用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 請問 St.Margaret's 小學 好唔好架?
樓主: vforangel
go

請問 St.Margaret's 小學 好唔好架?  

logos_teacher 發表於 17-6-23 16:08
回覆 sampapa 的帖子

Hi, my son is going to study in the secondary school soon. His teacher mentione ...

小學部的放學時間係2:50pm和3:20pm。但中學部係大约3:30pm, 早上7:55am要返到學校。

回覆 sampapa 的帖子

對於你的評價,"只是個別老師強差人意"。請問可以分享更多嗎?
那些個別老師還在嗎?
希望有關老師唔好的地方,對學生影响不會太大吧,例如學習動機。。。

一家三口 發表於 17-6-19 11:02
學校沒有正式公佈2016 DSE成績.
剛去intro
2017 成績印象中是:
HKU         -->  24%
CU           -->  6%
HKUST    -->  9 %

gh1978 發表於 17-10-23 11:00
剛去intro
2017 成績印象中是:
HKU         -->  24%
正確.
其實係一家四口子

有沒有家長可以分享小學時間表同課外活動選擇?謝謝大家🙏🏻😊

cecibubble 發表於 17-11-2 23:40
有沒有家長可以分享小學時間表同課外活動選擇?謝謝大家🙏🏻😊 ...

大部份活動都係課內!
Uniform team 可以選擇Brownie, Grasshopper, Road safety.
Talent class 一定要上,包括calligraphy, mini tennis, Chinese fiddle, table tennis, Chinese opera, athletics, fencing.
Instrument 就在學校list 內自揀一種樂器。
Third language 都是必上,P1-p2 必須要上法文、西班牙
文、德文及日文。

回覆樓主

睇完啲post Smc 吾錯,幾合適我仔,只怕中學有太多女朋友(emoji)(emoji)(emoji)

twhkleung    發表於 18-3-2 22:40

Momochantoto 發表於 17-11-15 13:43
大部份活動都係課內!
Uniform team 可以選擇Brownie, Grasshopper, Road safety.
Talent class 一定要上 ...

請問third language 的五種外語,可以選擇一種還是五種都要讀?

回覆 helenmelody 的帖子

是4種外語. (日語, 德語, 法語, 西班牙語)

小一小二會tasting 4種外語, 小三就要簡定一種讀上去.

其實係一家四口子

一家三口 發表於 18-3-5 12:53
回覆 helenmelody 的帖子

是4種外語. (日語, 德語, 法語, 西班牙語)

明白,多謝回覆。

有什麼课外活動要收費?有沒有拔尖或補底班?

shan1222 發表於 18-3-5 23:31
有什麼课外活動要收費?有沒有拔尖或補底班?

中, 英, 數課後有enhancement class 和enrichment class.
其實係一家四口子

回覆 一家三口 的帖子

要額外收費?如要,價錢如何?

shan1222 發表於 18-3-6 15:40
回覆 一家三口 的帖子

要額外收費?如要,價錢如何?
Enrichment and Enhancement class  是不用收費的!
其實係一家四口子

sampapa 發表於 13-6-23 22:29
我不是有氣量,只是把所知所見,以中肯用語說出。
我從來在EK裹,沒有說過其他學校有甚麼不好或差。或有甚 ...

我依幾日收到佢封信係waiting,但連second in 都冇,想問機會大嗎?
唔該唔該

tszham1010 發表於 18-3-6 21:43
我依幾日收到佢封信係waiting,但連second in 都冇,想問機會大嗎?
唔該唔該
...
個人意見: 通常有位都會先比有兄姊就讀的小朋友.
其實係一家四口子

一家三口 發表於 18-3-7 16:35
個人意見: 通常有位都會先比有兄姊就讀的小朋友.
請問知唔知2016-2017年有多少人中六畢業?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-3-9 15:46
請問知唔知2016-2017年有多少人中六畢業?

如無記錯,有似係80人
其實係一家四口子

一家三口 發表於 18-3-9 15:50
如無記錯,有似係80人

謝謝你的資料

如果只有80人

根據最新Newsletter,  2017年畢業生最少有15人入3大, 20人入8大

即係2017年

入3大率(最低): 15/80=18.75%
入8大率(最低): 20/80=25%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-3-9 16:24
謝謝你的資料

如果只有80人

你的資料同學校公布的有唔同。

你見到的不是全部有8大offer 的學生資料。
其實係一家四口子