用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 校車加幅真係離譜
go

校車加幅真係離譜

加價都預左,我完全明白油費,保母…………但今年加得好多囉,第一年加30,第二年加40,今年加成70,有無離譜d呀?

我也剛剛看到通告, 以往加幾多我就不太清楚, 因小兒是一年級生
但由570一下子加到635, 加了11.4%, 未免有點過份
還說有校車監察組, 除了服務及安全質素外,
請加幅也監察一下吧

回覆:EnnisWong 的帖子

我咪係由570加到去635囉,以往都係加3-40,今年加得好離譜,自己接送兩個人都唔洗咁貴囉

讀完小學按年加10%左右, 豈不是要1000元校車費一個月

引用:讀完小學按年加10%左右,+豈不是要1000元校

原帖由 EnnisWong 於 13-06-21 發表
讀完小學按年加10%左右, 豈不是要1000元校車費一個月
我都係咁諗,到我女P.6咁咪要成仟?雖然話咩都貴,又最低工資,但加幅太過份喇,保守估計佢有十五個學生,每個月都多成仟蚊啦,咩都有特卦,最慘就係自己接送比較麻煩,有時有課外活動,又時放早,時間未必就到囉,真係任佢魚肉

據聞許多學校都有這個情況!

回覆:Jolie 的帖子

係,上年480今年610

回復 vestzs 的帖子

加了27%, 跟打劫無咩分別啊

回覆:EnnisWong 的帖子

係好過去打劫住得遠少少又無人接送都焗住要比啦!係比得唔順咁解,上黎呻吓囉

講真嗰句,佢地服務唔太好!
衰在自己唔係住學校附近,校車遲到,我返工都遲到,嬲!

嬲得對!校車到站遲天天如是, 我趕返工真的受影響!
更谷氣的是, 上落車不同站即使距離一樣, 就要俾雙倍, 即係$450變$900, 9折後$810. 其他校車公司最多收倍半, 甚至不另收費.  
唔係唔俾你賺,但唔應該賺盡!其實學校有冇打算轉校車公司呢?

suetlam  絶對同意你的睇法!當知道學校同佢續約時,好失望!  發表於 13-9-18 17:47

引用:嬲得對!校車到站遲天天如是,+我趕返工真的

原帖由 bearheart 於 13-09-18 發表
更谷氣的是, 上落車不同站即使距離一樣, 就要俾雙倍,  ...
朋友說依家好難有校車公司願意接學校,因嫌唔得多錢所以有校車肯接學校生意已好好學校也無能為力

引用:嬲得對!校車到站遲天天如是,+我趕返工真的

原帖由 bearheart 於 13-09-18 發表
更谷氣的是, 上落車不同站即使距離一樣, 就要俾雙倍,  ...
係呀,我女係7月份因為放早,接唔到佢,就安排佢係麻麻家落車,只係幾日都要另外收我佰幾蚊囉

amysnlee 發表於 13-6-21 17:30
我咪係由570加到去635囉,以往都係加3-40,今年加得好離譜,自己接送兩個人都唔洗咁貴囉
請問你係邊區上落車?知唔知如荃灣西果頭今年要幾錢同埋有冇上落路線可提供參考呢? 謝謝.

引用:Quote:amysnlee+發表於+13-6-21+17:30+我咪

原帖由 All_is_well 於 13-09-20 發表
請問你係邊區上落車?知唔知如荃灣西果頭今年要幾錢同埋有冇上落路線可提供參考呢? 謝謝.
...
我係荃威上車,荃灣西我唔知你係邊度上落車,但成條路線都係635

kikocheung 發表於 13-9-20 14:37
我係荃威上車,荃灣西我唔知你係邊度上落車,但成條路線都係635
知唔知荃灣廣場/祈德尊新邨有冇站上落車呢?

引用:Quote:kikocheung+發表於+13-9-20+14:37+我

原帖由 All_is_well 於 13-09-20 發表
知唔知荃灣廣場/祈德尊新邨有冇站上落車呢?
祈德新村有

All_is_well  Thanks~  發表於 13-9-22 00:20