用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴倫、鑽石山靈糧,那間好?
go

金巴倫、鑽石山靈糧,那間好?

金巴倫am、鑽石山靈糧pm,那間好?

回復 ryyko 的帖子

兩間都收我的細細囡,我揀左鑽石山靈糧,因為兩個囡囡響度畢業,對老師對學校有感情
我家有三寶

Thanks... may I know if the liang leung is good at Eng and PTH training? Did your daughters get good offer in primary school? Also, which class will your little daughter study, am or pm?

回覆:ryyko 的帖子

二家姐舊年畢業時,普通話係每星期一堂,英文係每星期兩堂
每日上課前,例如上午班8:30學校便開放給學生回校,普通話和英文老師在不同角落跟小朋友說故事唱歌,小朋友也可用這段進行"請聽我讀",讀中或英故事書給同學或老師,甚至家長
早會也定期由英文和普通話老師負責,如果跟國際學校或英普幼稚園相比,當然不夠,有機會觀課的話,會見到教普通話和英文的老師很用心設計課程,每一堂也很豐富

我家有三寶

回覆:fostermak 的帖子

我的老三將入讀上午班,而老大和老二分別就讀將軍澳兩間直資小學

我家有三寶

由於所住區域沒有我們心儀的官津,所以當時替兩位家姐各考左多間直資私小,都有多間收左佢地,我們唔係要求一線小學,只係跟我們有相同宗教、適合小朋友學習模式和我家的配合

我家有三寶

我相信你的concern係金巴倫學術夠深,而靈糧夠全面,但學術唔夠人強,小朋友會輸在起步點,上小一好難適應或考好小學,我過來人的經驗係識字多少只是時間問題,最重要有學習動機,鍾意讀書學野和返學,即使學校教得快,教得深,但小朋友無學習動機,真係即學即棄,分分會搞到親子關係好差,反而培養自學精神同態度緊要

我家有三寶

Thanks for your detailed information and suggestion, Another concern is the timing.. As my son is now studying full day class, I just worry, he will feel sleepy in the afternoon and cannot concentrate and behaviour well but I like this school.

小朋友適應力很強的,返學返得開心,上午或下午都不成問題,放心!

我家有三寶

fostermak 發表於 13-6-25 22:16
小朋友適應力很強的,返學返得開心,上午或下午都不成問題,放心!

非常同意

回覆 ryyko 的帖子

請問你最終㨂了邊間?

回覆:fostermak 的帖子

我選擇了西九靈糧堂幼稚園

回覆:金巴倫、鑽石山靈糧,那間好?

我揀咗SN,囝囝自己也十分喜歡。