用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 比好朋友批評自己喜歡既學校好唔開心
go

比好朋友批評自己喜歡既學校好唔開心

今日同好朋友食野,講開小學,我其實好感恩我仔可以入到第一志願小學,但好友一直唔認為我揀的好,只認為佢選擇比佢仔的係最好個間,但我覺得好既小學就係最適合你小朋友的小學,這句是校長講的,我非常同意,因我選的雖然好多功課但好有愛心好有辦學精神的小學,而佢就只同意好嚴而中學派得好既小學,但我真係唔開心點解要批評別人揀的,自己揀既就最好,人地揀既就有問題,我話簡介會校長好有heart令我好感動,但朋友又話咩學校講一套做一套叫我唔好信,又話我個間近幾年先有多人揀,但我上網查過,好多年都一直好受歡迎,聽到佢既批評好hurt

Allyly  因材施教, 只有父母知道邊間學校岩自己小朋友!  發表於 13-6-24 09:51
maxtimma  相信自己既選擇,因為除了你的孩子外,你就是最清楚佢既人  發表於 13-6-23 02:50
cpcog  you are the one who know which school is the most suitable for your child! :) Believe in your decision! :)  發表於 13-6-22 21:37

引用:今日同好朋友食野,講開小學,我其實好感恩

原帖由 chunchungirl 於 13-06-22 發表
今日同好朋友食野,講開小學,我其實好感恩我仔可以入到第一志願小學,但好友一直唔認為我揀的好,只認為佢 ...
你朋友只不過係唔成熟,何需介懷,如果係你老公係咁冧就話啫,無最好的學校,只有最適合你小朋友的學校!

原帖由 chunchungirl 於 13-06-22 發表
今日同好朋友食野,講開小學,我其實好感恩我仔可以入到第一志願小學,但好友一直唔認為我揀的好,只認為佢 ...
每人認知都唔同,好難話乜野決定係最好。總之自己當時決定有深思過就得。你或你朋友永遠唔會攞到全世界的資料再作诀定。面對學校資料,各人有不同分析同睇法,所以没有最佳答案,只有一個自覺啱的答案。

回覆:Bluegene 的帖子

多謝你們意見,好同意,只不過我從來對朋友好包容,但今日當佢講得太激進時,我一反常態駁返佢,亦話我仔唔適合佢仔讀過間,我喜歡同適合我仔既學校,正如校長講既,就係除了用功讀書要著重生命教育價值觀既學校

回覆:比好朋友批評自己喜歡既學校好唔開心

有啲識得尊重別人嘅選擇有啲唔識,既然大家各取所需,又何必太在意佢點睇呢?

引用:多謝你們意見,好同意,只不過我從來對朋友

多謝你們意見,好同意,只不過我從來對朋友好包容,但今日當佢講得太激進時,我一反常態駁返佢,亦話我仔唔 ...
我中頭獎,個個爭入的dream school,都比人話我間學校唔掂啦!不過我明,吃不到的葡萄是酸的,又管她說什麼!

charbaby  agree  發表於 13-6-27 07:31
安格斯媽媽  說得對,我入心儀英中,人地個區無得揀局入一間公開試合格率只有幾個%學校,反話唔適合我仔,叫他轉另一個區B2,我個區學生曳,都係吃不到葡萄是酸的  發表於 13-6-24 13:50

相信自己

Yes. 你幫小朋友選的是最好.  我本人覺得學校只是一部份 , 家庭教育很重要.  末來小朋友的路還很長.  別譲別人主導了你

好簡單,這不是您的好朋友。

回覆:dlee_ca 的帖子

最討厭就是那些看不起人的人,只要自己認為適合便夠了,唔係讀神級學校先會出人頭地,D朋友親 戚問起我都懶得講,費事煩,反正阿仔先最重要!加油

別不高興、因你已經為小朋友安排最合適最好適的!
開閞心心盈暑假!!!!

何須介懷呢!最重要是對自己有信心。其他人既言語,聽下咪算。

chunchungirl 發表於 13-6-22 19:01
多謝你們意見,好同意,只不過我從來對朋友好包容,但今日當佢講得太激進時,我一反常態駁返佢,亦話我仔唔 ...

一講到小朋友的事,如入學、學業及前程,好多人會好肉緊,流(牙)血亦流淚,失去理智,所以激進都好正常,你當佢第二個人都得。

回復 Bluegene 的帖子

十分同意, 講到小朋友的學業/行為問題, 唔好話朋友, 連親戚都無得做呀!!!! 慎之, 慎之。

我只覺得你朋友好無修養,踩低人地抬高自己有乜意思?仲話係好朋友,如果我係你我會費事睬佢,大家價值觀唔同,我唔會同佢再研究呢個話題!
take it easy

引用:我只覺得你朋友好無修養,踩低人地抬高自己

原帖由 ferrari2007 於 13-06-22 發表
我只覺得你朋友好無修養,踩低人地抬高自己有乜意思?仲話係好朋友,如果我係你我會費事睬佢,大家價值觀唔同, ...
無需介意,自己喜歡梗有原因,各有所需。

你朋友可能係啱,也可能係錯,當幾年過去,你就知道你有冇幫你個仔揀錯。你是否對自己揀的無信心所以唔開心呢?你選這校一定有你原因吧,況且而家競爭咁大唔係話想讀邊間就邊間。俾番d信心自己,試著去欣賞下你朋友介紹果間學校,你可能發現佢講果間真係唔錯呢?不過總會有些地方係不及你揀果間吧?例如近屋企,細校可集中資源,無咁多功課,個website靚d,甚至乎係d老師靚d都可以係你喜歡的理由!

不需理會,由小朋友未出世已開始好多三姑六婆話點點點生仔,點點點教仔,有人鍾意打仔有人鍾意同仔講道理,通常呢D人同佢講:「係你個仔果間學校最好,你個仔叻呀馬!」佢只想聽呢向,你講你間學校有幾好佢聽唔入耳。

twcheung 發表於 13-6-22 22:26
無需介意,自己喜歡梗有原因,各有所需。

無錯,無需上心

信自己分析,只有你才清楚孩子要什麼,對嗎?其他路人甲乙丙(包括我)的意見,其實可以不用理會。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)