用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 雙非抽中名校卻去叩二綫學校
樓主: karen55407
go

雙非抽中名校卻去叩二綫學校 [複製鏈接]

收到雙非咪好過收單非。

回覆:雙非抽中名校卻去叩二綫學校

歧視人,標籤人,圍埋一堆笑人,已成為你們嗜好習慣了,你們才是面皮幾呎厚吧,入讀的是小孩,他們跟你們的小孩有什麽分别?父母冇交稅?哈哈,你又交左幾多呀?以很改鬥交稅多選校好嗎?

我土生土長,有交稅的!5知雙非,單非有冇交稅!

boomGi 發表於 13-6-24 12:55
歧視人,標籤人,圍埋一堆笑人,已成為你們嗜好習慣了,你們才是面皮幾呎厚吧,入讀的是小孩,他們跟你們的 ...
我前年賣了兩層樓被稅局收了八位數字利得稅,上年交標準稅率交了七位數字。我所交的稅遠多於政府給我家庭的幫助,我極歧視搶走香港人資源的雙非。

我前年賣了兩層樓被稅局收了八位數字利得稅

嘩,利害!二層樓?八位數字? 利得稅?

YOYO-WANG  豪門一位  發表於 13-6-24 16:17

咁大家就不如在此鬥一鬥家財,分等級吧,看看誰家子弟入名校吧

回復 boomGi 的帖子

好心你哋唔好鬥有錢啦

引用:Quote:我前年賣了兩層樓被稅局收了八位數字

原帖由 judy 於 13-06-24 發表
嘩,利害!二層樓?八位數字? 利得稅?
冇圖真相,我說我有三架穿梭機,兩艘核動力航母

唔好以為用咗一大舊錢買咗層香港樓就係貢獻社會, 地產商既利益於我何干! 我每年都有交稅但真係冇麥政府資源享受過,尤其住屋! 但區內公屋越起越多, 大部份人鄉音未除.....我好想大呀....

原來有錢就可歧視人,咁我都要叫我個仔帶多D錢返校了

今時今日,一個小學生政府資助4萬幾,有幾多人一年納多過此數?我估5%左右嘅人到。所以,開口埋口話自已有納稅云云,冇咩意思。當然,就算我冇納稅,市民都有權反對政府浪費政府資源。

但問題係,我地資助嘅係雙非兒童,佢地領有香港出世紙,有權在香港居住。就算以利字當頭,都係教好佢地,令佢地成才着數啲啦。

mk3288  我知道做生意的一年交左百萬稅。  發表於 13-6-24 14:36

引用:今時今日,一個小學生政府資助4萬幾,有幾

原帖由 judy 於 13-06-24 發表
今時今日,一個小學生政府資助4萬幾,有幾多人一年納多過此數?我估5%左右嘅人到。所以,開口埋口話自已有 ...
理智

ANChan59 發表於 13-6-23 11:59
因為我唔知道抽到九龍城區。

好快爭埋直資,私立,ESF,lS
學位好似奶粉比水貨客掃!

我出此post,純因不值那些未了解清楚學校是否適合自己而揀選,抽中了先知唔適合,又去叩門,如果那些雙非兒家長真心想讓孩子接受香港教育,請做下功課,讓孩子先在港接受學前教育,且在選校時先了解那間學校適合自己。

唔好以為用咗一大舊錢買咗層香港樓就係貢獻社會, 地產商既利益於我何干! 我每年都有交稅但真係冇麥政府資源享受過,尤其住屋! 但區內公屋越起越多, 大部份人鄉音未除.....我好想大呀....

我唔介意政府資助佢地,每個月俾綜援,唔理佢地有冇鄉音,阿差幾代都可以一句話一隻字都唔識啦。但唔該,咪咁懶,懶到冇嘢做都唔煮飯,成日帶小朋友吃埋啲垃圾食物,又唔俾心機教仔......

資助佢地唔緊要,咩搞到要養埋佢地下一代。

小弟不才, 但可提供小小數字供參考, 以個人名義HOLD兩層樓, 出售後要交一千萬利得稅, 兩層樓加埋等如賺左約七千萬! 只供參考, 不喜勿插!   

judy  個人名義印花稅行了。除非以公司名義。  發表於 13-6-24 14:49

問題關在那?點解雙非可以享受港人福利!?我覺得最大責任係香港政府,如非他們把關不力,又點會有雙非?

judy  關健在於雙非兒童是港人,當然享有港人福利!  發表於 13-6-24 14:51

大把香港人都揀學校都係見出名就揀
‹ 上一主題|下一主題