用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小5, 英文成績有b, it 好叻
樓主: marksix123
go

小5, 英文成績有b, it 好叻 [複製鏈接]

Thank you all BK JM.

回覆:marksix123 的帖子

IT 叻? 咁佢即係有興趣。要同佢講,讀電腦要數學叻。

王國會長

marksix123 發表於 13-6-20 11:29
請各位幫忙
小兒成續不太好, 只有英文可以取得b (約80-90分), 其他中數都唔合格, 但問佢想讀中中定英中, 佢 ...
數學也不合格已不單是抗拒中文的問題,  常識如又何? 按這成績參加統一派位, 不論英中或好D既中中都難有機會, 相信只可找二三線直資.
其實小一至小四都是如此嗎? 按理應早些作打算, 例如留班, 我有朋友最係見小朋友成績差, 小四便留班打好底.

其實,會否認真考慮重讀小五?因為主科不合格想入到B2尾的中學也很危。又或是考慮轉另一間小學重讀小五?我大仔有同學仔小五轉入,不是讀精英班,最後卻入了B1中學。你小朋友或許在現在的學校考得不好,在另一所小學不一定差。
不要硬升上小六,派了去B3中學会好頭痕。
如果我是你,我會找另外一間小學重讀小五,亦利用暑假定下目標,重新上路。

marksix123 發表於 13-6-21 15:34
想問如果跨區英中又有冇得諗呢, 例如上水,粉嶺, 沙田或者大圍. 刑囝囝上中一時都比較大個, 都應該可以去較 ...
本區都機會少,你還去諗跨區,你會否太睇輕了全港的學生呀。能力許可的就諗直資啦。佢真係想英中,話俾佢聽目標既定,甘佢就要付出向目標前進先得啊。

回復 mamee 的帖子

對! 這樣的成績 林大輝 應該是有機會 ,我兒子的同學 全級考尾二,林大輝第一輪便收了

哇!為何弄到像猜垃圾般如同學仔都是這樣的組別,小朋友很難有發奮的動力!
‹ 上一主題|下一主題