用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 要健康還是名校
樓主: hadwinboy
go

要健康還是名校

引用:我其實都覺得唔related+!+甘樓主甘講,你會

原帖由 cautionchan 於 13-06-22 發表
我其實都覺得唔related ! 甘樓主甘講,你會揀健康,甘會不會放棄呢家間學校,去一間放鬆輕鬆學習的地方,似 ...
行 IB?! 你估行超市咩。有錢我揀去外國讀書了。空氣又好些,對我仔氣管也好些。

引用:好同意搞好身體才想學業。搬去空氣好一些的

原帖由 MrBeast 於 13-06-22 發表
好同意搞好身體才想學業。搬去空氣好一些的地方(高d也可以的),唔去游水可去park玩,可能更好(空間感會好 ...
已噴緊,久不久也要噴,曾也吸過𠱼喘藥。多謝你!

引用:回復+hadwinboy+的帖子 of+course+health+

原帖由 Obiepapa 於 13-06-22 發表
回復 hadwinboy 的帖子

of course health is more important! Just try to work out the balance if you c ...
Yes, I will keep watching. If my son cannot catch up later on (not only academic but also health), I will change school. Tks!

引用:健康同名校好似冇乜直接關係喎,唔通讀左名

原帖由 sugerlucy 於 13-06-22 發表
健康同名校好似冇乜直接關係喎,唔通讀左名校會損害健康?
哈哈,係冇關係的,可能我表達不好,這不是我意思

樓主都係有感而發姐!小朋友都是这樣長大的,我囡都是體質較弱,未滿月個場病以為養唔大!以前個個月都要睇医生。我的經驗也許你可參考,不要當他汕仔强,多做運動; 我囡初学游水時,肚疴完我—樣比佢游水,(会唔会小朋友貪得意飲泳池水?我囡初時堂堂笑住游水,笑住猛飲水,疴得幾次就無再飲啦。當然人人情况不同,我唔知係你個仔游水池水污漕還是其他原因?这個媽媽要自己硏究),多曬太陽,街边魚旦間唔時拮吓!不要看那些—病就開抗生素的医生。我囡而家健康左好多。

引用:Quote:cautionchan+發表於+13-6-22+07:39+

原帖由 moonychan 於 13-06-22 發表
入得名校你可以選擇乜都唔跟唔做,當比下去時,你會知道你應該點做!
唔使甘大隻字覆既!仲有你識點諗就得啦!以免第時話名校繁忙的功課活動並唔係你所想就唔好啦!大家都係想小朋友健健康康!

引用:Quote:原帖由+moonychan+於+13-06-22+發表

原帖由 cautionchan 於 13-06-22 發表
唔使甘大隻字覆既!仲有你識點諗就得啦!以免第時話名校繁忙的功課活動並唔係你所想就唔好啦!大家都係想小 ...
問題源於EK的Apps,而非網友。我都試過無厘頭俾人閙!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+cautionchan+於+13-06-22+發

原帖由 ANChan59 於 13-06-22 發表
問題源於EK的Apps,而非網友。我都試過無厘頭俾人閙!
甘要講聲唔好意思先!

你個topic 同內文related 唔到! 但我已經實踐左你topic 放棄名一條龍學校,so far 小朋友健康左,祝你小朋友身體健康。

引用:曾經參加家長教育講座,講者叫大家反思幾個

原帖由 LeeCC 於 13-06-22 發表
曾經參加家長教育講座,講者叫大家反思幾個問題:

1:當初懷孕去照超聲波時,心中最大的願望是什麽?

回覆:sugerlucy 的帖子

量力而為。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

maxtimma  The wisdom is great, although I don't believe in Buddish  發表於 13-6-22 21:33

身體弱的話,真的要多做運動。我識幾個小朋友都是以游水來改善哮喘,身體越來越好!我小時也非常體弱,讀小學時試過有一年幾乎個個星期都發燒,逢星期六活動日都幾乎要請假,好似全年返唔夠5個星期六。我在高中時便努力做掌上壓,由每天10次,慢慢增加至每天100次,維持了年幾兩年,經此訓練後,不但身體好了,自信心也增加了!連鼻敏感都好埋(以前以為鼻敏感無得好架)!現在肥C大隻,完全睇唔出小時原來如此多病!努力鼓勵小朋友做運動,身體必定會有所改善的,加油!
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

LeeCC 發表於 13-6-22 05:59
曾經參加家長教育講座,講者叫大家反思幾個問題:

BB健健康康

[size=1.25em]2:BB剛出世,出院見兒科醫生,心中願望是什麽?
BB健健康康+生得人見人愛

[size=1.25em]3:你現在對孩子的最大願望是什麽?
BB健健康康+生得人見人愛+聰明伶俐

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+13-6-25+19:1

原帖由 little_yolky 於 13-06-25 發表
對呀!我都咁諗

回覆:要健康還是名校

健康當然最重要。但同讀乜學校無關。祝大家身體健康!