用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 第一城呂明才回家作業多嗎?
go

第一城呂明才回家作業多嗎? [複製鏈接]

想請教在學子女的家長,此間學校作業多不多,回家需要花多久時間才寫得完呢?
   0    0    0    0

一時時,通常假期前會多D,平日就會少DD。一般黎講每科都會有1-2份功課,做幾耐就睇小朋友既速度。我自己小朋友個case係一般都9點左右搞掂晒。佢唔會一放學就會自動自覺做功課,仲要計埋食飯時間、沖涼、等大人返黎對功課等等,整體黎講唔算少,但又唔係多到搞唔掂甘囉,我覺得以今日既standard黎講算一般合理。

回復 ah-ho 的帖子

請問你的小孩是讀幾年級,這樣算差不多每天平均二小時寫作業嗎?呂小的說和聽的英文程度是如何?請問除了中國語文科是中文教學,其它像是數學...等,它是用什麼語言教學呢? 不好意思我的問題有點多

回復 nickychuang 的帖子

如普通話班,上堂用普通話教。其他除英文課外,都是用廣東話教。英文程度偏淺,要係出面補習

引用:回復+nickychuang+的帖子 如普通話班,上

原帖由 ing2004 於 13-06-21 發表
回復 nickychuang 的帖子

如普通話班,上堂用普通話教。其他除英文課外,都是用廣東話教。英文程度偏淺, ...
英文程度深喎!! 你小朋友係唔係讀一呂嫁? 定係你係英語人, 所以先覺得淺咋?! 我張份英文卷給讀英華及LS的朋友睇, 佢地都話深喎!

除了普通話班外,中文其實會分班的,有兩班是用普通話的,兩班是用廣東話的。

但我覺得英文就程度是比其他小學深少少的。

回覆:winnie@pooh 的帖子

我是指教得好淺,但是考試就深

external    發表於 13-7-16 10:02

我又覺得出嘅題目同notes其實差不多。

回覆:ah-ho 的帖子

卷一其實同 notes冇咩關係,我只是覺得相對來说中文及數學教得深些,英文略淺

不知各位媽媽當初子女進呂小是抽的呢? 還是第一輪計分的呢? 你們是否都住第一城? 是不是住第一城抽的話很容易抽中呢?

回覆:nickychuang 的帖子

我是第二輪抽中,住第一城附近

‹ 上一主題|下一主題