用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 La Salle 叩門
樓主: GAT
go

La Salle 叩門

引用:Quote:ANChan59+發表於+13-6-23+15:19+二三

原帖由 CoffeeCake 於 13-06-23 發表
千六萬都一樣唔夠。約廿年前,cornell有位係捐一座教學大樓。
所以香港點算貴族化,香港有幾多貴族。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 13-6-23 19:54
所以香港點算貴族化,香港有幾多貴族。
唔係人人想捐就得,都要學校睇得起你,比個機會你捐的!我覺得好恐怖!!

引用:Quote:ANChan59+發表於+13-6-23+15:10+香港

原帖由 ha8mo 於 13-06-23 發表
果D係投資工具,唔係屋企
我識嘅國內有銭人,在香港是兩種置業目的都有。

真係有錢自然選神級直資及國際學校,中上選直資或等六合彩搏名津貼學校,但一定不選愛國直資。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:我識2個扣入去的都不是傳聞的kg,+好多年前

原帖由 tutormom 於 13-06-23 發表
我識2個扣入去的都不是傳聞的kg, 好多年前都唔系了
你說得對,2007年開始已不是了。另答前面問我那媽咪:我指人事改變、校長轉幾番的是喇沙,不是甲kg

簽名被屏蔽

回復 talent2000 的帖子

你都幾得意!一時一樣!

回覆:abioole 的帖子

786 發表於 13-6-23 20:04
你說得對,2007年開始已不是了。另答前面問我那媽咪:我指人事改變、校長轉幾番的是喇沙,不是甲kg

...
甲KG校長都死左好幾年啦~

Theoretically, there are 6 classes with 30 students per class.
But end up there are 31 x 6, which means there are 6 special seats.
I think these seats are reserved for related person more than knock-door person.

貢獻勳章

做乜仲要考究呢? 真係靠人事入到的, 都唔會話你知啦! 有人事, 一定識得好大的, 段估唔會識個 junior teacher 有位呱! 用得 "人事", 都係武器一種, 鬼叫自己唔識人咩 ! 又或者人地個仔真係醒過自己個仔呢!

已經入到的, 唔該用心預備小一. 我指的用心唔係問人攞試卷做, 而係認真去 prepare, 多閱讀有益的課外書, 諗下黎緊一年點樣幫小朋友度好個時間表.

入唔到的, 切勿氣餒! 在小一裝備好自己, 做到最 top 的, 又有機會再試下插班. 到時真係打真軍, 無得賴!

大家唔好再諗啦, 間間學校都有呢D事, 物競天擇, 弱肉強食! 最緊要和諧!