用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 望子成龍,看似理所當然,但當期望與現實出現落差. . . ...
樓主: Laputa
go

望子成龍,看似理所當然,但當期望與現實出現落差. . . . .

點評little_yolky  好彩小朋友考學校時, 唔駛考家長的comprehension, 唔係這些家長們就死緊, 好似掌握唔到片中重點。

無嘅,這是個人決定,亦無法強迫別人接受某一套!學我老細講,好路難路都話晒你知,你係要跳崖都無得阻,只能送花圈!
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

item 發表於 13-6-21 15:17
回復 happy_lavender 的帖子

是他自己介意,我們都經常說他母校是一所很好的學校。
同意,我都覺得係個男仔嘅問題,但想深一層,會唔會因為成績一向都好,受慣了四方八面的稱讚,家長又會唔會唔覺唔覺成日俾左啲假象佢等佢以為自己係best of the best,所以接受唔到呢?

+happy.rita
我都同意姪兒是害羞,小小自卑,但做父母的很多事都控制不到,每個家長都希望自己的子女有100分,但讀書成績好與不好,性格如何,我們亦很無奈。

回復 loveDD 的帖子

可能係,地區名校資源有限,通常都只谷成績,他的視野比較小,挫折感亦低。

引用:Quote:whl3868+發表於+13-6-21+13:57+天賦

原帖由 bestwish 於 13-06-21 發表
我識好多資優生都係禁。父母真係冇谷, 係跟本冇時間理。父母都係要搵食。

全部自動波。 話明資優真係唔使 ...
同意。我識個小朋友(但不知是否資優) 考全級10名內,爸爸搵錢媽媽日日掛住打牌去玩,小朋友冇補習多課外活動到飛起(比賽有獎的). 另一個高小連續兩年全級第一又係冇補習,父母又係高層忙得緊要.... 通常唔叻但父母又要佢叻才叫"谷"...

引用:Quote:whl3868+發表於+13-6-21+13:57+天賦

原帖由 bestwish 於 13-06-21 發表
我識好多資優生都係禁。父母真係冇谷, 係跟本冇時間理。父母都係要搵食。

全部自動波。 話明資優真係唔使 ...
小學可以,上到中學因為科目多了,都要溫少少書先考得好!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:hadwinboy 的帖子

... 通常唔叻但父母又要佢叻才叫"谷"...

會心微笑

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:回復+item+的帖子 我又唔覺問題在小朋友或

原帖由 happy_lavender 於 13-06-21 發表
回復 item 的帖子

我又唔覺問題在小朋友或其父母身上,其實是那班所謂名校生狗眼看人低罷了!狗吠都要理? ...
講得好

回復 item 的帖子

不用無奈,心理學家話性格可改,一般需時6年!我是過來人,正正用了6年將粗心大意的性格改掉,最近連老細也讚我細心!另外也成功改掉遲到陋習 - 改變習慣只需一星期。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

恭喜你! 不過自己肯改同叫姪兒改變,是兩件事,很多謝你的意見。

happy_lavender  保持正能量!  發表於 13-6-21 19:05

回覆:Laputa 的帖子

如果子女感受父母無條件付出,無限支持,(唔代表縱)無論谷唔谷,都唔會有怨氣

回復 BabyISC 的帖子

+happy lavender
Happy lavender, 謝謝你!

其實小女中小學期間,也很忙,很多活動,及比賽,但比賽需要很長時間的練習,但她辛苦也要堅持,見她成績也好,就讓她繼續。Daddy 和我從沒有谷她,只是盡量幫她節省交通時間,相信是她見識到外面的競爭,自動自覺。如今已大學畢業,她都很多謝我們的付出。相信父母的付出,孩子長大了一定明白。

引用:回復+BabyISC+的帖子 +happy+lavenderHapp

回復 Gerard 的帖子

不用羨慕,相信你的孩子長大後,都會對父母無條件的付出,感謝萬分。

引用:+本帖最後由+goodparents+於+13-6-21+11:03

原帖由 goodparents 於 13-06-21 發表

如果她女兒在中學時繼續努力讀書, 在原校考第一, 她還會 ...
每間學校都只有一個考第一,若個個家長都想着小學慳辛苦,中學考第一,有幾多家長會失望?!

最近也為谷唔谷而煩惱, 謝謝分享!
OJ MIU

回復 Laputa 的帖子

好感動! 有時見到仔仔做公文數耐左或唔識, 回想自己曾有點過份要求的行為, 令到他唔開心, 現感到內疚, 感謝分享, 很好既提醒!

回覆:望子成龍,看似理所當然,但當期望與現實出現落差. . . . .

你們當中說小朋友沒有父母催谷,也可以應付得來,不用投放大量時間温習,還有機會參加形形式式的课外活動。說時,你們又可有想過或許你們是屬於一批幸運的家長~小朋友有小聰明,肯自律,又明白學習重要性。你們没有切膚之痛,所以不明白為何有些(不是全部)家長會"谷" (旁人眼中的谷,在這些家長眼中卻是無奈) 這些小朋友普遍是缺乏自律,自我警惕力弱,粗心大意和喜歡拖慢進度。 父母費盡心思也打不開這些小朋友的心窗。明白打打鬧鬧解决不了問題,但好言相勸也見不到小朋友會自我反省。 一句話 '等開竅'是否就能促使父母"唔谷". 請不要用旁人眼光衡量別人父母谷唔谷, 因家家有本難言的經。若小朋友能力達標而又開心學習,恭喜你們有這福份。但我知道,這福份不是你想要就有。世上沒有父母主動願意迫自己小朋友行入死胡同的。

天資聰敏當然唔駛補習啦!! 問題係有幾多個小朋友咁叻??其他果D放縱??自由發展??

孩子無時無刻都要父母的帶領和提醒,父母只可以把自己的經驗和他們分享,孩子長大了有自己的看法,這就做成代溝。作為孩子的父母,眼見自己孩子連揀個橙都爛的,又點會放心由他自主自己的前途?明白幫得一時唔幫得一世,也明白幫得幾多得幾多,最重要是,大家知道對方係出於好意,一齊面對困難,而唔係事後埋怨。所以溝通好重要。