用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 基灣(愛碟灣)VS 嘉諾撒(鰂魚涌)
樓主: ivy101881
go

基灣(愛碟灣)VS 嘉諾撒(鰂魚涌) [複製鏈接]

回覆:ivy101881 的帖子

她們果日係課室玩遊戲,同畫畫,又學下學校要守的規則。呢間老師真係有愛心。

回復 meloeskie2 的帖子

唔係, 我仔得15分......佢仲有個家姐讀緊女校

meloeskie2  女、仔、女?勁呀!  發表於 13-6-25 14:32

回復 eviza_snow 的帖子

天主教與基督教讀的聖經都是差不多內容, 只是名會有不同, 怕他會混淆都是其次, 最重要從他做幼稚園功課, 我觀察到他的理解力是有不足, 如果課程及功課太深, 可能會難為他, 亦難為我......

其實我家姐的女兒在基灣讀書, 即將升四年級, 我大慨都知基灣是怎樣, 我是怕仔仔應付不了, 不過, 學校校風好, 升中不錯, 及近屋企, 又有表姐讀緊, 所以才考慮選擇基灣......我自己都15 16, 不過, 29號收到電話再算了, 或許仔仔根本都考不到

我都係等7月2日正式收到嘉諾撒電話再算,心大心細,但身邊朋友好多都讚成選嘉,可能我有d貪心,想小女叻讀基灣,但又怕應付唔黎,想問嘉諾撒出黎會叻嗎?兩間比較,係唔係基灣會叻d 呢??

引用:我都係等7月2日正式收到嘉諾撒電話再算,心

原帖由 ivy101881 於 13-06-26 發表
我都係等7月2日正式收到嘉諾撒電話再算,心大心細,但身邊朋友好多都讚成選嘉,可能我有d貪心,想小女叻讀 ...
好難作比較!其實小朋友讀得開心就好了!叻.....好難講喎!依家叻又唔代表d咩!

回覆:ha8mo 的帖子

有亞哥讀dbs踢波果個細佬今年升小6,而今年入果個係家中獨子,同一樣都係讀書叻另靠運動入dbs

回覆:ivy101881 的帖子

讀基灣唔一定係比其他學校叻,嘉諾撒都係一間好好嘅學校,如果我無細佬跟尾,我都會考慮嘉,始終有中學back up,感覺上比較有安全感

回覆:七點半 的帖子

我意思係果20分(宗教分)應該計唔到落去

基灣90%入Band1中學只是某一年的數字,其他年份是沒有這麼高的。嘉諾撒平均每年也有接近70%入Band 1中學,應跟基灣差不多。

今年校長公佈升band1的數字是7成, 而聽聞歷年來最高紀錄是99%

引用:今年校長公佈升band1的數字是7成,

原帖由 carolmum 於 13-06-26 發表
今年校長公佈升band1的數字是7成, 而聽聞歷年來最高紀錄是99% ...
邊間?基灣?

carolmum  YES ar  發表於 13-7-2 01:38
‹ 上一主題|下一主題