用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好煩惱......
樓主: Evelynberry
go

好煩惱......

請問有無人知聖士提反女子中學有無得叩門?

引用:林護考慮嗎?st+mary+都係CALL+自行位

原帖由 mimicarol 於 13-06-22 發表
林護考慮嗎?
st mary 都係CALL 自行位
道聽途說 不能作準

聖士提反有小學跟尾,我估都係得好小位,如你自行冇揀選佢哋未必接受你叩門,你住那區返學要去到港島西區,列堤頓道2號,小朋友會好辛苦!

女女比較中意女校,唔知有邊間band one女校接受叩門呢?(最好唔係直資,地區唔係考慮因素)

Jackieson  但聖士提反女子中學可能轉直資  發表於 13-6-28 10:24

你可以試一間在又一村裏的聖母梅瑰女校係B1中倒又或者聖羅撒!

回覆:好煩惱......

加油努力啊!祝你小女入到理想的中學

Evelynberry  多謝你啊!  發表於 13-6-26 19:07

引用:加油努力啊!祝你小女入到理想的中學 +

原帖由 Hammerhead 於 13-06-23 發表
加油努力啊!祝你小女入到理想的中學
小女-->女兒

回覆:Evelynberry 的帖子

我打過去問,佢地話冇叩門位,但是,都要博下

Evelynberry  你係咪指聖士提反?  發表於 13-6-25 18:10
:oops: Candy Candy :lalala:

回復 bkmummy 的帖子

英華女校 is different from Ying Wah College (男女校)。
Ying Wah College 是在自行報了才有叩門。
But,  英華女校 may not in that case.
Every School wants to recruit good academic performance students. Just try this school on 9 July. You are suggested to call the school, and visit 英華女校's school website first before 9 July.

Jackieson  應該指 - 華英中學  發表於 13-6-28 10:18
Unclejt  有 Ying Wah College (男女校)嗎?  發表於 13-6-25 12:12

林護 vs 真光女書院,叩边間好?2間都要排隊取表!

黃巴士  林護申請叩門入場要求不高, 但筆試就深.  發表於 13-6-28 11:11
Evelynberry  林護勁D同難入D,聽人講要全級頭十名先有機。  發表於 13-6-25 18:14
ElizaW  林護 要笔試,考中文劲深!  發表於 13-6-25 16:11

引用:林護+vs+真光女書院,叩边間好?2間都要排

原帖由 mimicarol 於 13-06-25 發表
論公開試成績,林護 已是 瑪利諾修院,聖瑪利 級數

引用:回復+bkmummy+的帖子 英華女校+is+differe

原帖由 Chowwy 於 13-06-25 發表
回復 bkmummy 的帖子
我說的是英華女, 不是英華男喎!樓主1開始已說明是小女,已及她所提及的上智及maryknoll ,無可能唔知係講緊英華女囉。

我今年都有去聽英華女升中講座,以及小女也有報考,所以我只是從學校收到的資訊回覆樓主。

當然你說的情況也會發生,但我想起碼全級考1-5機會才大;另外或者學生既特異功超凡啦!

今年我朋友個女,從來都無報過女拔,只報了協恩,協恩已收,但最近她游泳成績擦新紀錄,就收到女拔電她話,向她女兒招手。

英華講明自行無報到無得叩門,係咪姐係一定連form都唔會收?

一百分!話明有位只會Call 後補名單!

回覆:Evelynberry 的帖子

係,即使自行有in都唔洗叩門,因為佢哋係從後補名單中打電話,英華女校咁多年都係咁!所以自行無揀唔洗諗,自行有in的等電話

醒目開學勳章

吓! 我去英華聽簡介會,校長話無叩門位喎!

mimicarol 發表於 13-6-25 10:14
http://www.lamwoo.edu.hk/echannel/s1admission_s3.php

日期︰2013年7月9日(星期二)
辦公時間︰上午10時至12時
下午2時至3時30分

申請學生之最低要求
  • 五年級、六年級之操行︰B+或以上
  • 五年級上、下學期、六年級上、下學期之中、英、數成績中,須有10A2B或以上。(如用分數,則85分或以上為A級,80-84為B級)。
  • 如低於上述要求者,必須為全級名次首五名學生

申請辦法:
  • 7月9日到傳達處取籌(9時開始派籌),於指定之時間到本校領取報名表。(不合最低要求者,將不獲派發報名表。)
  • 於7月10日上午9時,攜同「考試證」到本校考入學試(中、英、數三科),考試約於10時半完畢。(數學科為英文卷)

結果將於當日下午5時前個別以電話通知。

王國會長

引用:小女現正就讀九龍塘某私小(P.6),佢上一次

原帖由 Evelynberry 於 13-06-22 發表
小女現正就讀九龍塘某私小(P.6),佢上一次考試排名係11-20/128,但係今個畢業試常識失手,拎左個B番黎,會 ...
叩左先講,唔叩實冇機

英華女校校長話冇叩門位,只會call後備,去叩門可能浪費時間喎???