用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將軍澳四小龍
樓主: GAT
go

將軍澳四小龍 [複製鏈接]

回復 mandyk105 的帖子

taktak chi chi

我真係唔知原來真道係最尾三年先有得選IB. 仲要得五分一人,  是不是意味著很多學生也不適合IB呢 ??NSS是 ??
我很有興趣, 可以講多些關於該校的原意嗎 ?

引用:中學成績:優中、羅氏、真道、播道 偷快學

原帖由 terryctf 於 13-06-19 發表
中學成績:優中、羅氏、真道、播道
偷快學習:播、真、優、羅
學校增值:羅、優、真、播
我和你的睇法差不多

mandyk105 發表於 13-6-20 12:08

taktak chi chi
NSS係新高中學制, 即係考DSE, 經JUPAS入大學.
我個朋友參加咗佢今年個簡介會, 佢話呢D資料簡介會有講; 另外我仲有個舊同事個仔讀緊, 佢都同我 double confirm 呢D資料.

其實香港個幾間話推行 IB o既學校, 好似都只係部份學生可以係高中之後先開始讀 (男拔IB只係部份高中生可以讀; CKY小學課程好似同 IB 都無關), 所以唔好一睇到佢話推 IB, 就以為所有年級同所有人都讀 IB

fa01  即是老師選學生入IB,不是自己想讀就得?  發表於 13-6-20 12:48

你考晒四間, 邊間收左再問都未遲.

terryctf 發表於 13-6-19 21:35
同意你的意見~~呢年我都有用心爬文~~其實質有jm疑人地既意見前~~應該自己用心爬左文先~~ 然後將自己的看法說出來大家分享....這樣才是有意義的交流....

回復 taktakchichi 的帖子

好多謝你的資料, 對我好有用, 因我住九龍區, 有考慮CKY及真道,  CKY係道選, 因朋友講話佢IB最出名.  加上本身對IB好有興趣, 希望家中細仔入讀.  但原來CKY推行所謂IB 都係與小學無關, 即係話只有中學部才有IB ? 仲要得五分一人 ???  原來競爭咁大?   

我現在都是找資料中, 本身大仔入了直資傳統學校, 他學習非常理想, 但細仔性格剛與大哥相反, 喜歡主動學習, 重好奇心, 所以對於填鴨式, 細仔覺得很悶蛋.  那可比d意見我好嗎 ?
真心期待大家分享交流下.

CKY其實我認識唔多, 只知道小學課程同 IB 冇關, 中學有幾多人可以讀 IB 我唔清楚. 以你細仔o既性格可以考慮英華

係香港真係100%中學生都讀 IB, 可能係得部份國際學校

fa01 即是老師選學生入IB,不是自己想讀就得?

以我所知 (聽聞), 學生可以申請, 但決定權係學校度

fa01  Thanks!  發表於 13-6-20 13:02

請問如果以學生的品行, 禮貌方面去睇, 邊間好d呢

謝謝建議.  英華當然係top爆.   為何你會建議英華 ?   不建議拔卒 ? 是否英華有特別原素啱細仔.....
感激交流..讓我集思廣益

taktakchichi  個人覺得英華小學教學方法比較無咁傳統, 可能啱你個細仔多D  發表於 13-6-20 13:11

你如果對IB課程有興趣, 可以去呢度睇下香港有咩學校推行 IB 同邊類 IB 課程:

http://www.ibo.org/school/search/index.cfm?programmes=&country=HK&region=&find_schools=Find

CKY, DBS, 真道都只得 IB DP (IB 高中課程)

係香港由小學開始推行 IB, 似乎只係得呢4間:

加拿大國際學校
馬鞍山啟新書院 (英基屬下學校之一)
愉景灣智新書院 (英基屬下學校之一)
滬江維多利亞學校

mandyk105  many thanks yr information  發表於 13-6-20 14:36

引用:請問如果以學生的品行,+禮貌方面去睇,+邊間

原帖由 hohoho888 於 13-06-20 發表
請問如果以學生的品行, 禮貌方面去睇, 邊間好d呢
品德方面放心吧!報得直資私校D家長重緊張個學校,而且學校又有得揀學生,簡介會看到學生亦較純品。(p.s.冇實則數據提供+純個人主觀)

hohoho888  謝謝啊  發表於 13-6-21 10:34

我阿仔個年 (佢是2012/13 小一) 我除LHT冇報, 其餘的3寶都有報且都收左,

本身我識多個學生在此3間讀, 在同他們家長的談話中都有點了解,   我對3間學校個人排位同yuenkw 一樣.

** 只供參考,  3間我最後選優才, (不過在最最後因有更合的offer係去左另一區的學校小一).   

** 冇報LHT 主要是理念同的心目中的直資有別, 接近官津.    反而其它3間各有特色.

另外你提細仔的特質, 個人認為順序是CKY / 優才 / 真道較合

關於IB - CKY 好似暫時比真道稍見成績, 可能同資源分配有關,
但聽真道家長說真道IB 今年有出數個己被英國最 top 大學提供面試機會,
不知在讀的家長有冇分享,
雖然我的個現不在IB小學讀, 但中學亦取向轉去有IB 的學校, 所以比較留心IB 的 issue.

家住 TKO ,以上 4 間直資學校上年只報 LHT & 播道,後者面試時間撞 SFA 無 in。

結果 LHT 同 SFA 收左,最后入讀 SFA。優才無 study 過只知公開試成績區內算幾好。

in LHT 時那為主任比我的印象好好,我提供的資料個主任明顯都係有看過,問的問題範圍幾大同尖銳,例如您對 Law's (LHT 的接龍中學)有何評價、您點解認為 LHT 應該收您小朋友入讀呢?似唔似見工,哈哈!

catlam1314  完全同意LHT面試好認真, 相反播道好COMMERCIAL.  發表於 13-7-15 16:18

謝謝大家的資訊.很複雜.我要做功課.幸好,大女還有3年才選小一.我會留心大家的意見.

terryctf 發表於 13-6-19 21:35

相倌呢個排位同大部份人心中一樣

回覆:KittyMelody1 的帖子

認同

其實四間各有好處, 各有特色, 係將軍澳區內一條龍既選擇, 好多都考晒四間先再唸。

經過各間講座/朋友評語, 個人有以下認為供參考:

優才 - 教快半年, 小班教學, 有7個NET, 包二項才華班, 但初小校舍於旺角
真道 - 11年同自編課程, 怕中途唔合適難d轉校, 一班大約30-33人, 一位班主任, 包一項課內興趣班, 高中1/3人有得讀IB
播道 - 英小, 有2個NET, 校舍大同新, 一班大約30-33人, 2位班主任, 包一項課內興趣班, 但怕太鬆而紀律麻麻, 因有多次見過多名中學生在地鐵內講粗口
陸慶濤 - 傾向傳統, 無TSA, 校舍比較舊, 但羅氏基金中學似乎近年冒起, 所以多左人考 (上年講座話小班, 今年已話30人一班, 2位班主任)

cwclsh  出外或校內都可以.  發表於 13-6-25 23:40
fa01  意思是家長自己出面報讀?  發表於 13-6-21 23:55
cwclsh  我問過話唔包, 但要求一體一藝.  發表於 13-6-21 19:55
cwclsh  我問過話唔包, 但要求一體一藝.  發表於 13-6-21 19:55
fa01  請問陸慶濤包唔包興趣班?   發表於 13-6-21 10:57

引用:其實四間各有好處,+各有特色,+係將軍澳區內

原帖由 518bb 於 13-06-21 發表
其實四間各有好處, 各有特色, 係將軍澳區內一條龍既選擇, 好多都考晒四間先再唸。

引用:其實四間各有好處,+各有特色,+係將軍澳區內

原帖由 518bb 於 13-06-21 發表

LHT 今年30人一班嗎?為何我聽他們的講座,好像說維持小班教學?

catlam1314  今年LHT 25 to 30人一班  發表於 13-7-15 16:16

‹ 上一主題|下一主題