用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 比好朋友批評自己喜歡既學校好唔開心
樓主: chunchungirl
go

比好朋友批評自己喜歡既學校好唔開心 [複製鏈接]

回覆:teambuilder 的帖子

其實我對每個朋友選擇既我都唔會批評,亦唔會覺得自己係啱的,大家可以交流下,而唔係佢咁每次都話自己揀既係最好,人地好似無腦咁,不過我這個好朋友除左這方面,都有其他優點的,只不過今日的激進批評令我有點難受

回覆:比好朋友批評自己喜歡既學校好唔開心

好多謝各位既意見及安慰!我都相信我為我小朋友揀的是適合的

我朋友知道我打算的第一志願,即刻話:吓?你晤諗住畀個仔讀喇X呀?

表情好似聽到天下奇聞咁!

引用:好簡單,這不是您的好朋友。 +

原帖由 dlee_ca 於 13-06-22 發表
好簡單,這不是您的好朋友。

每間學校也有其支持者,冇問題,大家教育理念不一,不過真的不需要採別人的選擇。我同我啲朋友會討論下兩間學校分別,為何會作此選擇等等。大家知識份子嘛。

chunchungirl 發表於 13-6-22 22:59
好多謝各位既意見及安慰!我都相信我為我小朋友揀的是適合的
上小學後,都要預有好多家長會把小朋友互相比較,樓主要對自己小朋友有信心,人家說話,一笑至知吧!

呢類朋友不要也罷,疏遠佢啦
希望每天開心渡過 ;-)

回復 Jessy 的帖子

都唔一定要疏遠嘅,有D損友可以用嚟做「明燈」,總之佢做你唔做,教你搵正路!
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

朋友, 是互相幫助, 互相扶持的. 什或不認識的人, 也該互相幫助, 互相扶持. 什麼是最好, 沒有人可下定論, 亦可以各有看法和論點. 看法和論點, 可以有主觀和客觀因素.

但說到底, 作為朋友, 點都要顧慮他人的感受. 面對孩子升學問題, 很多家長都為愛兒愛女奔走憂足1年, 有的hold住幾間學校學位, hold到9月開學才捨得放位, 有的認為成王敗寇, 考到多間私小學位是子女本事, 何須理會那些派位太差的家長, 為何要早放位讓給有需要的人呢.

現時的香港, 在某傳媒日日洗腦, 鼓吹投訴文化, 嚴重分化港人, 教人自私自利, 真使人嚮往以前獅子山下的香港精神, 屋村家家户户守望相助, 這些日子很像已經成為歷史, 變成日夜不停為小事爭拗.........

心安, 為何咁多港人活得不心安? 近日有緣聽過有道高僧演說有關令人心安的題材, 希望家長都能放下憂慮, 覓得心安!
很多事情沒有絕對對或錯, 大家用不著為小事而大動肝火, 令自己唔開心, 這對身體無益的!

申報利益, 絕對尊重任何宗教, 純粹個人意見, 只想大家都活得更加開心, 不喜勿插.  

人地話阿仔的學校唔好就咁大反應,話你件衫唔靚、你個包包唔型、你間屋唔夠大、你老公唔夠高.....你點算!要人改嗎?無可能,還是自己改罷!有點自信,別人評得無理,一笑置之!

安格斯媽媽  有時覺EK家長唔識都互相支持,真失望性格問題  發表於 13-6-24 13:43
安格斯媽媽  有些人永遠自己最啱,品味最好,人地高興話比佢知入到心儀中學,有咩好成績,恭喜都無句,仲踏到一毫子都唔值,朋友可疏遠,唔啱聽唔聽,但親戚真係   發表於 13-6-24 13:41

引用:人地話阿仔的學校唔好就咁大反應,話你件衫

原帖由 penguin_chick 於 13-06-23 發表
人地話阿仔的學校唔好就咁大反應,話你件衫唔靚、你個包包唔型、你間屋唔夠大、你老公唔夠高.....你點算! ...
我都係咁話。

我從來都不會因尼d事同人吵,因為成間學校咁大,幾百人。而且,又唔會因她幾説话而變好/變壞。

要學到不上心。

引用:Quote:原帖由+chunchungirl+於+13-06-22+發

原帖由 lazyqueen80 於 13-06-22 發表
不需理會,由小朋友未出世已開始好多三姑六婆話點點點生仔,點點點教仔,有人鍾意打仔有人鍾意同仔講道理, ...

happy_lavender 發表於 13-6-23 01:45

都唔一定要疏遠嘅,有D損友可以用嚟做「明燈」,總之佢做你唔做,教你搵正路! ...

我自己就真係唔識點用佢地黎做"明燈", 而且呢個世界上又太多呢類人, 所以攪到無鬼晒d朋友羅!!! 哈哈哈!!!

小乖豬 發表於 13-6-23 02:42
朋友, 是互相幫助, 互相扶持的. 什或不認識的人, 也該互相幫助, 互相扶持. 什麼是最好, 沒有人可下定論, 亦 ...

你說得很好, 係羅....每個人都有唔同觀點, 梗有人喜歡不同類型的學校, 但每個人都要尊重別人的喜好, 而且應顧及別人感受!!!

大家target唔同,根本無需討論邊間好。我就有朋友話自己小朋友考到的地區小學勁過英華啦:;pppp:

講吓笑,引吓大家諗吓嘢啫!其實人總有優點和缺點,沒有完美的人,若你看見朋友的缺點就無限放大,甚至絕交,我相信你很快就沒有朋友!是否要跟,應該自己思考!有益就學,無益就唔學。再者,交朋友也不能那麼功利,你也要做别人的益友嘛!

spmok1999  讚!  發表於 13-6-23 14:48
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

你自己有分析能力, o岩聽就參考下, 唔o岩聽咪當講下笑吹下水, 讀唔讀到書係睇小朋友成績而唔係睇讀邊間學校, 家長對小朋友o既支持都好重要, 咪諗住搵間名校交晒比學校就搞得惦, 唔惦就出去搵雞精班, 如果可以最好多d關心同陪下自己o既子女...

happy_lavender 發表於 13-6-23 13:19

講吓笑,引吓大家諗吓嘢啫!其實人總有優點和缺點,沒有完美的人,若你看見朋友的缺點 ...

睇下係咩缺點啦, 如果呢個朋友成日講的說話令我難受或唔開心, 我真係會選擇疏遠, 我會為呢d說話唔開心幾日, 如果係其他缺點, 我包容到一定包容, 我有朋友成日遲到, ok我沒問題, 至多打多幾次電話提佢, 預佢遲到自己行下街先打下機搵d野做下,

朋友都要睇下大家夾唔夾, 夾唔到無謂勉強姐, 我只係講下笑話無晒d朋友, 唔係真係無晒朋友, 係無晒o個d講說話令人難受的朋友吧.  

你很寬宏大量, 我可以的話都要學習下.  

想問一下, 不停搵你著數的朋友, 你又如果對待呢?

唔好將小朋友讀邊間學校變成媽媽的LV,唔應該互相炫耀及比較,只要自己知道間學校啱小朋友就夠了,小朋友日日返學唔開心,比你讀得名校又如何?

我唔樓主入邊間,不過有些學校真是"講一套做一套"。

~easybring~
‹ 上一主題|下一主題