用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34網其實聖匠定領島比較差呢?
樓主: yukolam888
go

34網其實聖匠定領島比較差呢?

回復 瑩希媽媽 的帖子

葛量洪係ma ma, 但相信好過聖匠, 我親身入去聖匠睇過, 有新移民同巴勒斯坦, 人好雜, 葛量洪無咁雜

回覆:mirandaleemn 的帖子

我冇叩35葛亮洪同聖提摩太。。。

引用:回復+瑩希媽媽+的帖子 葛量洪係ma+ma,+但

原帖由 mirandaleemn 於 13-07-04 發表
回復 瑩希媽媽 的帖子

葛量洪係ma ma, 但相信好過聖匠, 我親身入去聖匠睇過, 有新移民同巴勒斯坦, 人好雜, ...
新移民同巴藉無可避免!週圍都有!我冇offer唯有去聖匠!希望冇想像中咁差!校長同副校長也好用心改格!

回覆:34網其實聖匠定領島比較差呢?

請問各位派了領島而未叩到其他學校家長,你們打算幾時為子女安排小一事情,如校車,書簿?

回復 katiehorace 的帖子

我都未買校服同書,校車上周六收,但我未俾,仲等緊幾間私校后偹,8月仲無消息就買啦

回覆:katiehorace 的帖子

有甘遲得甘遲!我有4間on waiting list,希望等到曙光!

Tsechunchun  祝你小朋友成功  發表於 13-7-4 21:01

引用:回復+katiehorace+的帖子 我都未買校服同

原帖由 Happylily2012 於 13-07-04 發表
回復 katiehorace 的帖子

我都未買校服同書,校車上周六收,但我未俾,仲等緊幾間私校后偹,8月仲無消息就 ...
我無攪校車,係咪可以打去學校問?

回覆:katiehorace 的帖子

你哋有waiting都好過我一個waiting 也沒有。我估你儘快打去學校問有關校車好些,因我巳付款了,驚之後冇校車搭。校服書未買,等7月尾先

引用:回復+yukolam888+的帖子 入左黄埔既葛量洪

原帖由 mirandaleemn 於 13-07-04 發表
回復 yukolam888 的帖子

入左黄埔既葛量洪,應該仲有位的一定好過聖匠/領島
黃埔葛亮洪 = 34網嘅領島,35網嘅派咗去一定走得就走

我已經由聖匠走去領島,
冇理由為左逃出呢個島去黃埔葛亮洪,好似冇咩分別囉!!!!
所以之前先唔叩......
校服同書8月中至尾先啦,仲有時間等下

回復 yukolam888 的帖子

逃出了聖匠已经好好,我地原先都系派聖匠

聖匠和領島的家長,分享多些,pls

可否講牧愛點解差??

Jimmie 發表於 13-9-24 20:45
可否講牧愛點解差??
我都想知牧愛好唔好,有朋友想自行揀佢,應該競爭較細。。因為升中校網不錯,同理牧愛band one 學生有70%....即係大機會入返band one 英中。。。

回復 littlestar_2009 的帖子

學術上牧愛不差,只過負面新聞太多及校舍舊,係正沙中線工程..D 人唔鍾意啫....

artaemama 發表於 13-9-25 07:35
回復 littlestar_2009 的帖子

學術上牧愛不差,只過負面新聞太多及校舍舊,係正沙中線工程..D 人唔鍾意啫... ...

謝謝回覆!!

有jm知道 如果 20分 入牧愛是幾乎必收嗎??競爭大嗎??可以分享一下嗎....因為此校只有兩班.....得50人~~

多謝回覆呀!!

littlestar_2009 發表於 13-9-25 10:09
有jm知道 如果 20分 入牧愛是幾乎必收嗎??競爭大嗎??可以分享一下嗎....因為此校只有兩班.....得50人~~ ...
只有兩班原因是校舍面積關係,每級開兩班。如20分機會大,因為「牧愛」在34網不是太多家長的熱門首選

TINGTINGHAYLEY 發表於 13-6-22 20:22
小女今年派了聖匠!萬個不願意之下也去了註冊,亦去了两次觀察学生返放学情況!令我改觀的是感覺到校長和副 ...
其實你甘講又好似唔錯喎, 但占解d人講到甘差呢?