用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 雙非抽中名校卻去叩二綫學校
樓主: karen55407
go

雙非抽中名校卻去叩二綫學校

回復 mch411 的帖子

我根本唔認同佢哋係HK人,當初人大已說明雙非人士在港生的小孩沒居留權,而是有些人卻走法律"la",又不肯接受人大解釋,硬生生將雙非兒成為HK人!

Barbe    發表於 13-6-24 21:06

引用:回復+boomGi+的帖子 你係雙非人嗎?你咁肉

原帖由 Miulo 於 13-06-24 發表
回復 boomGi 的帖子

你係雙非人嗎?你咁肉緊!
你哩種邏輯思維真的令人搖頭嘆息,你不會是這樣教子女吧

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆:雙非抽中名校卻去叩二綫學校

引用:三個雙非抽中喇叭,之後知道好谷,就去某二

原帖由 karen55407 於 13-06-23 發表
三個雙非抽中喇叭,之後知道好谷,就去某二綫學校叩門,都未讀過本地幼稚園,又點會叩到,睇嚟都係要做喇叭 ...
想問吓樓主,消息來源是否可靠?

唉,居然有人拿犯法的事來比喻合法的事,好嘢

Miulo 發表於 13-6-24 17:29

我根本唔認同佢哋係HK人,當初人大已說明雙非人士在港生的小孩沒居留權,而是有些人卻 ...
政府打輸官司而冇去補塞漏洞係政府出左問題,
係法治精神底下, 法律上小朋友係香港人, 輸左就要認

引用:Quote:Miulo+發表於+13-6-24+17:29+回復+mc

原帖由 mch411 於 13-06-24 發表
政府打輸官司而冇去補塞漏洞係政府出左問題,
係法治精神底下, 法律上小朋友係香港人, 輸左就要認
...
冇錯!就算唔係落黎生仔,搞正統投資移民香港都一大推!

是合法是非法別太早下定論,一日未蓋棺一日都可平反,睇下食盡天下黑心食物既人有冇機會睇到

引用:是合法是非法別太早下定論,一日未蓋棺一日

原帖由 xxariesxx 於 13-06-24 發表
是合法是非法別太早下定論,一日未蓋棺一日都可平反,睇下食盡天下黑心食物既人有冇機會睇到

...
唔好甘啦!有點過份了!就算她是雙非媽!可以冷靜點嗎!冇錯,現在我們法律輸了,但我們都要尊重!或者有天可以釋法,問題會解決!不過現在真的要讓現有情況下的小朋友得到公平的對待!辜勿耣誰納稅多與少,又或是誰拎資助多與少!

看來輸打贏要已成為香港核心價值之首了

我歧視雙非、閤家拿綜綬的人,也厭惡為了資助/選票而幫助他們的社工/政黨。政府有責任用行政手斷令雙非童在統一及自行比其他香港兒童在較後的次序獲得學位,但它沒有。EK也充滿雙非有關聯的甲甴。

Barbe    發表於 13-6-24 21:08

引用:Quote:原帖由+xxariesxx+於+13-06-24+發表

原帖由 cautionchan 於 13-06-24 發表
唔好甘啦!有點過份了!就算她是雙非媽!可以冷靜點嗎!冇錯,現在我們法律輸了,但我們都要尊重!或者有天 ...
十分同意,大家可以和而不同!

karen55407  過晒火位了  發表於 13-6-24 19:48
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+xxariesxx+於+13-06-24+發表

原帖由 cautionchan 於 13-06-24 發表
唔好甘啦!有點過份了!就算她是雙非媽!可以冷靜點嗎!冇錯,現在我們法律輸了,但我們都要尊重!或者有天 ...
同意。尤其係對待小朋友

我絕大大部分朋友皆中下階層,個個自力更生,有的日做十八小時只夠擔起頭家,他們甚少抱怨什麽政府不公平,没有歧視别人,因大家生活也差不多,反而腰纏萬貫,為爭名校,就處處說這不公那不平,更甚者交過千萬稅的上等富貴人家,他們才是做成社會不公的源頭,卻說自已好慘,還大聲疾呼要歧視人,香港人就是這樣的嗎??

Miulo 發表於 13-6-24 17:29

我根本唔認同佢哋係HK人,當初人大已說明雙非人士在港生的小孩沒居留權,而是有些人卻 ...
香港難道無人係外國生bb,令bb有外國護照?無人移民去外國?只要是合法渠道,有何不可?

難道華人的小朋友,那些abc,在外國都應該低人一等,唔准許入讀好學校?

不論我們是否歡迎雙非,事實上佢地是以合法途徑成為港人。
我地可以用行政手段限制佢地來香港生bb(例如現在),但對於一些歷史遺留問題,那一批雙非,我地唔可以唔比佢地有平等受教育的機會。

如果孩子入學機會是建立在父母的人種,貢獻上,咁以後是否父母是白人,優先過父母是港人,其次到單飛,然後雙非,然後到其他族裔?
還是你認為根據父母稅收多少而定?樓上那位8位數字利得稅的先生/太太,應該優先於你我的子女?

很奇怪有些完全支持直資的資深會員要大家在雙非問題上包容,因為他們是直資制度的既得利益者?我贊成用交稅多少或者好似台灣那樣,以在校網所住年期多久決定派位次序。父母是港人不分種族先派,之後單非,之後雙非派位也是一個方法。我幼時住過板間房,隔離是道友、企街,環境差也是這樣過,不明白有些人不自食其力要政府幫。你有骨氣,賣血賣身也不想靠人,痾夠屎都硬!

回復 boomGi 的帖子

如果真係輸打贏要,就唔會有成三十幾萬雙非係香港出世la,真係輸打贏要,就立刻釋法,全部冇得來港。真係輸打贏要,就唔俾佢哋來讀書,來攞綜援,又為佢哋因追唔上HK課程而加特別班,又將原屬上水區小朋友的學位,拱手讓人,上水小朋友反而被派去大埔區。你講得啱,香港人要輸打贏要!