用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門 - 要內定, 要人事關係, 搵陪襯, 唔知到中伏 ...
樓主: thomas07
go

叩門 - 要內定, 要人事關係, 搵陪襯, 唔知到中伏

引用:名津校都主要是派位去,根本唔係要實力 +

原帖由 karen55407 於 13-06-21 發表
名津校都主要是派位去,根本唔係要實力
你意思係如果入到名津校的小朋友 吾需要實力 考運氣就入到 甘名津校真係好勁 可以train到甘多小朋友到band1中學

回覆:roybee103 的帖子

有啲名津校每年吸納十個八個人哋學校嘅尖子,五年就吸咗幾十個尖子,咁點會係間學校教得勁呀?

回覆:叩門 - 要內定, 要人事關係, 搵陪襯, 唔知到中伏

唔止名津校,其他私小,直資都係有噃!甚至將來出來工作搵工,都有這種情況!連特首個位都係內定,何足為奇

回覆:叩門 - 要內定, 要人事關係, 搵陪襯, 唔知到中伏

各有前因莫羡人,盡力做好自己能力範圍以內的事,其他的就留代天意吧!教會學校講關係已經係已知事實。個人也叩過門,也有2間算不錯的學校在冇人事關係底下收了小兒,始終相信天冇絕人之路!盡人事,聽天命

回覆:yeungyeungma 的帖子

想問係咪waiting入呀?

引用:各有前因莫羡人,盡力做好自己能力範圍以內

原帖由 leoofhk 於 13-06-22 發表
各有前因莫羡人,盡力做好自己能力範圍以內的事,其他的就留代天意吧!教會學校講關係已經係已知事實。個人 ...
係!盡了人士就算!千萬別怪自己or小朋友!

Yes, no one is perfect and there is always room(s) for improvement. Nevertheless, in view of the extremely keen competitions on the waiting places at this very moment after June 1, the school principals should endeavour to maintain a fair, open and non-biased decision-making position. Otherwise, Hong Kong wil be back to the "corruption-oriented period in 1960s - 1970s.

ANChan59  Well said...  發表於 13-6-22 13:31

回覆:cake05 的帖子

你的朋友想入的甲一不會是九尤城区吧?

"And he said, I will hide my face from them, I will see what their end shall be: for they are a very froward generation, children in whom is no faith."

"But that on the good ground are they, which in an honest and good heart, having heard the word, keep it, and bring forth fruit with patience."

What the principals have done will be finalized by GOD one day.

引用:"And+he+said,+I+will+hide+my+face+from+t

原帖由 thomas07 於 13-06-22 發表
"And he said, I will hide my face from them, I will see what their end shall be: for they are a very ...
人地唔比位你姐,唔使甘講呀,人地校長唔信教架可能
我只嘆小朋友技不如人,天外有天,一山還有一山高

引用:"And+he+said,+I+will+hide+my+face+from+t

原帖由 thomas07 於 13-06-22 發表
"And he said, I will hide my face from them, I will see what their end shall be: for they are a very ...
睇你甘講,你應信GOD, 點解唔唸下呢啲係GOD嘅安排,不能改變的事情,就去接受它

兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。
凡 敬 畏 耶 和 華 、 遵 行 他 道 的 人 、 便 為 有 福 。
過 路 的 也 不 說 、 願 耶 和 華 所 賜 的 福 、 歸 與 你 們 . 我 們 奉 耶 和 華 的 名 、 給 你 們 祝 福 。  

他 們 的 口 說 謊 話 、 他 們 的 右 手 起 假 誓 。
你 們 施 行 審 判 、 不 可 行 不 義 、 不 可 偏 護 窮 人 、 也 不 可 重 看 有 勢 力 的 人 . 只 要 按 著 公 義 審 判 你 的 鄰 舍 。
你 要 追 求 至 公 、 至 義 、 好 叫 你 存 活 、 承 受 耶 和 華 你   神 所 賜 你 的 地 。
行 詭 詐 的 、 必 不 得 住 在 我 家 裡 . 說 謊 話 的 、 必 不 得 立 在 我 眼 前 。

我 雖 行 在 患 難 中 、 你 必 將 我 救 活 . 我 的 仇 敵 發 怒 、 你 必 伸 手 抵 擋 他 們 、 你 的 右 手 也 必 救 我 。

May GOD bless all the needy families getting a good news very soon.

我都係中伏者之一既62網,
1,1,1 100%誠意度,
結果唔識講故事,
就連後備位都冇

醒目開學勳章 王國長老

DELETED...............

我認為樓主咁講唔公平。我唔敢話完全冇內定/人事,但我相信一定有小朋友係用實力考入嘅。樓主咁講對唔係靠關係考到嘅小朋友實在唔公平。

其實大家有無諗過,如果自己小朋友能力考唔入去,再勉強搵位比佢入,對學校好唔好先唔好講啦!重點自己小朋友會開心咩!係咪應該選D啱佢地程度架去讀呢!其實係咪有人事,有無人幫,你估學校傻架咩!你有人事,小朋友唔OK,你估學校會因為比面,而做壞自己學校成績咩...只能話,如果能力大家一樣,但人地有背景,咁你都無計啦!香港係咁現實,面對現實吧!純個人意見,不喜勿插!謝謝!

回覆:yutinlung 的帖子

學校要慨係比較好的學生,唔係要誠意度的學生,好少學校面試時講明111會加分,多數都係話優先,優先係乜?無人知

喵媽  相信係當小朋友表現差不多好時, 111優先!  發表於 13-6-27 12:42

vestzs 發表13-6-26 17:06
學校要慨係比較好的學生,唔係要誠意度的學生,好少學校面試時講明111會加分,多數都係話優先,優先係乜? ...
同意,111應該比in機會,收吾收就看能力了。