用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 雙非抽中名校卻去叩二綫學校
樓主: karen55407
go

雙非抽中名校卻去叩二綫學校 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+13-06-23+發表

原帖由 ANChan59 於 13-06-23 發表
妳知不知道參加六合彩的本地,單非,雙非比例?
唔明呀?開估啦!

引用:咁佢哋考到咪好囉,証明HK無歧視雙非,又可

原帖由 Miulo 於 13-06-23 發表
咁佢哋考到咪好囉,証明HK無歧視雙非,又可以將喇X水平降低,咪多D人容易D考入去la!
...
可惜喇沙是靠抽獎入,不是靠能力考入。所以越來越多雙非抽到,只會拉低水平,但不代表更易考入。看其他名校一早看出大抽獎會帶來的問題,轉直資至少有收生自由。

醒目開學勳章 王國長老

引用:因為我唔知道抽到九龍城區。 好快爭埋直資

原帖由 ANChan59 於 13-06-23 發表
因為我唔知道抽到九龍城區。

好快爭埋直資,私立,ESF,lS
好多大陸人好多錢,要攪個41地址有幾難?要揀就揀最好,你都明啦,反正都抽當然抽最出名,吾駛認識d咩最緊要夠堅。莫講大陸人,香港家長都大把咁唸

Charlotte_mom 發表於 13-6-23 13:52
好多大陸人好多錢,要攪個41地址有幾難?要揀就揀最好,你都明啦,反正都抽當然抽最出名,吾駛認識d咩最緊 ...

說得對!!
希望每天開心渡過 ;-)

回復 bb亞媽 的帖子

有時唔係黑心,多D雙非考到喇X,咁D有錢人就驚覺雙非的威力,唔會一副事不關己的心態了!

bb亞媽 發表於 13-6-23 13:48
可惜喇沙是靠抽獎入,不是靠能力考入。所以越來越多雙非抽到,只會拉低水平,但不代表更易考入。看其他名校一早看出大抽獎會帶來的問題,轉直資至少有收生自由。 ...
Agree.

bb亞媽 發表於 13-6-23 13:48
可惜喇沙是靠抽獎入,不是靠能力考入。所以越來越多雙非抽到,只會拉低水平,但不代表更易考入。看其他名校 ...
我估d名校校董,又唔會有未卜先知的能力,只是怕咗教育局的教改而已!雙非只是近年之事。
津小津中還有絕招,勸退,迫你走,他們有過墻梯,不怕六合彩!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

由佢哋跟唔上囉!

回覆:ANChan59 的帖子

佢地面皮咁厚,勸得退?

6月3曰那三個人去叩九龍塘學校,連校工都笑呢!

pizza188 發表於 13-6-23 22:43
[size=15.199999809265137px]那3個人你又識呀?

引用:由佢哋跟唔上囉!

原帖由 11B 於 13-06-23 發表
由佢哋跟唔上囉!
富貴雙非點會追唔上呀! 佢哋係大陸讀幼稚園,大部分中、數都比本地學生好。只欠一科英文,日日或隔日搵私補上門專補英文,何況LS頭兩年淺到冇人信,兩年追英文,隨時追凸都似。

我5識佢!但看見!

YOYO-WANG  你又點知係雙非呢?可笑!你侮辱學校社工,人家集體可告你,準備收信啦!  發表於 13-6-24 16:30

回覆:pizza188 的帖子

三個都好努力呀!加油!祝你哋早日成功叩門!

回覆:Charlotte_mom 的帖子

其實經濟能力好那群雙非一樣你們怎樣谷,他們怎樣谷,你們讀甚麼面試班、熱門興趣班、考甚麼公開試、比甚麼賽等等,天天在EK問這問那,你們幹甚麼,他們也一樣可以照做,做那麼多工夫難道不會考直資私小嗎?

唉,無處不在。

還看那位土生土長港女能否成功挑戰零一年那個莊x源案判決,成功為香港人翻案。

小小媽咪

回覆:swmami 的帖子

還有... 去試靠人事。

小小媽咪

引用:6月3曰那三個人去叩九龍塘學校,連校工都笑

原帖由 pizza188 於 13-06-23 發表
我在派位當日,係中心到見到有個疑似雙非的家庭個仔入左喇叭,仲好開心喎!唔知係咪同一人,依家又驚讀唔到!我真係希望佢地扣門不成功,要留番係喇叭讀啦

點會叩到,比得學校簡都唔想日後應酬你班另類家長啦,不過應該間間都會有幾個,逃不了!
不過有錢班雙非也為數不少,呀囝去親公園都會踫到,佢地好大囗氣,又有英文net老師上門,有啲又話學西班牙語,我啲仔都惗住出國,只係小學響香港咋。又攞盡但又彈,你班香港仔...
其實你話佢地有自知之明,又唔太切合佢地一向嘅嘴臉波。

引用:Quote:原帖由+11B+於+13-06-23+發表由佢哋

原帖由 sukitelfold 於 13-06-23 發表
富貴雙非點會追唔上呀! 佢哋係大陸讀幼稚園,大部分中、數都比本地學生好。只欠一科英文,日日或隔日搵私補 ...
我唸起章子怡

其實經濟能力好那群雙非都入侵名直資喇 , 不過佢地從小替孩子裝傋好 , 是出色的一群才被取錄 . 可憐喇叭收到靠大抽獎入讀的雙非盲頭烏蠅入卻苦無對策 !

‹ 上一主題|下一主題