用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 希望同將會和小朋友報小學的家長分享下我的選校經歷 ...
go

希望同將會和小朋友報小學的家長分享下我的選校經歷 [複製鏈接]

我個小朋友15分,住48網 無宗教信仰,喜歡九官,所以在自行部分選了九官,自行部分衰了連waiting都冇份,跟住在甲一選了九官,結果抽獎抽不到, 6月4日即到九官扣門, 在扣門張'FORM'裏得知如在自行和派位有填佢,就會有優先,但最終結果是’連IN都冇得IN’

心裏想:自己是十分有誠意,抽獎無運唔緊要,希望扣門有得IN下,如果是小朋友IN得不好而OUT都無話可說,但現在連IN都冇得IN而OUT,我對九官感到很失望

不只是我一個我有親戚的小朋友1-1-1選觀塘官立(秀明道)> 結果都是'連IN都冇得IN'而OUT

這次經歷後,覺得好似浪費了自行和甲一的機會,將會和小朋友報小學的家長真係要想清楚應否把官立小學放在首名志願,希望大家都派到心儀的學校LA!!

2    0    0    0

官字兩個口。

又或者返回機制

有無交portfolio或成績表?會不會看這些揀來in?

34網的陳瑞褀(喇沙)小學都是1-1-1都未必有得in!

回覆:希望同將會和小朋友報小學的家長分享下我的選校經歷

其實呢家好多冇111都冇得ln,就算有111,有D都唔俾1n!我覺得學校除了1n自己的喜好外,111都應該俾人1n下!

我已經講過今年小朋友太多,地區名校好多內部認購都分唔云,要好好考慮二線學校。九官,1-1-2都多到呢....你1-1-0唔好咁唔開心。就近返學+誠意不是比淨誠意更高分吧?這樣想無咩激氣。

點算好    發表於 13-6-25 17:12

引用:我已經講過今年小朋友太多,地區名校好多內

原帖由 786 於 13-06-22 發表
我已經講過今年小朋友太多,地區名校好多內部認購都分唔云,要好好考慮二線學校。九官,1-1-2都多到呢.... ...
就算分唔雲,你開interview board , 都做樣俾111參與下,111都唔俾1n,何解呀?cert , 名幼,校長交情。。。呢D米做壞自己個朵,收生質素可能好高,米間接鼓吹怪獸家長!

我有感而發。六年前,基華九龍塘是41網最不受觀迎,因它是剛從黃大仙屋村下午校搬來。個陣,我小朋友幼園同學,留下portfolio,學校就打電話給他無面試收了。那年差不多全部大抽獎位都被放棄,收扣門生。但亦是這樣,學校開始可能吸收附近九龍塘的幼園的不幸者。經過咁多年,今年看見400多個叩門生爭10個叩門位。學校大躍進!比些機會二線學校。

easybring  大躍進是靠學校、家長、學生上下一心!   發表於 13-6-25 16:13

引用:Quote:原帖由+786+於+13-06-22+發表我已經

原帖由 cautionchan 於 13-06-22 發表
就算分唔雲,你開interview board , 都做樣俾111參與下,111都唔俾1n,何解呀?cert , 名幼,校長交情。。 ...
樓主係1-1-0,唔係111。再者九官同某些網內幼稚園是熟的。而且,選生是學校的決定,我們e牙鬆鋼都無用。

佢朋友個間,我唔知,no comment.

引用:34網的陳瑞褀(喇沙)小學都是1-1-1都未必

原帖由 Happylily2012 於 13-06-22 發表
34網的陳瑞褀(喇沙)小學都是1-1-1都未必有得in!
係吖...2014-15的人請注意吖!
CSK, CSK, CSK, CSK, CSK
嘥咗1-1-1仲冇得見,我條氣仲未能下

honeyhoneycandy  因為換轉係我嘅話,我驚自己忍唔住,要駡鬼佢囉  發表於 13-6-22 12:23
honeyhoneycandy  唔知點解,我真係feel到你好火滾  發表於 13-6-22 12:20

其實從來都冇講過1-1-1一定有得IN,如果你係學校,為左唔浪費太多時間,都會係只想揀一些突出既學生黎見,如果家長真係真心心儀間學校,一定會喺呢年為小朋友好好裝備,預備明年插班。

引用:其實從來都冇講過1-1-1一定有得IN,如果你

原帖由 Bao.Jin.Dup 於 13-06-22 發表
其實從來都冇講過1-1-1一定有得IN,如果你係學校,為左唔浪費太多時間,都會係只想揀一些突出既學生黎見, ...
甘就係令到家長愈來愈怪獸,就算好像話什麼小朋友德育再好但見都冇得見,點表現?即係呢家鼓吹入名幼同拎cert 啦!係唔係甘意思?又想請問下如何知道小朋友特出一D?

其實全部官校 & 津校都無收生自主權,去到叩門阿校長先可以自己話事收十個八個,比著係我一定收班超班馬返嚟“sound" 靚學校嗰招牌啦,怪之你係咪1-1-1, 去到呢個地步,我只能話鬼叫自己無運抽唔到第一志願,又唔識做校長 or 副校嘅人咩

公道話,如果學校本身並不一定接見111or11的小朋友,咁就請不要說明話會見啦!冇口恥!
田家炳我朋友又係111,都冇得見!激死

引用:公道話,如果學校本身並不一定接見111or11

原帖由 LOVELY-BABE 於 13-06-22 發表
公道話,如果學校本身並不一定接見111or11的小朋友,咁就請不要說明話會見啦!冇口恥!
田家炳我朋友又係11 ...
想問下學校真係有寫1-1-1一定有得見? 我見人地寫1-1-1會優先咋喎

去到叩門階段,校長一定睇成績,就算1-1-1 佢都大把揀啦

sissysze 發表於 13-6-22 14:15
想問下學校真係有寫1-1-1一定有得見? 我見人地寫1-1-1會優先咋喎

又係喎!!! 係話"優先"咋喎!!! 咁得10個8個位校長老師都唔夠分, 所以咪in都無得in, 唔好嬲啦!! 唔到樓主控制!! 你已盡力了.  
希望每天開心渡過 ;-)

原來咁多人都有這遭遇,多謝大家的意見, 安慰和分享

仲要留意學校有冇話派咗入分拆嘅小學就唔收佢叩門。例如學校B係由學校A分拆出嚟,如小朋友派咗入學校A, 要留意學校B會唔會收小朋友叩門啊!

學校冇講都要留意有冇前科啊!

‹ 上一主題|下一主題