用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 請問小六有幾多人可升讀聖家中學?
go

請問小六有幾多人可升讀聖家中學? [複製鏈接]

請問小六有幾多人可升讀聖家中學?因要同九龍城个間分位,到派位時会否好大压力?

2    0    0    0

我都想知呀

年年都不同, 聽以往的家長講每班都有十多人, 今年未知,
至於壓力, 在我來講是超大的

回復 Dwarfs28 的帖子

每年大約都是七十人,舊年就派得很多,因為band 1頭嘅人好少人走,大部份都升回聖家書院

回覆:請問小六有幾多人可升讀聖家中學?

若中学有140个位,扣除3成自行位,再計85%,应該只留80幾个位俾小學,再两间小学分。如果九龍塘派了70人,即九龍城只派10人,不合理?是否这样計?或是我計漏野?

因為自行都會收部份自己小學學生, 所以每年加起來都有大約6-70名九龍塘的學生入到, 九龍城的都不少啊

每年自行都會收自己小學每間大約十個。

另今年應該好多band 1頭會走到其他中學。

醒目開學勳章

我想問問呢間學校band 1 頭係咪要主科全部都是A grade 先可以算是band 1頭的?,因為我聽到其他parents 講老師多數都係講係上,中,下游咁,咁parents 點去介定自己果個係屬於band 1 頭呢?

我哋學校和外間的學校會有不同, 五六年級的考全級第十名的同學都未必全科A級啊, 當然不會知道名次啦! 但學生水平又很高啊, 很多排名2-30名的同學都只是B-C級, 多年來我都無老師講比我聽自己囡囡的Banding, 只是用上,中,下,中上等等 大家都是估估吓, 大家都明白, 比你知道自己囡囡是Band 1頭, 一定走出去試其他Band 1頭的中學, 到時所有前面Band 1的同學走曬出去, 留不了Band 1生升上書院, 收唔夠Band 1生又會降Banding, 惡性循環, 所以校方一定堅守, 不讓大家知道真實的Banding及排名!

有升聖家(九龍塘)P.6的家長嗎?

id00288 發表於 13-6-25 17:26
我哋學校和外間的學校會有不同, 五六年級的考全級第十名的同學都未必全科A級啊, 當然不會知道名次啦! 但學生水平又很高啊, 很多排名2-30名的同學都只是B-C級, 多年來我都無老師講比我聽自己囡囡的Banding, 只是用上,中,下,中上等等 大家都是估估吓, 大家都明白, 比你知道自己囡囡是Band 1頭, 一定走出去試其他Band 1頭的中學, 到時所有前面Band 1的同學走曬出去, 留不了Band 1生升上書院, 收唔夠Band 1生又會降Banding, 惡性循環, 所以校方一定堅守, 不讓大家知道真實的Banding及排名!

唉,理解學校嘅立場,top嗰班學生固然知道自己係band 1頭,但其他學生,點算????????????揀聖家書院又唔知入唔入到,唔揀但又唔知自己banding,點選校呀?

咁,有直屬中學,究竟係好事定壞事呢?!

正在為此而煩惱

醒目開學勳章

qpa 發表於 13-7-4 10:02
唉,理解學校嘅立場,top嗰班學生固然知道自己係band 1頭,但其他學生,點算????????????揀聖家書院又唔 ...

知唔知其他有直屬中學既小學都係咁?

其他直屬學校都有不同, 如果只是一小對一中, 大都是有固定學位收回小學的學生, 例如中學留100個位給小學, 只要小朋友成績是頭100名內, 便一定入回中學, 但我們中學是有二間直屬小學共七班的, 要升上只有四班中一, 今年只有79個直屬位, 中學只會收Band1-2的同學, Band 3要自己打算啊, 每年離場轉讀直資或自行收生離開的人數都唔知, 兩所小學的成績年年都有不同, 所以很難估計小朋友排名己多才可以保證入回自己中學, 萬一派了出去都不知如何辦啊! 時常有朋友講你囡囡入到有直屬中學的小學真好啊, 真的有苦自己知!

最惨就係自己成績係好定中油

回復 id00288 的帖子

請問如果給你從新選小學,你會選聖家嗎?thx!

回覆:BBkenjite 的帖子

你這樣公開直接問我,我好難回答你啊!

id00288 發表於 13-7-5 12:37
時常有朋友講你囡囡入到有直屬中學的小學真好啊, 真的有苦自己知!

認同.

回覆:BBkenjite 的帖子

如果间中学只有一间小學直屬会更好!

回復 id00288 的帖子

check PM please
‹ 上一主題|下一主題