用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 拔小和沙呂, 家住沙田, 哪一間好呢?
go

拔小和沙呂, 家住沙田, 哪一間好呢?

如題, 有家長給予意見嗎?
謝謝!

elbar  1.拔萃女小, 2.兩間呂明才, ............................. 拔萃小學   發表於 13-6-22 14:52

回覆:拔小和沙呂, 家住沙田, 哪一間好呢?

哈哈哈

回覆:PeonyComing 的帖子

Y u can get dps offer? Coz u live in shatin, except u borrowed fd's address

原來住沙田唔可以自行或甲一選拔小?中左拔小又唔可以扣沙呂?
我明白很多家長未有著落心情唔好,唔想答都冇問題,唔好太陰謀論吧!

回覆:alyk 的帖子

Ok...sorry for wht i said

搬家到拔小附近住
實行孟母三遷

引用:搬家到拔小附近住 實行孟母三遷 +

原帖由 roybee103 於 13-06-22 發表
搬家到拔小附近住
實行孟母三遷
既然講得家住沙田,即無意搬。我當佢爸爸是拔小舊生加聖公會會友,媽媽是呂小舊生加基督徒。這樣,以住近和機會率都是呂小好些。如果佢地只係基督徒,拔小唔洗望,非聖公會會友無分,就算有20分都無用,呂小叫有得抽。如果大抽獎,更加只可選呂小。

可能問下一年呢。

我不大相信二間都bingo. 中了其中一間如中六合彩!已經不用再玩叩門遊戲!

中沙呂已是大獎,拔小更是特別勁獎,有中學backup,你話點揀呢﹖

little_yolky  找小好似無中學backup, 不過我會揀找小。  發表於 13-6-25 11:26
maxtimma  拔小有中學backup??  發表於 13-6-23 01:13

沙呂!近家兼同拔小差不多

回覆:leocclee 的帖子

沙田去拔小好近啫!

引用:沙呂!近家兼同拔小差不多 +

原帖由 cautionchan 於 13-06-22 發表
拔小是大家都認識的名小,沙呂只算地區名小!知名度上應有段距離!

I have friend studied at DPS and their syllabus is quite tuff.  If you can handle English primary school then this is a good choice.  Shatin primary still very government type ..
Again Kpwloon tong district to secondary is better choice.  Depends what you want for secondary school.

引用:中沙呂已是大獎,拔小更是特別勁獎,有中學

原帖由 leocclee 於 13-06-22 發表
中沙呂已是大獎,拔小更是特別勁獎,有中學backup,你話點揀呢﹖
乜拔小有中學back up架咩?見識少,請指教

回覆:拔小和沙呂, 家住沙田, 哪一間好呢

請分清楚DPS和DBS先…

cautionchan 發表於 13-6-22 17:55
小拔:拔萃小學,津小男女校
拔小:拔萃男書院小學部,直資一條龍男校

真是差不多?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 貢獻勳章

我個人鍾意沙呂多d...
恐龍家

引用:請分清楚DPS和DBS先… +

原帖由 ms.bead 於 13-06-22 發表
請分清楚DPS和DBS先…
我都係甘話,拔小已同男女拔脫鈎了,它都是地區名校41網!男拔和女拔各自有自己的附屬小學!41網最多人揀是maryknoll and la salle

引用:Quote:cautionchan+發表於+13-6-22+17:55+

原帖由 ANChan59 於 13-06-22 發表
小拔:拔萃小學,津小男女校
拔小:拔萃男書院小學部,直資一條龍男校
I mean 樓主問的dps !