用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 拔小和沙呂, 家住沙田, 哪一間好呢?
樓主: PeonyComing
go

拔小和沙呂, 家住沙田, 哪一間好呢?

回覆:拔小和沙呂, 家住沙田, 哪一間好呢?

甘其實樓主係問男女拔小定小拔!sorry , 其實我真的冇聽過小拔!

樓主解下話,到底是DBS/DPS???

happyty 發表於 13-6-22 22:34
樓主解下話,到底是DBS/DPS???
多數係DPS,如果是DBSPD,重要諗,除非是囡!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:happyty+發表於+13-6-22+22:34+樓主

原帖由 ANChan59 於 13-06-22 發表
我都覺得係,不過之前有post 話dps 叫小拔,而樓主講拔小!所以。。。我都唔知啦!

ANChan59  我知好多人混淆咗!  發表於 13-6-22 22:53

引用:Quote:happyty+發表於+13-6-22+22:34+樓主

原帖由 ANChan59 於 13-06-22 發表
咁又係!神級喎

其實拔小是拔萃小學DPS,小拔是男拔萃DBS。

little_yolky  不如大家以後叫DGS做女拔, DBS做男拔, DPS做拔小, 咁咪唔會搞錯囉。  發表於 13-6-25 11:29
evacalbee  其實??   發表於 13-6-23 01:25

Stinkypig 發表於 13-6-23 01:08
其實拔小是拔萃小學DPS,小拔是男拔萃DBS。

引用:Quote:Stinkypig+發表於+13-6-23+01:08+其

原帖由 evacalbee 於 13-06-23 發表
我自己叫DBSPD做拔仔, 因為淨係收仔.
DPS我個人叫拔小, 但又有人話叫小拔, 因為以前係得大拔小拔. ...
Oic ! 甘拔小DPS同沙呂我真的揀沙呂!真的差不多!近家為先

引用:Quote:Stinkypig+發表於+13-6-23+01:08+其

原帖由 evacalbee 於 13-06-23 發表
我自己叫DBSPD做拔仔, 因為淨係收仔.
DPS我個人叫拔小, 但又有人話叫小拔, 因為以前係得大拔小拔. ...
用DPS及BBSPD,就軗清楚明白。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

SORRY, 都怪本人孤陋寡聞, 我寫的拔小是DPS, 沙呂是沙田圍呂明才, 是問2014年9月入學, 沙呂有20分, 拔小.......人事關係, 自行收生應該沒有問題. 升中學時希望考直資或國際學校.
拔小原來一年班無考試, 用持續評估. 所以比較吸引我, 但沙呂非常近我住家, 又是吸引我.

引用:SORRY,+都怪本人孤陋寡聞,+我寫的拔小是DPS

原帖由 PeonyComing 於 13-06-23 發表
SORRY, 都怪本人孤陋寡聞, 我寫的拔小是DPS, 沙呂是沙田圍呂明才, 是問2014年9月入學, 沙呂有20分, 拔小... ...
你既然自行收生無問題,就拔小吧。20分呂小不中大有人在。

DPS自行收生應該沒有問題 - 我会選 DPS,  況且是英小.
top 10 男仔先上到男拔
樓主目標升中學時希望考直資或國際學校, 甘就無壓力呢

引用:DPS自行收生應該沒有問題+-+我会選+DPS,++

原帖由 tutormom 於 13-06-23 發表
DPS自行收生應該沒有問題 - 我会選 DPS,  況且是英小.
top 10 男仔先上到男拔
樓主目標升中學時希望考直資 ...
而家斷咗䌫架,無頭十入db 架喇

引用:Quote:原帖由+tutormom+於+13-06-23+發表DP

原帖由 sissysze 於 13-06-23 發表
自己考入唔計呀

引用:Quote:原帖由+tutormom+於+13-06-23+發表DP

原帖由 sissysze 於 13-06-23 發表
上唔上到大暫時唔緊要。最重要是現在入唔入到小學

以前80% 仔上到, 斷咗䌫後 top 10
今年都系喎

引用:SORRY,+都怪本人孤陋寡聞,+我寫的拔小是DPS

原帖由 PeonyComing 於 13-06-23 發表
SORRY, 都怪本人孤陋寡聞, 我寫的拔小是DPS, 沙呂是沙田圍呂明才, 是問2014年9月入學, 沙呂有20分, 拔小... ...
請教樓主,自行收生除了世襲其他不是計分的嗎?

引用:Quote:原帖由+PeonyComing+於+13-06-23+發

原帖由 Stinkypig 於 13-06-23 發表
請教樓主,自行收生除了世襲其他不是計分的嗎?
樓主都講明人事関係,監護人or父母在DPS到做都叫人事30分,如果講其他人士,甘我就真的不知道!

引用:Quote:原帖由+Stinkypig+於+13-06-23+發表

原帖由 cautionchan 於 13-06-23 發表
樓主都講明人事関係,監護人or父母在DPS到做都叫人事30分,如果講其他人士,甘我就真的不知道!

...
父母或guardian在dps做是世襲位必收生,不是30分。30分是父母在火同校址中學或幼稚園工作,dps無呢類。另一種30分是校董子女。30分幾乎必入了。想樓主應是校董、在校老師或校工。

醒目開學勳章 貢獻勳章

一間要抽,唔易中;一間必入
仲要諗?!
恐龍家