用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 請問一年有幾多次測驗考試
go

請問一年有幾多次測驗考試 [複製鏈接]

人人都話好輕鬆,那到底一年有沒有測驗和考試,共幾多次,有沒有默書呢?

0    0    0    0

回復 miele 的帖子

其實唔算太輕鬆, 睇學生自己有無做足.
沒有考試, 測驗, 但有2次大評估, 其實同考試形式一樣, 沒有名次, 但老師會會給予學生評估結果報告
而中英數都間中會有小評估, 但次數我唔記得好清楚, 應該係完成一個TOPICS有1次, 英文有3大主題, 有3次小評估.
而每1-2星期考串字, 每次約10個簡單字加5-8個深既字.
英文功課: 不多, 只間中寫COPYBOOK, 每星期睇4本英文圖書, 寫幾句讀後感, 做下句子改正. 另寫周記, 簡單寫80-100字左右啦
另外, 有網上免費圖書睇, 睇完答幾條問題, 做唔做自由, 做咪多D功課, 如果唔做咪少D啦

中文科: 肯定係最多功課既科目: 每教完一課要寫8-12個詞語, 一星期2-3次, 另要每星期一次周記/或 造句, 約80-100字, 或給詞造句,約5-8句....另每完成一課書要做工作紙, 約2-3頁. 每1-2星期默書一次, 包括詞語, 及老師讀默一小段文, 約30-40字, 及給部首, 自己默字, 5分鐘任寫

另外, 有網上免費閱讀理解, 睇完答幾條問題, 做唔做自由, 每日一篇, 做咪多D功課, 如果唔做咪少D啦

數學, 多數學校已做完, 但一星期有工作紙一張, 4頁, 另有一本程度高D既作業, 一星期做2頁, 作業就間中做下啦.
另外, 有網上免費每日10題, 做唔做自由, 每日10條, 5分鐘完事

成長科, 類似健教科, 每星期2-3頁作業, 容易做

整體工作量不多, 但如果自發性做埋網上習作, 功課量就唔算少啦

avamum  謝謝,寫的好詳盡。聽起來作業一點都不少啊!每天平均要做多久啊?  發表於 13-6-25 10:02

回覆:請問一年有幾多次測驗考試

其實整體,成長课学的字,比中文科仲多科深!但是,在培僑返学,老土D講句,天天上課留心各科老師所教,根本不用害怕評估,考試,

Bosco爸爸  供詞填充, 俾-個詞語小朋友, 自己選擇抄落去, 不過因為有D字都幾深, 我個仔都會抄錯  發表於 13-6-25 10:48
avamum  成長課的字不認識點算?  發表於 13-6-25 10:03

回復 Bosco爸爸 的帖子

每日平均用90分鐘做家課, 但有時多D, 有時又試過無功課,
不過網上習作日日都有, 因為唔洗交, 好多時我個仔到星期六才一次過用60分鐘做番之前5日既

avamum  多謝!多謝!  發表於 13-6-26 16:33

回覆:Bosco爸爸 的帖子

多謝你的長細解答

Is there much project and presentation?

回覆:Golf16fsi2005 的帖子

English has 3 modules and end of each module will have a project with presentation.

‹ 上一主題|下一主題