用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 想請教ADHD小朋友有無食魚油丸
go

想請教ADHD小朋友有無食魚油丸 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我仔仔睇咗醫生4個月, 用藥由28加到36, 專注力有改善, 我睇到有人話可以食魚油改善佢脾氣健康等方面, 想請教各位父母有無食過魚油丸呢?
   1    0    0    1

回復 ricohui 的帖子

我仔仔有食魚油丸, 專注上好似有小小幚助, 但脾氣我覺得中醫幚到手!!
~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~ ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~ ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 ~

要小心選擇, 我朋友個仔ADHD,食魚油後反而更加活躍, 即停

醒目開學勳章

why-me 發表於 13-6-21 12:34
要小心選擇, 我朋友個仔ADHD,食魚油後反而更加活躍, 即停
唔系掛........

醒目開學勳章

veroshea 發表於 13-6-21 12:07
回復 ricohui 的帖子

我仔仔有食魚油丸, 專注上好似有小小幚助, 但脾氣我覺得中醫幚到手!!
中醫系咪食中藥定針灸? 我仔好怕針, 所以暫時都無試呢種方法, 而佢平時又唔鐘意食海鮮, 好偏食, 所以我先打算俾佢試吓食魚油丸

回覆:想請教ADHD小朋友有無食魚油丸

我都想知中醫㸃樣幫到?有好的中醫介紹嗎?

引用:我都想知中醫㸃樣幫到?有好的中醫介紹嗎?

原帖由 im_cyt 於 13-06-22 發表
我都想知中醫㸃樣幫到?有好的中醫介紹嗎?
如果只係脾氣,我覺得中藥巳经可以幫到手,针炙對專注力也有一定幫助,但有幾多就因人而矣.

chingcheang-ka  can you pm the chi dr info to me? thanks so much  發表於 13-6-27 00:27
~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~ ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~ ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 ~

回覆:veroshea 的帖子

Hello veroshea, can pm me the Chinese Dr info pls? Thanks!

Pls also pm me the Chinese doctor's contact.  Thanks.

pls also pm me, tks.

可唔可以pm中醫資料比我,tks

我都想要中醫資料,我小朋友5歲,評估咗係ADHD, 唔該

其實我係睇博愛醫院中醫既醫師, 而且我只係搵屋企附近, 我住得比較遠, 我覺得你地搵近屋企既會方便D, 因為中醫唔會只睇一次..我睇開果個姓黎, 我覺得佢夾到我仔, 但唔知夾唔夾到你地..

ricohui 發表於 13-6-21 13:06
中醫系咪食中藥定針灸? 我仔好怕針, 所以暫時都無試呢種方法, 而佢平時又唔鐘意食海鮮, 好偏食, 所以我先打 ...
佢兩樣都有試, 以我仔CASE, 我覺得中藥成效比針灸同魚油都大, 針同魚油都有幚助, 不過唔算太大但係都會見到有幚助, 以呀仔為例, 成效次序係 中藥> 針灸> 魚油, 我仔食任X華做代言人果隻牌子, 早上吃比較見效.

回覆:veroshea 的帖子

Pls also pm me the Chinese doctor's contact. Thanks.

回復 veroshea 的帖子

請問你小朋友食邊隻魚油?

可以說說有什麼藥材?
要自己煲嗎?

回覆:janssenma 的帖子

上個post 寫左

引用:回復+veroshea+的帖子 可以說說有什麼藥材

原帖由 LLK 於 13-08-13 發表

可以說說有什麼藥材?
沖濟,我諗每個小朋友都唔同,因應體質,我果個藥單上有香砂六君子湯/天王補心丹,六味地黄丸之類

‹ 上一主題|下一主題