用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 馬鞍山 2014-2015 k1討論區
樓主: kit0315
go

馬鞍山 2014-2015 k1討論區

TabbyDong 發表於 13-7-23 19:22
好想報,但諗起唔知有冇校車,有既話又要坐咁遠就頭痛

係囉,咁細果坐咁耐校車好似好辛苦.
我自己又想每日送佢返學...
咁大家係馬鞍山又有乜心水學校呀??

如果大把錢 , 或者係全人類有資助 , 唔使要分學唔學券學校, 就無咁頭痛

引用:同意cyym,+mos+有學劵既,+依3間都係幾好架

原帖由 tszlongbaba 於 13-07-11 發表
同意cyym, mos 有學劵既, 依3間都係幾好架
請問,我bb今年六月頭出世,如果要報呢三間,幾時要去報呀?

我早幾日去乙明救世軍交表,佢話我已經遲啦!

救世軍果D 出晒名多人爭, 一出世就要排咁滯! 依3 間都唔洗太早, 可以留意返佢地學校WEBSITE 既INFO!但提提你,美善只收大仔(一月至五月出世)

回覆:tszlongbaba 的帖子

唔該哂你呀。

唉,乜d學校咁架,年尾出世唔駛讀書啦咁!>.

請問大家知唔知頌安宣道會幼稚園好嗎??

回復 kalen 的帖子

Greenfield 的老師和 EE 都好好的, 他每天是跳住返學的,
而我囝囝剛完成PN班。 ^___^

教學程度唔淺,PN畢業要考試(中文, 常識, 數和英文)。

...考試..?  應該唔會好深啫..??  我囡今年讀N 班..

回覆:馬鞍山 2014-2015 k1討論區

合一堂好淺,太活動教學了,我女小一啲同學仔媽咪個個係度“申”,上到小學咩都唔識,追得好辛苦呀!好似話k3先教寫字

引用:我B仔都係準備入14-15K1,現在都煩惱中,你地

原帖由 ckinghin 於 13-07-22 發表
我B仔都係準備入14-15K1,現在都煩惱中,
你地會不會出九龍塘報名呢??
我會try Kln Tong, 始終佢地升小有保證, travel is really a concern

我考慮緊靈風堂幼稚園

tingc9 留意下呢個谷提到既kg, 有啲有2歲班, 有啲無咖~~

乙明救世軍我三月打去問已經排到150以上, crazy, 唔明why咁快咁多人報, 懷疑有啲係年尾龍b, 因為我大仔09年, 佢果年四月報都係排第9咋

btw, 大家想考龍校, 不防考慮培正, 校車8-8.15am先上車, acceptable~~

其實龍年小朋友應該幾時報K1 ?

回復 tracyli 的帖子

幼稚園我覺得係學基本認識,學點同小朋友點相處!就已經好夠了!!!
最重要開心快樂,幼兒時最緊要玩樂!!
不過大家重視D乜都好唔同既!!!

回復 tracyli 的帖子

我諗你d 風都唔多update....合一堂k2一開學第一日就有寫字功課, d 野一d 都唔淺...其實間間學券校的程度都係不相伯仲, 如果要深o既, 應該去私校好一點, 但合一堂好著重品格教肓同自理, d 小朋友好獨立, 視乎家長鍾意咩類型學校。

回覆:miffish 的帖子

咁你是否喺綠茵直上k1?

引用:回復+kalen+的帖子 Greenfield+的老師和+E

原帖由 miffish 於 13-08-27 發表

Greenfield 的老師和 EE 都好好的, 他每天是跳住返學的,
咁你是否喺綠茵直上k1?

回復 KittenKitten 的帖子

最後因為九龍塘學校收咗囝囝, 所以沒有在綠茵讀K1。
讀綠茵時, 我都係俾小朋友坐校車, 工人姐姐湊過馬路仲
擔心。其實小朋友都鐘意坐校車的, 小朋友之間有交流,
好開心。媽媽們不用擔心~~

回復 princessda 的帖子

放心, 小朋友應付得到~ 他們好叻叻
N班下學期, 畢業前才有考試。