用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 請教小朋友現讀kv家長
go

請教小朋友現讀kv家長 [複製鏈接]

請問kv 家長 有什麼好處, 短處 , 如我想考直資kv 考小一有什麼優勢呢?  
   2    0    0    0

回覆:japoton 的帖子

我個仔今年K3畢業啦。返埋下星期二',Party過後就離開Kv啦。

Kv短處係每日都有功課。平時中英數各—',兩頁。
但如果小朋友認真地做,1個鐘做哂。

可能你有其他offer,唸緊讀唔讀Kv,當年我都係。個人識為,除非收你嘅kg自己有小學,中學直升。如不是,揀Kv,你晤會後悔。

考直資,私校有咩優勢……真係睇小朋友而唔係學校。So fa,今年識嘅95%都派/考得好好。叩門都入到好嘅。

個人感受,希望幫到你啦。

3月出世既小魔怪

回復 goofrey 的帖子

好多謝你 ,其實我囝囝有蘇浙offer 係手, 我鍾意有語境教學,日日有 40min net , 相比kv沒有另我有點憂慮,即如果我係kv讀是否一定在外補英文 and 普通話呢 ?, 也想請教你囝囝考到邊間心儀小學呢,好感激你解答

回復 japoton 的帖子

我知有d net 學校, 都唔係每日有個 net 同你上堂.

不過, 係 kv 冇 net 既.. 佢地都有普通話堂, 不過我從來冇問過佢學過d 咩lor.

英文老師, 係hk 老師. 但係, 發音好標準, d " r" "L" 音, 佢地係好清楚. 你會聽到小朋友讀, "doll" 同 'door" 係有分別. 不過, 好老實, 你要佢地(小朋友) 返黎全英, present 15 mins, 單依賴學校, 就唔得.  要出去上堂架.

(但我自己懶, 我冇特別搵比佢上. :p)

我地, 只有 九龍禮賢同埋 聖類斯 既 off... 不過. 我地好幸運, 抽到華仁小學. 所以放棄左聖類斯.

題外話, 聖類斯係一間好有heart 既小學, 我地抽到華仁先放棄咋. 不過對於你, 可能太早了. :p
3月出世既小魔怪

回復 goofrey 的帖子

多謝你解答,謝謝你,也恭喜你小朋友有咁好的offer
‹ 上一主題|下一主題