的website 看看吧, 我听其他的parent 说学位教師比重高。 職員對小朋友好嗎-我囡囡like her teacher so much。

I gave up York and picked up Funful when nursery class decision.  Because my 2 nephew and niece who graduated from Funful are good.

引用:媽媽.仲想問下學校茶點安排如何?我地番play

原帖由 HeiLumMa 於 13-07-10 發表
媽媽.仲想問下學校茶點安排如何?我地番playgp有時就覺得茶點食得唔係幾健康,會俾雞味餅.覺得好多味精. ...
以我所知星期一、三才食餅乾,星期二、四、五就是特別茶點(例如:麵包、粥、蛋tart), 可能當中會有一些食物不健康,但間中一、兩次沒問題,因在家我一點零食(包括餅乾、橙汁)也沒有給囝吃,所以返學食一、兩次我覺得可以接受,因還有quota。而且餅乾即使小朋友要求添食,老師也不比太多,反而麵包比較健康的就會因小朋友意願給多些,所以學校在食物安排上都顧及學生健康的。

回覆:crg 的帖子

若你說考小學,我的外甥們都考進了APS.  見他們都很開心,有自信,很helpful and serving,personal development 不錯。我家姐說方方有很多活動或表演玩,我覺得feel good.  

反而人人說英文好的那間,我剛巧又識一個那間幼稚園讀的小孩英文一般。可能屋企語境未是最幫到那小孩啦!(可能真係咁啱只是我識的係咁,因網上好多人說好)

其實每間學校都有佢好的地方,夾到你的就是你那杯茶。