用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 拔小和沙呂, 家住沙田, 哪一間好呢?
樓主: PeonyComing
go

拔小和沙呂, 家住沙田, 哪一間好呢? [複製鏈接]

回覆:拔小和沙呂, 家住沙田, 哪一間好呢

DPS, 沙呂同DPS還有一段距離。

in your case, dps definitely is the answer

引用:Quote:原帖由+cautionchan+於+13-06-23+發

原帖由 786 於 13-06-23 發表
父母或guardian在dps做是世襲位必收生,不是30分。30分是父母在火同校址中學或幼稚園工作,dps無呢類。另一 ...
這樣令我聯想起!之前DPS真的請校工,

回覆:拔小和沙呂, 家住沙田, 哪一間好呢?

萬分感激你們的意見!有時候第一身感受真的令人作不到決定。

dps if i were u

PeonyComing 發表於 13-6-23 23:10
萬分感激你們的意見!有時候第一身感受真的令人作不到決定。

你2014年入學的唔好博了, 一定要揀DPS, 況且只是跟沙呂比, 20分有啲博, 博唔到就要靠大抽奬, 你有信心咁好彩, 大抽奬抽到好過DPS嗎? 如果你响DPS做, 咪同小朋友一齊返學, 放學坐校車囉。

另外, 提醒一句, 如果你唔係在校員工, 而是另外的人事關係, 自行是無用的, 因為自行必須計分, 你的人事關係係要到叩門至有用的。(只是怕你搞錯, 提醒一句)

BTW, 舊年我都有叫C6轉工去學校做校工, 係佢唔肯之麻。

cautionchan 發表於 13-6-23 21:11
樓主都講明人事関係,監護人or父母在DPS到做都叫人事30分,如果講其他人士,甘我就真的不知道!

...
好似冇講話監護人可計算在內禾?請指教。
甲. 供有兄/姊在該小學就讀或父/母在該小學就職的申請人的學位                                                                         
  • 約佔學校小一學額30%
  • 未能用盡的學額,學校可根據「計分辦法準則」自行分配
  • 如有不足之數,以原本預留作統一派位的學額填補
  • 凡屬此類別的申請人,必獲取錄
乙. 根據「計分辦法準則」分配的學位
  • 佔學校小一學額不少於20%
  • 若申請人數超出其學位數目時,須按照下列「計分辦法準則」甄選學生:
一.父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作        (20分)
二.兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀        (20分)
三.        父/母為該小學的校董(20分)
四.        父/母或兄/姊為該小學的畢業生 (10分)
五.首名出生子女﹙即為家庭各子女中最年長者﹚ (5分)
六.與該校的辦學團體有相同的宗教信仰         #(5分)
七.        父/母為該小學主辦社團的成員        (5分)
八.適齡的兒童﹙即翌年九月開課時年滿5歲8個月至7歲﹚ (10分)

梗係DPS喇,級數都唔同!高小已經學緊初中嘅內容,例如geog and history。

引用:Quote:PeonyComing+發表於+13-6-23+23:10+

原帖由 little_yolky 於 13-06-25 發表
你2014年入學的唔好博了, 一定要揀DPS, 況且只是跟沙呂比, 20分有啲博, 博唔到就要靠大抽奬, 你有信心咁好 ...
我都叫左c6去做校工7~8年,但佢話唔識水電牌,園丁證書。唔肯去

‹ 上一主題|下一主題