用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 La Salle 叩門
樓主: GAT
go

La Salle 叩門 [複製鏈接]

must have 叩門, but very limited spaces for kids of old boys or those with connection.

引用:Quote:原帖由+仔仔錫錫你+於+13-06-20+發表

原帖由 786 於 13-06-22 發表
這是傳言而已,已outdated了。某甲kg的確比較多少少升上喇記,只不過因為old boy支持舊校長,把小朋友都送 ...
校長轉幾個!咁創辦人,校懂唔會呱,正確來講係kg的創辦人與喇小有關係!LS ,DBS 最鍾意講咩? team spirit呀!你估走左唔做喇小校長就唔洗比面咩! 如果傳媒大肆報導下,叩門位可能會拿返出來比人爭下。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+786+於+13-06-22+發表這是傳

原帖由 仔仔錫錫你 於 13-06-22 發表
校長轉幾個!咁創辦人,校懂唔會呱,正確來講係kg的創辦人與喇小有關係!LS ,DBS 最鍾意講咩? team spirit ...
叩門位係自己話事收乜都可以,洗乜理傳媒点講, 外人点睇

引用:Quote:原帖由+786+於+13-06-22+發表這是傳

原帖由 仔仔錫錫你 於 13-06-22 發表
校長轉幾個!咁創辦人,校懂唔會呱,正確來講係kg的創辦人與喇小有關係!LS ,DBS 最鍾意講咩? team spirit ...
人事已幾番。我都識佢既學生為了他特地入這甲kg。唔講太多了。幾年前,乙kg既仔又係多叩入,邊有咁多位畀兩間分,信不信由你。

引用:Quote:原帖由+仔仔錫錫你+於+13-06-22+發表

原帖由 786 於 13-06-22 發表
人事已幾番。我都識佢既學生為了他特地入這甲kg。唔講太多了。幾年前,乙kg既仔又係多叩入,邊有咁多位畀兩 ...
甲kg我知,乙kg真唔知係邊間

回覆:La Salle 叩門

某地區名校內定各個校董都一人一個配額比自己友,叩門面試只係做樣,扮公平公開公正,但神級如喇沙,做個樣都慳番 ,擺明內定,吹咩!

xxariesxx 發表於 13-6-22 23:15
甲kg我知,乙kg真唔知係邊間

真野當然低調.

回覆:La Salle 叩門

係另一個post 見到話有三個大陸人抽中Lasalle,但又想退學驚讀唔上!(傳聞)其實我想反而佢繼續讀,然後出來成績怎樣!係家長谷,定係入去既學生有一定質數,定係學校化腐朽為神奇!好想做一個random sample control retropective test ! 不過我想我痴左線!

引用:捐款幾十萬睇下

原帖由 talent2000 於 13-06-20 發表
捐款幾十萬睇下
太少了,多10倍吧!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+talent2000+於+13-06-20+發表

原帖由 ANChan59 於 13-06-23 發表
太少了,多10倍吧!
同意。幾十萬出手太低

ha8mo 發表於 13-6-23 10:49
唔明點解要走,如果因為冇晌香港讀過幼稚園就讀唔掂一間津貼中小,咁真係轉邊間都一樣死。又唔係直資,唔洗 ...
如果抽中六合彩,唔知他們會唔會覺得自己唔配擁有這筆橫財呢?

引用:唔明點解要走,如果因為冇晌香港讀過幼稚園

原帖由 ha8mo 於 13-06-23 發表
唔明點解要走,如果因為冇晌香港讀過幼稚園就讀唔掂一間津貼中小,咁真係轉邊間都一樣死。又唔係直資,唔洗 ...
哈!哈!係wow ! 或者佢用退學信常用手段,想找一間近家的!

引用:近屋企?+佢屋企晌大6喎!+

原帖由 ha8mo 於 13-06-23 發表
近屋企? 佢屋企晌大6喎!
都係作個解釋!

ha8mo 發表於 13-6-23 13:25
近屋企? 佢屋企晌大6喎!
香港可能有幾層樓!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Charlotte_mom 發表於 13-6-23 11:59
同意。幾十萬出手太低
二三百萬,大把大俾得出,點分餅仔呀!
聽講要接近千萬才有得傾,因為都是俾一個位,點解唔收多d!

上次有個香港富二代告教育顧問,話捐咗千六萬,但兩個小朋友都入唔到哈佛,都唔知價錢!

ANChan59 發表於 13-6-23 15:19
二三百萬,大把大俾得出,點分餅仔呀!
聽講要接近千萬才有得傾,因為都是俾一個位,點解唔收多d!
千六萬都一樣唔夠。約廿年前,cornell有位係捐一座教學大樓。

我識2個扣入去的都不是傳聞的kg, 好多年前都唔系了

‹ 上一主題|下一主題