用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教有關店鋪盜竊
樓主: access
go

請教有關店鋪盜竊

引用:+本帖最後由+access+於+13-6-22+11:02+編輯

原帖由 access 於 13-06-22 發表
我想你要搞清楚,偷窺乃刑事罪行,不是你去告人,是政府告,警方怎可能叫人私下解決?要這樣做,前題是相方同意事件出於誤會,但既是誤會,又如何要求一賠百?

貢獻勳章

講到警司警誡,我死佬有少少意見, 佢話幾個情況下先會考慮用, 就係:

1) 案件不嚴重
2) 初犯
3) 有悔意認罪

至於你話一年內唔再犯就無晒紀錄, 我就唔信啦, 因為朋友個仔細個衰過 (罪行唔講, 不過係輕微) , 跟住無再犯, 仲好乖仔添. 大個仔走去當差, 比佢成功考入警校受訓, 第一日個亞 sir 就問佢 : 亞邊個, 你係唔係衰過, 要警司警誡?

雖然都無影響佢工作, 但係講到無紀錄, 你話呢 ?

不過咁講, 如果個老闆無條件放個細路, 只係要求家長 "炳" 兩下, 我會照做, 因為大家都係想教可個仔; 但如果對方獅子開大口, 或自己個仔唔係第一次, 我會報警! 自己教唔掂, 就比人教下囉 !

回覆:joemyt 的帖子

你啱! 警方電腦記錄係有的。但弟日出國移民、讀書、見私人工攞良民証係無顯示有刑事記錄的。你啱我亦無錯!

回覆:sukitelfold 的帖子

如果他日申請EO、AO這些工作,「品格審查」過唔過到就唔知道啦!!!

回覆:請教有關店鋪盜竊

回覆:sukitelfold 的帖子

簽名被屏蔽

回覆:access 的帖子

不是件事最後怎解決,而是先後次序的問題。次序倒轉,有機會惹禍上身。

回覆:access 的帖子

不是件事最後怎解決,而是先後次序的問題。次序倒轉,有機會惹禍上身。

王國會長

access 發表於 13-6-22 01:38
作為一間商場玩具鋪的老闆,因經常被學童盜竊物品,損失慘重,倘若向被捉學童的家長要求偷一賠百,例如一個 ...

刑事不能私了, 唔通傷人又可以比錢搞掂?

小童偷野, 家長賠錢, 如何會"對貪心的學童帶來阻嚇作用" ?

一係賠錢一係報警--->店主無罪

你唔賠錢我就報警-->店主犯勒索之罪

旦仔 發表於 13-6-23 00:47
一係賠錢,一係報警--->店主無罪
你唔賠錢我就報警-->店主犯勒索之罪

但問題是一賠百,並非一賠一或合理的金額

以至意圖及動機又如何衡量?

店主曾向家長表示如果告的話責任是父母而非盜竊學童承擔,曾遇到棘手情況,向對方父母是律師的犯事者作控告,所以在這方面很清楚,這是否暗示甚麼?

無錯!店主可要求該小童比貨款或報警解決,但如果對人作出不合理嘅要求,就會可能犯勒索罪。

叫抹地洗廁所咪算law, 可能老板係出於好意,但比人個感覺就...

天呀~~開車撞到人,不要報警,賠錢了事。可以嗎?
偸了東西,以為賠了錢便無拖無欠,真好祖國feel~
好似果d開名跑車的泊在雙黃線,隨便抄牌吧,我有錢解決~

令我想起前陣子,有幾個big6遊客不滿travel agency的交通安排而在TV上哭鬧,要賠錢每人$3000+......了事。

王國長老

樓主你應該去找律師徵詢法律意見, 看看有無觸犯法例.

另外再提一提: 所有文章只可貼一次, 不可以再不同版塊張貼, 這是違反版規的.