用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 比好朋友批評自己喜歡既學校好唔開心
樓主: chunchungirl
go

比好朋友批評自己喜歡既學校好唔開心 [複製鏈接]

回覆:比好朋友批評自己喜歡既學校好唔開心

經過呢一年遊戲後,深思過,就算間學校幾出名都好,其實未必適合自己孩子,我認為只有自己最了解自己的小朋友,為他們選一間適合他們、可令他開心地上學的,就是好的學校,何必理會他人。

我填第2志願果間係大冷門冇人願去
但我偏偏覺得適合我小朋友
個個話我痴線
又如何

回復 Jessy 的帖子

同意架,接受唔到就無謂辛苦自己!我就無乜所謂,自動過濾機制長期運作,已經到咗唔啱聽就直情會忘記的地步,不會介懷亦無時間記呢D無謂嘢。至於搵著數,可能我無發放任何錯誤訊號,亦立場堅定,真係唔覺有此類朋友!如果講借錢,除非死人塌樓,我甚少借,亦無乜人問我借!但如果借得畀人,我根本預咗唔還,如果佢還就當bonus,唔咁計較就易D開心,OK啦!印象中最多借過兩萬唔追,是鄰居急用,亦叫老婆唔好追,最後有還,就當bonus攞去旅行,超爽!另外有時大時大節一家人食飯,細佬無夾番,我會提一次,無畀就算,無理由為咗千零傷兄弟感情!不過呢D情況唔多囉!不要以為我蝕底,我只是覺得不值得為此計較,開心最緊要。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

happy_lavender 發表於 13-6-23 17:23

同意架,接受唔到就無謂辛苦自己!我就無乜所謂,自動過濾機制長期運作,已經到咗唔啱 ...
原來你係男士,男人好似係對他人的說話無咁執著,我老公都很沒所謂。
搵著數朋友以前有,食飯飲野例唔夾錢,試過開口問佢佢答我無錢,沒辦法唔疏遠雖然很好傾,除非打算請埋佢食飯,現在只耐唔耐傾電話,唔駛錢呀麻,哈哈哈
希望每天開心渡過 ;-)

happy_lavender 發表於 13-6-23 17:23

同意架,接受唔到就無謂辛苦自己!我就無乜所謂,自動過濾機制長期運作,已經到咗唔啱 ...
講起借錢我都係預借左唔還,江湖救急唔幫又好衰,所以我多數借五百預左無得還,最後當然真係無還,亦無再搵我。
希望每天開心渡過 ;-)

我都有唔止一個朋友話我幫我大仔揀錯小學!不過我無放上心!因為個個人諗既野都唔同!

男人重理性,女人重感情嘛!我除了上家長課程,也上過夫婦相處課程,略知一二。坦白講,上咗都有機會做錯,唔上就10個錯11個!
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

信自己!既然已入首名志願,理应雀躍,为何给人影響心情!真无謂!

引用:今日同好朋友食野,講開小學,我其實好感恩

原帖由 chunchungirl 於 13-06-22 發表
今日同好朋友食野,講開小學,我其實好感恩我仔可以入到第一志願小學,但好友一直唔認為我揀的好,只認為佢 ...

過嚴-學生未必受,會在長期受壓中成長,會開心嗎?
派位好-放長遠是否真的有他份

我都慶幸當初入不到心儀小學,過谷,多b1生,但到最後我仔受谷嗎?成績會唔會因此跌至最後呢?現在他已升中,在一間開心壓力少,有良好德育教育小學畢業,順利上心儀b1中學,我跟你有同樣遭遇,但很少理,有人話我仔小學程度低,唔應該讀這間中學,個區差,叫我轉第二區b2,難得派心儀,又近,學校需然是b1程度科目很適合他,點解要降grade, 時間可以証明我的選擇是對的,他以平庸成績升讀,由初初成績慘不忍睹,大考剛完已有兩科名列前茅了,需然還有兩科中文授課科目肥,很明顯他是適合英中的
但她居然沒有讚美說話,反稱若她女有肥唔會放過她,過份專制了,我仔由初初超低分,現在距離合格只差數分姐,在他來說已勁進步了。但我了解她的心態,她的女兒條路無咁順,弱區無得揀,叩門也只有b2cb3頭收她,升中二了,我叫她嘗試女的實力轉校,講得自己個女咁叻,她只會講些難聽說話,試問公開試成績合格率只有5%會比我的70%好,我的學校不好他的很好,若不是關心我的姪女我都廢事出聲

點算好    發表於 13-6-24 17:47

chunchungirl 發表於 13-6-22 18:17
今日同好朋友食野,講開小學,我其實好感恩我仔可以入到第一志願小學,但好友一直唔認為我揀的好,只認為佢 ...

真係勁唔開心的, 好難好似有啲JM媽媽咁, 話唔好理佢哋講乜。

我又同你一樣, 精挑細選幾間學校俾囡囡考, 中咗其中一間, 真係好perfect match, 唔係我最鐘意果間, 但係最啱佢果間。有家長問囡囡去邊間小學, 答咗, 9成家長都話:邊間呀, 唔識喎。全香港咁多學校, 你估你哋識晒咩, 又要問, 人哋講咗又話唔識, 人哋開校百幾年你哋都唔識, 我都幫唔到你啦。我都懶得理佢哋。:;pppp:

樓主,你朋友係咪好似都睇緊呢個post,快d 修復關係啦,人大咗,顧仔女多左,就好難得有朋友啦

是的,樓主不用氣結,各有喜好,各取所需。我有個朋友都是每逢他小朋友一有offer 便會稱讚那間學校有多好,校長幾有heart等等, 但當有另一間較有名氣的學校offer便會開始說其他學校的不是。我的孩子都派到第一志願,但別人都覺得我笨為何不選擇傳統明校兼一條龍,他們覺得現在派到是正常的,因其他人根本不會放在第一志願,但我剛在其他post見到有很多人1-1-1都派不到或連叩門面試的機會也沒有呢,所以好不好是見人見智, 如果每一樣都去比較就太累了!

‹ 上一主題|下一主題