用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 望子成龍,看似理所當然,但當期望與現實出現落差. . . ...
樓主: Laputa
go

望子成龍,看似理所當然,但當期望與現實出現落差. . . . . [複製鏈接]

醒目開學勳章

ltpp 發表於 13-6-21 13:07
但如果不是ib的直資中小學,他們同樣是考dse,在不趨谷的情況下讀書,dse成績會比大壓力下成長的考生差,我 ...
不趨谷不代表唔勤力, 亦不代表一定不會有好成績. 但用的方法要雙方都接受得來的.  片中提到小朋友做功課至淩晨, 真的需要嗎? 認識子女的能力, 才能因材施教. 亦要接受孩子的不足,

bestwish 發表於 13-6-21 11:49
資優的小朋友跟本唔使慛谷都會考第一。 通常全級考頭5名果D。 跟本平時唔使點溫書。 父母跟本唔使理。自動 ...

天賦還天賦...但有幾多父母對外話無谷...其實谷到爆燈呢?

回復 Laputa 的帖子

點解女兒長大後一定會恨媽媽而唔可以係女兒長大後明白媽媽的苦心,大團圓結局呢? 大團圓結局的例子我都見過。
看過片後, 好明顯她媽媽有完美主意精神病, 而女兒亦不是善男信女, 句句頂到行。

whl3868 發表於 13-6-21 13:57
天賦還天賦...但有幾多父母對外話無谷...其實谷到爆燈呢?

我識好多資優生都係禁。父母真係冇谷, 係跟本冇時間理。父母都係要搵食。

全部自動波。 話明資優真係唔使谷ga......只要有聽書, 佢地入哂腦, 唔使溫書都可以100分。

大把呢D例子。

goodparents 發表於 13-6-21 14:11

點解女兒長大後一定會恨媽媽而唔可以係女兒長大後明白媽媽的苦心,大團圓結局呢? 大團 ...

句句頂到行。 好似現今大部份小朋友都會。

我女就係例子

回復 goodparents 的帖子

重點不是應不應該谷,你要入大學就必須付出努力,父母應先了解子女需要,再引導他們自發性學習,自己谷自己。凌太找到合適方法後,女兒是自發性地每早4時起身溫習(我無睇片,唔知片中有無提及,但這資料是最近凌太在我們教會做見證時分享的。),日日如是!若然非自願,誰能做得到?

其實所謂愉快學習的理念就是要引導小朋友自發性地、主動地學習,或可說成自己谷自己!不明白為何被誤解為無壓力、無嘢做、唔駛谷,甚至變成hea,奇哉怪也!

little_yolky  好彩小朋友考學校時, 唔駛考家長的comprehension, 唔係這些家長們就死緊, 好似掌握唔到片中重點。  發表於 13-6-21 16:11
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

bestwish 發表於 13-6-21 14:12
我識好多資優生都係禁。父母真係冇谷, 係跟本冇時間理。父母都係要搵食。

全部自動波。 話明資優真係唔使 ...
可以講係部份啦...但唔係全部

小囡都有d KG同學...係龍頭類學校穩佔頭5
我只可以話佢地係自動波得黎...係會温習..有d有補習...唔係不用温書考試...亦好難有100分
眼見穩陣果d都係有出力考試...唔係全靠天賦
亦眼見真正certify資優既...係催谷下係成績一般~~~

引用:Quote:bestwish+發表於+13-6-21+14:12+我識

父母的期望, 要與子女的天賦相配.....用多些心思去發掘子女的天賦吧.

但也奇怪, 片中媽媽很利害, 可以在小學及中學轉往名校, 話轉就轉, 現實中很難吧!

小妹姪兒小時候考不上名小學,只有讀近家附近的小學,但他的成績很好,通常都是全級頭3名。父母可能不大清楚兒子的能力,替他選了一間成績很好的地區名校。他以非常優異的會考及A level 成績在這所地區名校渡過了7年。 但當他入到大學後,發覺大部分同學都來自名校,跟他們總是格格不入,他常常埋怨父母當年沒有為他選擇名校,令自己被人標籤了是次等學校出來的學生。做父母其實很難做,不想子女太辛苦,不去追逐名校,但想不到會給兒子埋怨一輩子。

little_yolky  那是做兒子的問題, 我們在大學時只要你成績好, 那有人管你的出身。是這個兒子成績不好, 自卑, 回頭怨父母而己, 懦夫一名!  發表於 13-6-21 16:16

Gerard 發表於 13-6-21 14:44
我覺得分別係,資質好的小朋友不用太多時間温書都可以成績很好,而如果好像案中女兒做功課都做到咁夜就真係 ...

同意.....係成績唔差
但真係係位置跑出既...大部份都出左力...少成功係全靠天賦

小囡都有班中平均最好果d....佢地父母都話無谷...平時校內活動3-4樣...校外唔知
中英數常 補習是硬道理...呢d佢地唔認同係谷

ps...小囡都算不用太多時間温書...無補習...多野玩...無天賦...成績ok...能望見前面最好果批...

回復 item 的帖子

我又唔覺問題在小朋友或其父母身上,其實是那班所謂名校生狗眼看人低罷了!狗吠都要理?若然間學校教出來的學生連對人的基本尊重也不懂,名什麼校?出名差呀?
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回復 item 的帖子

我認識的例子剛與你的相反, 有朋友是當年band 5 中學考入大學的, 他不但沒有自卑, 反而欣賞自己出於band 5 中學.
因大學成績優異, 很多出身名校的同學, 有不懂的問題, 也經常他請教.

bestwish    發表於 13-6-21 15:17

回復 happy_lavender 的帖子

無需說到唔尊重,相信他的同學沒有唔專重他,只是他自己跟同學比較,而名校生在大學裏有很多自己人,而小妹姪兒則要自己去適應,所以有怨言。

little_yolky  做到大學生這麼大一個成年人了, 適應新環境還需要有怨言, 回頭怪責父母, 表示他的AQ很差。  發表於 13-6-21 16:18

回覆:happy_lavender 的帖子

講得好

回復 item 的帖子

令自己被人標籤了是次等學校出來的學生。

呢一句令人覺得他被排斥……

回復 happy_lavender 的帖子

是他自己介意,我們都經常說他母校是一所很好的學校。

回復 AGJ 的帖子

你的朋友是一個很成功的例子,希望所有學生都努力讀書,不要放棄。

回復 item 的帖子

自尊心作祟!咁就唔應該話被人標籤,係自己標籤自己,相差很遠啊。鑽牛角尖的人如果想唔通,好難鑽番出嚟!盡量多D具體讚賞,希望有幫助啦!

引用:回復+Laputa+的帖子 小妹姪兒小時候考不上

原帖由 item 於 13-06-21 發表

小妹姪兒小時候考不上名小學,只有讀近家附近的小學,但他的成績很好,通常都是全級頭 ...
他感到與名校生格格不入,會不會是因為他本來性格自卑?

即使他能入名中學,亦可以因為同學家境富裕、住半山而自卑、更感格格不入,而埋怨父母。

遇到Ivy league的畢業生,都可能會因為自己只是本地大學畢業而自卑、又埋怨父母。

‹ 上一主題|下一主題