用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小或啟思,你會揀邊間?
樓主: hinhinmami
go

宣小或啟思,你會揀邊間?

引用:佢想講「性價比」 +

原帖由 sissy0531 於 13-06-21 發表
佢想講「性價比」
都係唔太明

簡單來說: 抵

行IB課程係貴架!而且啟思係雙軌制,為升傳統及IB中學都作出準備。

回覆:skmibb 的帖子

有朋友識得啓中的第一屆畢業生,好似未讀完已有香港的大學收,相信係香港升學都ok.

回復 sissy0531 的帖子

To All, especially sissy0531 The wording should be "性價比", I should care the use of 手寫版.
Sorry+++

宣小收得你, 即係你個小朋友無問題, 仲使諗!!我會揀宣小!!

樓主有冇去過creative簡介? 中學不一定收小學的學生,印象中好似係英文成績要有返咁上下,從義工家長口中聽說很多學生也選擇入讀主流中學,派位也不差的。我從另一reliable source聽到其實creative課程不淺的, 如你係諗住輕鬆過6年的話最好就問多幾個人la(但我想信學校的style應是相對輕鬆的).

MrBeast 發表於 13-6-26 09:59
樓主有冇去過creative簡介? 中學不一定收小學的學生,印象中好似係英文成績要有返咁上下,從義工家長口中聽 ...

對對對

宣小

我放棄了一私小和一中西名津,讀啟思。主要取決於,未來6年內,你和孩子有冇信心可以共同挑戰"谷"的生活,讀書是孩子,不是家長讀,了解學校課程方式,找間對你孩子有幫助的和有信心可handle的,效果一定事半功倍!你一定了解你孩子本質,才下定斷!

我会揀宣小,孩子愛音乐,我亦期望他留港升学。

回覆:宣小或啟思,你會揀邊間?

APS