用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第一次呈分失手
go

第一次呈分失手 [複製鏈接]

各位jm, 阿女今年小五平日考試有8x,
到呈分試卷很深,得7x!  因為呈分試卷吾派反比家長睇!

請問有無好的暑假習社介紹?

另是否應放棄工作全力協助小女?

好心煩! 請有經驗的jm分享下!

4    0    0    0

是否應放棄工作呢d冇人識答你。不過現在有個暑假隔一隔,快快努力趕上啦。

定d來. 你打聽吓其他同學分數呢?? 哪部分失分最多??  

回覆:lilysun123 的帖子

睇大圍,其他同學呢?

是那一區的小學?學校定那個Grade的分數為ABC或D呢?全校水準又如何?

回覆:e12340 的帖子

如果份卷出得深, 大部份人成績低, 問題都唔係咁大。最緊要係校內名次無影響banding, 你問清楚老師先啦。

我都係度學到野, 個心都定d!

如果其他同學仔都跌分, 可能名次同平時差唔多, 唔洗太擔心, 呈分係呈級名次唔係分數!

呈分看的是全級的名次,不是各科的分數。

kmliu0107  全級的名次,係唔係用中+英+數+常+音+視的分數計出黎?  發表於 13-6-21 23:25

回覆:www 的帖子

非常多謝大家的意見!

心情down 左好多日, 阿女今次已很努力,但又撞正感冒!

名次要派左成績表才知!

lilysun123 發表於 13-6-21 18:13
非常多謝大家的意見!

心情down 左好多日, 阿女今次已很努力,但又撞正感冒!
呈分試的科目計分法跟平時的有點不同,又要乘大各自的比重,又要計差異的比率,計完你就會發覺原來音樂、視藝跌一分的影響隨時慘過中英數常跌10分。計完又要呈上給教局,加上調整分後才會用作排名。
未計教局的那一部份都已經十分繁複,所以現階段不要太在意每科的分數,就算知道同學仔的分數都只是瞭解了一部份,或可以確定是卷深定卷淺,但仍好難知道真正的排名名次,唯有等派成績表當日順道問一問老師。

其實如果小朋友平時都有8字頭的分數,唔知算唔算高 (我估計如一般正常情況下的呈分試,同學仔的分數都會有9字頭的出現,可留意身邊其他同學再去比較),我唔反對在最後關頭盡地一煲。如果成績已是好的,就當上多一課,堅固學業的基礎;成績若是還有進步空間的,請勿再拖延,努力實此其時矣。
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 ohnono 的帖子

經教局調整分數後, 一間高水準小學同一般小學既差異, 唔知有幾多呢? 只得幾個%, 又或10%以上?

簽名被屏蔽

回覆:mayauyau 的帖子

係囉,小了十分己經那樣緊張。

放鬆啲,俾少的壓力小朋友。來曰方長。

gogoweb 發表於 13-6-21 23:27
回復 ohnono 的帖子

經教局調整分數後, 一間高水準小學同一般小學既差異, 唔知有幾多呢? 只得幾個%, 又或1 ...
全港有600多間小學,要分別這600多間小學的調整分,跨度將會很大。一間高水準小學同一般小學既差異,相信都可以很大。就算同區內的學校,都是靠同學在PreS1的成績,因此所謂的強區內都可以有弱校,所謂的弱區都可以有強校。特別是轉區的同學就要十分小心,不要誤以為強區的小學轉弱區就一定是升band。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:ohnono 的帖子

大謝大家的分析,拿到9x的同學不多.聽阿女話英文只有一人拿90.

試過第一段考中文全班平均分是68,最高一人86!

雖然話呈分是報名次
,但我校吾lie curve,成績表7x就係c.自行時一定好難睇!

mds  嘩!我亞仔學校同你女兒學校風格一樣,一定是傳統名校加上有直屬中學。不用擔心,盡力而為,因standard高的小學,中學會了解的。更重要是全港排名  發表於 13-7-10 09:07

可能大家都話得對,自己也大緊張,連阿女都很緊張!加上份試卷又深過平日,亂左都吾定!

其他學校先生都知邊間學校出得深和淺。你估見到個個100分個個A唔驚呀。

mds  100%agreed  發表於 13-7-10 09:08

王國會長

lilysun123 發表於 13-6-21 13:25
各位jm, 阿女今年小五平日考試有8x,
到呈分試卷很深,得7x!  因為呈分試卷吾派反比家長睇!
都唔駛煩住, 如果係深左又個個差左, 那排名保持冇跌就OK.

我仔小学時的老師很好,我問她們意見,她們大多很了解及講出詳細小朋友失分原因及改善方法。個人認為再努力是必然、,但最主要是了解哪面/哪部份出現了問題。如果份卷深,大家都唔識就無得講。但如是識,会否是心態上問題--如緊張//不小心而出錯呢?尤其是數学,很多時同學仔壓力大而出錯。他們会一時間個腦实左,諗唔到野的。

引用:大謝大家的分析,拿到9x的同學不多.聽阿女話

原帖由 lilysun123 於 13-06-22 發表
大謝大家的分析,拿到9x的同學不多.聽阿女話英文只有一人拿90.

試過第一段考中文全班平均分是68,最高一人86 ...
囝囝學校都是這樣的,校長還說同區中學會明白我們學校的C,和別間學校的C是不同的。

mds  100% agreed  發表於 13-7-10 09:09
‹ 上一主題|下一主題