用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿學校(小學部) 今日考試喇!有無媽咪同我一樣担心個囡升唔到班? ...
go

今日考試喇!有無媽咪同我一樣担心個囡升唔到班?

上年在此開過post,担心個囡升唔到小二,好彩最後都順利過渡

轉眼間,今日又開始final exam,二年級好快就會完,估唔到今年都係好担心個囡升唔到班,唉......
比起一年級,今年明顯適應了學校生活,平日默書功課都叫OK(因為日日去補習),不過測驗考試就好神經刀,有時合格有時唔合格,上學期三科主科拉埋總算合格,家長日問老師她的成績算係中游定下游,老師居然答我佢係中游,我心諗唔係卦,剛剛合格都可以係中游,我到而家都唔係好信,覺得可能老師一時睇錯

我聽見好多小朋友都話自己測驗同考試都有八九十分,相比起上黎我個囡真係好低分,不過我明白每個小朋友不一樣,我無可能要求我個女一下只耍取好高分,我們只係同佢講,希望佢有進步,科科要合格,我知道我這個要求為好多家長來說都要太低了.....

我唔知道有沒有其他SPC家長都有同樣的煩惱,因為這些真係好難面對面同其他人分享的!
希望有多些家長可以在此分享下,互相勉勵一下

醒目開學勳章

luklukmum 發表於 13-6-20 11:41
上年在此開過post,担心個囡升唔到小二,好彩最後都順利過渡

轉眼間,今日又開始final exam,二年級好快就會完 ...

我同你要求一樣, 但都達唔到

lestat 發表於 13-6-27 14:08
我同你要求一樣, 但都達唔到
是高年級嗎?聽說要求很高。

回覆:luklukmum 的帖子

天外有天,人上有人,relax!! 六年很快過的,我囡囡甚麼隊都參加籃球、rugby、swimming、athletic team