用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門 - 要內定, 要人事關係, 搵陪襯, 唔知到中伏 ...
樓主: thomas07
go

叩門 - 要內定, 要人事關係, 搵陪襯, 唔知到中伏 [複製鏈接]

回覆:叩門 - 要內定, 要人事關係, 搵陪襯, 唔知到中伏

其實交profolio 時已交咗關於小朋友嘅資料,學校會從中揀,佢唔揀你只怪太多人比我嗰個叻

sissysze 發表於 13-6-26 21:12
其實交profolio 時已交咗關於小朋友嘅資料,學校會從中揀,佢唔揀你只怪太多人比我嗰個叻

...
Fair comment.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

酸葡萄,是人之常情。

引用:其實大家有無諗過,如果自己小朋友能力考唔

原帖由 Snafkin 於 13-06-26 發表
其實大家有無諗過,如果自己小朋友能力考唔入去,再勉強搵位比佢入,對學校好唔好先唔好講啦!重點自己小朋 ...
Agree

有能者居之, 今年叩左咁多間, 唔得我會承認係小朋友問題, 因為一in完出黎佢會同你講識唔識, 都知道邊d學校唔收, 唔會有奇蹟

經過兩年多的戰爭,以我的觀察,人事關係的使用,是當出現少位多精英的情況下,就是說,假設學校有100位,4000人考,出現200個父母子女都合適的候選人,此刻就是比人事的時候。
除非你有能力捐一個泳池給學校,否則是很難單單靠人事入到名校。
我認為已算公平,其他國家或地區,不是送錢給校長,便是要跟校長上床。
所以香港算係咁。

karen55407  上床  發表於 13-7-6 22:05

anntx3 發表於 13-6-27 10:44
經過兩年多的戰爭,以我的觀察,人事關係的使用,是當出現少位多精英的情況下,就是說,假設學校有100位,4 ...
那做校長的好唔得閒了

有朋友識人但小朋友冇能力都唔收㗎

回覆:叩門 - 要內定, 要人事關係, 搵陪襯, 唔知到中伏

真是識人好過識字!有朋友親戚係名校工作,幫小朋友從後備名額推前到第二位,仲要係跨區又無去過面試,最後都成功取錄

我見過朋友的大仔在某出名但不是神級的學校讀,白白捐了50萬大元,只換來細仔一次面試機會,結果嬲到震!

cy664 發表於 13-6-28 16:22
我見過朋友的大仔在某出名但不是神級的學校讀,白白捐了50萬大元,只換來細仔一次面試機會,結果嬲到震!

...
即是可能最低消費要到一百萬才有第二次面試機會,要捐多少才實入有位?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:經過兩年多的戰爭,以我的觀察,人事關係的

原帖由 anntx3 於 13-06-27 發表
經過兩年多的戰爭,以我的觀察,人事關係的使用,是當出現少位多精英的情況下,就是說,假設學校有100位,4 ...
上床?!

閣下言重了

Many parents are still struggling for a desirable P1 place since June 1. Indeed, some of the limited spare / top-up vacancies are manipulated by the school management. If the selection process is maintained on a fair and honest basis, more parents will get good news earlier and enjoy a joyful summer vacation.

叩門梗係吾易,不過都見到吾少家長報喜

Provided that the 叩門位 are genuinely open to the general public for competitions after June 1, the number of 家長報喜 in EK should be much larger. Indeed, many parents are still awaiting for the good news till today...

引用:真是識人好過識字!有朋友親戚係名校工作,

原帖由 Cathy.Leung 於 13-06-27 發表
真是識人好過識字!有朋友親戚係名校工作,幫小朋友從後備名額推前到第二位,仲要係跨區又無去過面試,最後 ...
“各有前因莫羨人“,人際網絡都是考評的一個部份!

B6 culture is really widespread in HK.

引用:我見過朋友的大仔在某出名但不是神級的學校

原帖由 cy664 於 13-06-28 發表

...

人地學校唔entertain你,就又話內定又話中伏,好似間學校一定要in你個小朋友咁,又真係幾好笑。寄求職信都無話人人都俾你in啦,咁其實係未天主話你知呢間公司唔啱你呢?
‹ 上一主題|下一主題