用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 申下!
go

申下! [複製鏈接]

其實比個位申下!
小朋友是細仔的同學!i位,但大家都知道正常幼稚園的老師丶

係大部分沒有敎特殊小朋友之經驗丶只有i位老師才懂得小朋友的脾性!

唉!有感觸是小朋友上K2但只懂K1上學期的程度,間有大叫丶不合作!

其實小朋友好應該申請s位,但媽媽可能未能接受,學校亦有勸家長,但當然

未能成功!還有一年的時間,小朋友都適齡上小一,但媽媽竟然話要同兒子

報讀國際學校,好讓兒子於開放,包融的環境學習!

除了唔講經濟能力,我好感受到媽媽末能接受兒子的特殊情況丶更傷是小朋友未能

真正學習和得著!媽媽每次都逃避與我們談及兒子丶時常怱怱忙忙的,唉!!!

1    0    0    0
spw

好多人都接受不了自己的子女有困難,選擇逃避!
我有位朋友常說他孩子有扁平足,所以運動差。我介紹一位好好的podiatrist給他,叫他快去替孩子做鞋墊。怎知道他只抄了電話就沒有下文,一直沒行動。但每次講到孩子的表現不如人,就說是因為有扁平足。我問他為甚麼不去處理?他就有千百萬個理由。

總之就是不想去正視問題。
for every one criticism, three positives must be given.

回復 lillymarie 的帖子

明白!知道接受要時間!但小朋友的學習就延遲左!!!
spw

我們只能夠好好照顧自己的孩子。
朋友只能夠適時提醒,他不接受,我進逼,只會令他更逃避。
不願正視問題的人,真是好多........
for every one criticism, three positives must be given.

引用:其實比個位申下!小朋友是細仔的同學!i位,

原帖由 spw 於 13-06-21 發表
其實比個位申下!
小朋友是細仔的同學!i位,但大家都知道正常幼稚園的老師丶
每人接受現實既能力都唔同,我只會講一次,出發點當然係為小朋友,不過對方接唔接受唔係自己能力範圍之內,亦無需上心。
或者人地小朋友能力唔係咁差。

回覆:申下!

你同佢講咗已經盡咗你的本分,不要介懷。

明白,我認識的只是冰山一角............
spw

回復 HopeLJ 的帖子

我係不夠膽同佢講,媽媽成日都來去忙碌,好似唔敢有時間同我地一齊,
怕我地問佢....................
spw

回復 methy 的帖子

唉............我唔識講,我唔知點開話題.......同埋媽媽係好好好忙咁............
spw

我試過撞板。當時聽另一位朋友講,以為媽媽已認同小朋友的問題,直接走去同佢講睇醫生呀,食藥呀之類的情況。怎知道她當場哭了出來!跟住無friend做.......

教訓是:如果當事人未ready, 唔講好過講,不然可能會hurt到人。

很多父母也會如此,受害的是他們的子女,為他們難過!
相反,我很早覺得我的小朋友有點不對勁!
跟朋友說起,多數都覺得是我太緊張!覺得只是我不懂小孩子!
當我用另類方法教的小朋友時,被朋友覺得我不對!
這樣被人誤會了有兩,三年!
像你們這些媽媽,真正懂得去關心,實在難得!
我身邊就沒幾個這樣的朋友了!不是怪他們,只是他們不太明白!
樓主的苦心,那些母親總有一天會明白!

明白的!有時真是覺得好無奈!
spw

如果你做本份, 提左, 但父母唔認同, 甚至唔去理, 你都無辦法, 有時見到D小朋友明明有得救, 有得改善. 因為家人不理會, 成日話[男仔講野係慢D]/[點解佢明咁多野, 係唔鐘意講野], 我都覺得好心痛. 但小朋友條路有時都係父母行出黎(起碼幼小初小都要替小朋友安排).

盡左力就問心無愧.

回復 crystal媽咪 的帖子

明白的............
spw

回覆:申下!

這個家長,如果負擔得起,不要再讀I位,下午讀私人S位,上午保留現有l位主流幼稚園。你同佢講私人S位唔好當特殊,當補習。

國際學校排英基,唔好排其他,只有英基喺自己網頁有介紹學習支援小組。如果要入英基,家長要証明之前為小朋友努力過,有誠意有之前訓練準備。

不過政府cut budget, 要預咗學費年年加。

回復 pyalisa 的帖子

謝謝你的建議呀,如有機會,我一定同佢講........
spw
‹ 上一主題|下一主題