用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

Year 3 要考TSA ?

原來LA都要考TSA!? LA會否為學生準備考?

我記得副校長响簡介會講過,因為宏信係直資所以一定會考TSA,但學校唔認同TSA呢個system, 佢地係不會操TSA的,如果我冇聽錯的話,佢地或者交白卷。有冇其他家長記得呢,因為已經係一年前的事,驚記錯。

如果作為一間學校,因為唔認同個考試,就教學生交白卷,咁依間學校讀唔讀都罷了!不過,大家真的認為學校會叫學生交白卷?反而話唔操TSA我都信的。咁多外籍,又點會識同你操一個無乜意義的TSA呢?

你講得都有道理,可能佢意思係學校唔操TSA,沒成績可言,這樣等同於交白卷的意思吧!我係去年聽的,不清楚今年簡介會有否提及此話題。

回覆:chowpatpat 的帖子

唔該晒!我無參與簡介會,所以都濛查查,以為唔駛考!我幫小朋友報呢間就係唔想犧牲小朋友的成長,被趨谷考試!LA都好夠guts!

回覆:eg123 的帖子

最初,就算連學校本身也以為不用參與TSA這個遊戲,後來才收到通知學校要考,但學校並不會操練。我本身十分不認同TSA, 所以雖然同學們要考,但只要唔操練,我覺得ok。老實說,小三去考TSA, 小朋友細細個就被操被壓,真的很不健康!所以你說得對,宏信好有guts, 定位也很清晰,至於接唔接受,覺得好唔好,就很個人。

引用:最初,就算連學校本身也以為不用參與TSA這

原帖由 kamtsk 於 13-06-20 發表
最初,就算連學校本身也以為不用參與TSA這個遊戲,後來才收到通知學校要考,但學校並不會操練。我本身十分 ...
EDB由始至終都話“要考TSA"的。
所有學校除了國際學校及英基,全部要考,直資拿EDB資助,點會放過你,不會豁免。

重點係,如果你sure子女他日不用參加升中派位,TSA對你是沒意義的。

我上年都有聽簡介會, 校長話佢地唔會操TSA, 但今年考P.3 TSA的小朋友都考得不錯
小青蛙部屋(ken媽)

I recalled that deputy principal said before in the talk....
Y3 will still need to attend TSA though they fought it for a long time.
LA won't provide training nor exercising for TSA....but may only brief them how to fill in the answer sheet.... the blanks for writing name...number....etc.
Sure they didn't say to have student to present '交白卷'.

lovelyfrog 發表於 13-6-21 10:04
我上年都有聽簡介會, 校長話佢地唔會操TSA, 但今年考P.3 TSA的小朋友都考得不錯 ...

岩岩先考完
請問你點知道考得不錯??

我說的是上年P.3 , 今年應該是第二年有同學考TSA
小青蛙部屋(ken媽)

引用:我說的是上年P.3+,+今年應該是第二年有同學

原帖由 lovelyfrog 於 13-06-24 發表
我說的是上年P.3 , 今年應該是第二年有同學考TSA
上年Y3考得唔錯?
不敢茍同!

回復 小豆媽 的帖子

考得好差?但校長話唔錯呢, 真係唔知校長覺得"唔錯"既定義係咩??????
小青蛙部屋(ken媽)

回覆:Year 3 要考TSA

唔出奇!我睇過past paper,除咗聽讀,我諗以宏信教學內容,學生無這方面思維,無咩可能會小三佢到一篇長文,仲要閱讀理解分析,最重要,傳統的考試,係有指定答案,有指定價值判斷睇文章,以宏信的教學方法,我估係要立體地睇,可接受多個prespectives,只要making sense。LA小朋友點答到考試局指定答案呀!

咁個 result 即係好定唔好 ?