用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48。陳呂重德
go

48。陳呂重德

請問有無過來人,入陳呂尖子多功課嗎?真的及得上德兆程度嗎?考唔到尖子會否被冷落?

學校話收了你小朋友麼?有冇實地視察?

朋友在藍田做補習, 她說陳呂程度應未及德兆, 功課以德兆多.

唔記得邊度有人話陳呂尖子係普教中 英教常
聽落都好勁
但呢2間應該無得咁比架嘛
德兆>陳呂

引用:唔記得邊度有人話陳呂尖子係普教中+英教常

原帖由 小兔~阿比 於 13-06-20 發表
唔記得邊度有人話陳呂尖子係普教中 英教常
聽落都好勁
但呢2間應該無得咁比架嘛
普教中,英教science是學校網頁入列明,但無特別提其他班會点,不知是否6年都粤教中

回覆:Ashleykenneth 的帖子

其他班就所有科中文授課。

回覆:48。陳呂重德

問左學校,入到尖子班,唔知如果選擇

引用:問左學校,入到尖子班,唔知如果選擇 +

原帖由 Ashleykenneth 於 13-06-21 發表
最好實地視察,哪一間校合你眼緣。從中又感受下各校老師,工友的態度。如果差不多,我本人就取決於哪一間學校上課下課時間方便自己接送。

醒目開學勳章

Ashleykenneth 發表於 13-6-21 14:51
我仔是上年修業生.P.1-P.6都係讀尖子班
妳有什麼問題?希望可答到妳.
唔知有無改
P.1-P.2 是一組,二年都是同一班,入學時是要小朋友考入,只有二斑(A/B斑)
           ( 中文是用普通話教, 常識是用英文教)
P.3-P.4 是一組,二年都是同一班,是要依成績入,(如果小朋友是考全級果二班名次,就會篇入)最TOP是A班.都係得二班.
            ( 中文都係用普通話教, 常識是用英文教)
P.5-P.6 是一組,二年都是同一班,是要依成績入,(如果小朋友是考全級果二班名次,就會篇入)最TOP是A班.都係得二班
           ( 中文都係用普通話教, 常識是用中/英文教)

回覆:winglongyan 的帖子

我想樓主關心除了普教中,英教常外,擔心跟唔上會否跌出尖子班。如果是,去普通班會否被冷落。此外就是師資,升中派位,以及學術程度是否比得上德兆。

非常感謝你的回覆,佢入到道教尖子班,校長話英文程度比兆強高,如果考到頭3名有幾會轉校,但讀唔上,就會打落去被冷落的一班,細妹跟家姐世襲,入不到尖子就大大獲,同辦學團體係道教一般人覺得麻麻地,基顯程度較淺,考頭3名亦不會比尖子的英文好,但叫係大教會聖公會,考轉校嘅成功率比尖子頭3名弱,如果轉不到校,就要留係到細加大二人小一到小六要保持做尖子,先值得賠上另一間學校的學額,唔知博唔博好

我就覺得擔心都無謂  如果德兆收緊係入德兆
但德兆唔收 都係要咁讀 跌出左尖子班才算
我有個姪女 讀陳呂尖子的 當年去叩張祝山 得1個位
就係收左佢 你叩得入去已經勁過派入去果班
我阿囡in過陳呂 數學問佢2位數加2位數 都深 你小朋友

你怎知跟唔上會被冷落到其他班?其實我都有朋友小朋友係依到讀,雖則不是尖子班,但係一般班的精英班,去年都派得不俗。都去到呂郭。

德兆收我就乜都唔駛煩,就得德兆唔收,博轉校返返藍田讀書,省回車費,又可以中午送飯比囡,又唔駛擔心一下跌出尖子會……亞女讀書好勤力,但可惜事與願違

亦有朋友個女係平兆讀,程度一定比陳呂深。朋友話德兆又比平兆淺。

問過好多人,答案都係話若尖子跟不上會轉班,當然我要好努力keep佢係尖子班,其他家長甚至校長都話入到尖先讀佢,攪到好迷網

引用:問過好多人,答案都係話若尖子跟不上會轉班

原帖由 Ashleykenneth 於 13-06-21 發表
問過好多人,答案都係話若尖子跟不上會轉班,當然我要好努力keep佢係尖子班,其他家長甚至校長都話入到尖先 ...
尖子有兩班架,我朋友話入唔到尖子中的尖子,都唔太差,最多入番正常班的精英班。

有見及此,我剛剛去書店看過英文常識書,得一本,都唔簡單的

引用:有見及此,我剛剛去書店看過英文常識書,得

有見及此,我剛剛去書店看過英文常識書,得一本,都唔簡單的
最緊要小朋友喜歡哪一間多些。

平兆會深過德兆?
但派位德兆好過平兆 我堅拎3間學校派位既中學排名黎排
除非個中學排名錯 唔係係德兆派得好啲

而家係基顯vs 陳呂  
你係驚陳呂普通班太普通  不如咁唸 同一間店有平有貴起碼有得揀
有錢咪食好啲  咁你係無錢 食唔起 都無辦法
佢起碼有不過不失又平既揀  同一間學校總有人考第一 總有人考第尾 驚唔到咁多