用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 NET 62 - 浸x
go

NET 62 - 浸x [複製鏈接]

浸x私下約見有關係的人獨立面試. GOD will punish 浸x FINALLY!!!
   1    0    0    0

回覆:thomas07 的帖子

舊年都好似係咁!

Let's VOICE OUT

Wolf in sheep's clothing

今年這間學校好多負面嘢,講到好黑暗,好似返咗大陸咁

浸x = 浸x 醫院 = take BIG profit

其實間間小學都有相同情況!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆:NET 62 - 浸x

搭巴士見到一個看似5,6年級嘅浸x小學生,和她媽媽坐在一起,見到一個背著書包的幼稚園小朋友站在她們面前,那兩母女也只是望著,完全沒有讓位的意欲~沒家教的果然係一代傳一代~也令人對那小學出來的學生失望~

bad input = bad output

相反...另一邊有個外傭姊姊就主動讓位給這幼稚園小朋友,但當小朋友想坐低時見有個婆婆上車,小朋友即時大聲說:婆婆你坐呀~

Me too! 浪費了我的三條1!完全令我失望的一間小學!

樓主:係咪有証據先?

好難有証人出黎認喎,換轉係你暗地裡面試收咗,你會唔會走出黎講先?

1. 很多學校都是111先有機會面試,但浸X有申請便有得見,位位20大元入場費→收入好過賣旗?
2. 成二、三百人面試。同一組嘅學生都是要自我介紹,講同一樣的四格故事,串一兩個英文字,一個中午見哂咁多人,第二日下午便有result,有點好奇如何揀選入圍者→不是內定?
3. 得廿個左右的後補位,仲要list幾十個後補嘅後補位,有必要嗎?→在教我們做人要有希望嗎?

自行收生時我揀選了此校,因我住在學校隔離,聽朋友及網上都對此校有正面平價,便希望囝囝可入讀。當然就憑15分,是妙想天開會收自己,但這都是為了叩門時要交出所謂的誠意作準備。

第二輪大抽獎並沒參加,因為無膽玩呢個命運遊戲 (因此,之前拼命去搵直資、私校,見了十三間,全部都落敗,到最後第十四間,收了! 但距離屋企有點遠,要坐校車,而囝囝說希望返近屋企嘅學校)

我還叫幼稚園校長寫了推薦信(每個學生只可以寫一封),希望叩門時更表現到自己的誠意!

可是.............現在的心情,是被騙,被玩弄!!!!

其實揀選後補生,政府無規定學校要像政府啲工程合約般,公開招標!你既然心中有人選,就好攪咁多嘢去做show,咁樣真係令好多人憤怒、傷心!

Principal of 浸X, our anger is  " 你既然心中有人選,就好攪咁多嘢去做show,咁樣真係令好多人憤怒、傷心!"
What you have done now will be "judged" when U meets GOD finally!!!

引用:Principal+of+浸X,+our+anger+is++"+你既然

原帖由 thomas07 於 13-06-20 發表
Principal of 浸X, our anger is  " 你既然心中有人選,就好攪咁多嘢去做show,咁樣真係令好多人憤怒、傷心 ...
你完全說出我心中所想!此校不單欺騙了我的111,還浪費了我寶貴的學校及牧師推薦信,只得各一封,何其寶貴!等我天真地以為呢間教會學校個理念有幾崇高!super dark

littlefish334  me 3  發表於 13-6-20 12:09
felix_catcat  我們同一遭遇  發表於 13-6-20 00:45

唉!啲人成日都講“願者上釣”,這句話沒有錯的!因為作為父母,都希望兒女有條好路行,而沒權沒勢的打工仔父母,只要有一絲希望,都不會錯過,倒沒有想過就連辦學團體會那般糟蹋我們的心!

對吖!教會的理念咪就係先教好自己的兒女囉!我去年也是填1-1-1,當然叩不到啦,跟往就有朋友是附近某個區域的浸信會巳受洗的朋友告知:「你早d出聲啦!我哋教會早幾年至入咗幾個弟兄姊妹的孩子入去,我兩公婆就嬲爆話咁黑暗你就早幾年要通知我哋啦!」現在想番起都覺不讀也吧!

校長姓名: 黃X芬
喜愛的顏色: 綠
喜愛的卡通人物: Babies
喜愛的食: 雞、菜、水果
嗜好 : 收HK$20

本 校 本 年 度 共 有 三 十 班, 學 生 有 一千多人。全 校 共 有 七 十 位 教 職 員。我 們 本 著 基 督 的 愛,以 主 作 為 我 們 的 榜 樣,互 相 尊 重,互 相 關 懷,互 相 欣 賞,並 以 聖 經 的 真 理 來 實 踐 我 們 的 教 育 理 想!!!!!
‹ 上一主題|下一主題